Tankstation, medewerker, kassa, winkel, personeel

Scherpere controles op tabaksverkoop bij tankstations

De overheid voert sinds kort strengere controles uit op de verkoop van tabaksartikelen in tankstations. Bij de BETA komen geregeld berichten binnen van verontruste pomphouders die voor het kleinste vergrijp door controleurs op de bon worden geslingerd. Zelfs een verkeerd geplaatst pakje sigaretten kan al leiden tot een boete.

De controle gaat met name om het reclameverbod en de leeftijdsgrens. Pomphouders die al zijn gecontroleerd spreken van controleurs die ‘echt hun best doen om iets te vinden’. Bij een controle op een tankstation in de buurt van Dordrecht werd een boete uitgedeeld omdat er pakjes naast het tabakschap lagen. De controleur vond dat een reclame-uiting.

De uitstalling van de pakjes moet namelijk op een ‘reguliere’ manier plaatsvinden. Dus in het schap en niet daarbuiten. Er mag niet de nadruk op een bepaald merk gaan vallen omdat het anders wordt ‘gepresenteerd’. Ook de bussen tabak vallen hieronder.

In beroep

Aan te raden valt om de tabak-vertegenwoordiger te vragen naar de juiste uitstalling van de tabaksartikelen zonder daar meteen een bon voor te krijgen.

De getroffen ondernemer kon het overigens nauwelijks geloven dat hij een boete kreeg, want de pakjes lagen daar alleen maar omdat het schap was bijgevuld en er geen plaats meer was. Hij gaat nu tegen de beslissing van de controleurs in beroep.

Leeftijd

Ook wordt op leeftijd gecontroleerd. Daarbij worden jonge tabakkopers op hun leeftijd aangesproken door de controleurs zodra ze de shop verlaten. Het advies geldt dat de pomphouder de leeftijd controleren van alle tabakskopers onder de 20 jaar. Niet in de laatste plaats omdat de verkoop grens van tabak hoogstwaarschijnlijk binnenkort wordt opgeschroefd van 16 tot 18 jaar.

OOTW heeft een gratis E-learningpakket samengesteld over de tabaksverkoop op www.mijnbranchepaspoort.nl.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Scherpere controles op tabaksverkoop bij tankstations | TankPro.nl
Tankstation, medewerker, kassa, winkel, personeel

Scherpere controles op tabaksverkoop bij tankstations

De overheid voert sinds kort strengere controles uit op de verkoop van tabaksartikelen in tankstations. Bij de BETA komen geregeld berichten binnen van verontruste pomphouders die voor het kleinste vergrijp door controleurs op de bon worden geslingerd. Zelfs een verkeerd geplaatst pakje sigaretten kan al leiden tot een boete.

De controle gaat met name om het reclameverbod en de leeftijdsgrens. Pomphouders die al zijn gecontroleerd spreken van controleurs die ‘echt hun best doen om iets te vinden’. Bij een controle op een tankstation in de buurt van Dordrecht werd een boete uitgedeeld omdat er pakjes naast het tabakschap lagen. De controleur vond dat een reclame-uiting.

De uitstalling van de pakjes moet namelijk op een ‘reguliere’ manier plaatsvinden. Dus in het schap en niet daarbuiten. Er mag niet de nadruk op een bepaald merk gaan vallen omdat het anders wordt ‘gepresenteerd’. Ook de bussen tabak vallen hieronder.

In beroep

Aan te raden valt om de tabak-vertegenwoordiger te vragen naar de juiste uitstalling van de tabaksartikelen zonder daar meteen een bon voor te krijgen.

De getroffen ondernemer kon het overigens nauwelijks geloven dat hij een boete kreeg, want de pakjes lagen daar alleen maar omdat het schap was bijgevuld en er geen plaats meer was. Hij gaat nu tegen de beslissing van de controleurs in beroep.

Leeftijd

Ook wordt op leeftijd gecontroleerd. Daarbij worden jonge tabakkopers op hun leeftijd aangesproken door de controleurs zodra ze de shop verlaten. Het advies geldt dat de pomphouder de leeftijd controleren van alle tabakskopers onder de 20 jaar. Niet in de laatste plaats omdat de verkoop grens van tabak hoogstwaarschijnlijk binnenkort wordt opgeschroefd van 16 tot 18 jaar.

OOTW heeft een gratis E-learningpakket samengesteld over de tabaksverkoop op www.mijnbranchepaspoort.nl.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.