tabak tankshop tankstation pompshop omzet symphonyIRI softdrinks energy drinks

Nieuwe btw-regeling tabak levert geld op voor pomphouder

Om een dubbele btw-heffing voor de levering van tabaksproducten te voorkomen, voert het ministerie van Financiën een overgangsregeling in. Fabrikanten, groothandel en detaillisten (tankstations) kunnen hierdoor reeds afgedragen btw terugvragen voor tabaksproducten die zij op 1 juli 2013 nog in voorraad hebben. De nieuwe btw-heffing kan de pomphouder duizenden euro’s per jaar gaan opleveren.

Nu is het zo dat de btw van tabaksproducten tegelijk met de accijns afgedragen wordt door de importeur of fabrikant. Per 1 juli 2013 zal de btw-heffing plaatsvinden zoals op ieder ander product het geval is. Hierdoor zal naast de fabrikant en de groothandel, ook de detaillist recht hebben op vooraftrek van btw die bij inkoop is betaald.

Twee keer betalen

Door de overstap van het huidige naar het reguliere systeem zou het kunnen gebeuren dat door de tabaksbranche twee maal btw betaald wordt over hetzelfde product. De overgangsregeling voorkomt dit. “Dit is goed nieuws voor de tabaksbranche. Doordat de btw nu niet meer vooraf betaald hoeft te worden levert dit de detaillist een aanzienlijk financieringsvoordeel op”, aldus staatssecretaris Weekers van Financiën.

Fabrikanten, groothandel en detaillisten kunnen via de normale btw aangifte direct na 1 juli 2013 eenmalig om een teruggaaf verzoeken. Kort gezegd verkrijgt de verkoper per 1 juli een btw-voordeel (minder kapitaalbeslag ) over de niet verkochte inkoop. Dat levert een groot voordeel op.

Diefstal en verzekering

Daarnaast ontstaat er voorde pomphouder een voordeel bij eventueel diefstal of verlies van tabak, want het btw-deel daarvan hoeft nu niet meer aan de fiscus te worden afgedragen. Daarmee vermindert het schadebedrag, en dat is gunstig voor de verzekerde waarde en gunstig voor het eigen risico.

BETA, BOVAG en de tabaksdetailhandelsvereniging NSO pleiten al langer voor een normale btw-heffing op tabak. Afgelopen zomer heeft dit geleid tot Kamervragen en een opdracht, vanuit de Tweede Kamer, aan staatssecretaris Weekers om de kwestie te onderzoeken. In het Belastingplan 2013 heeft de staatssecretaris nu de normale btw-verrekening over tabak opgenomen en is de overgangsregeling een feit.

Klik hier voor de officiële uitleg van de maatregel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwe btw-regeling tabak levert geld op voor pomphouder | TankPro.nl
tabak tankshop tankstation pompshop omzet symphonyIRI softdrinks energy drinks

Nieuwe btw-regeling tabak levert geld op voor pomphouder

Om een dubbele btw-heffing voor de levering van tabaksproducten te voorkomen, voert het ministerie van Financiën een overgangsregeling in. Fabrikanten, groothandel en detaillisten (tankstations) kunnen hierdoor reeds afgedragen btw terugvragen voor tabaksproducten die zij op 1 juli 2013 nog in voorraad hebben. De nieuwe btw-heffing kan de pomphouder duizenden euro’s per jaar gaan opleveren.

Nu is het zo dat de btw van tabaksproducten tegelijk met de accijns afgedragen wordt door de importeur of fabrikant. Per 1 juli 2013 zal de btw-heffing plaatsvinden zoals op ieder ander product het geval is. Hierdoor zal naast de fabrikant en de groothandel, ook de detaillist recht hebben op vooraftrek van btw die bij inkoop is betaald.

Twee keer betalen

Door de overstap van het huidige naar het reguliere systeem zou het kunnen gebeuren dat door de tabaksbranche twee maal btw betaald wordt over hetzelfde product. De overgangsregeling voorkomt dit. “Dit is goed nieuws voor de tabaksbranche. Doordat de btw nu niet meer vooraf betaald hoeft te worden levert dit de detaillist een aanzienlijk financieringsvoordeel op”, aldus staatssecretaris Weekers van Financiën.

Fabrikanten, groothandel en detaillisten kunnen via de normale btw aangifte direct na 1 juli 2013 eenmalig om een teruggaaf verzoeken. Kort gezegd verkrijgt de verkoper per 1 juli een btw-voordeel (minder kapitaalbeslag ) over de niet verkochte inkoop. Dat levert een groot voordeel op.

Diefstal en verzekering

Daarnaast ontstaat er voorde pomphouder een voordeel bij eventueel diefstal of verlies van tabak, want het btw-deel daarvan hoeft nu niet meer aan de fiscus te worden afgedragen. Daarmee vermindert het schadebedrag, en dat is gunstig voor de verzekerde waarde en gunstig voor het eigen risico.

BETA, BOVAG en de tabaksdetailhandelsvereniging NSO pleiten al langer voor een normale btw-heffing op tabak. Afgelopen zomer heeft dit geleid tot Kamervragen en een opdracht, vanuit de Tweede Kamer, aan staatssecretaris Weekers om de kwestie te onderzoeken. In het Belastingplan 2013 heeft de staatssecretaris nu de normale btw-verrekening over tabak opgenomen en is de overgangsregeling een feit.

Klik hier voor de officiële uitleg van de maatregel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.