BETA: ‘Beboet rokende jongere, niet de pomphouder’

BETA en de brancheorganisatie van de tabaksdetailhandel NSO willen het roken onder de 16 jaar strafbaar maken. Daarmee komt de verantwoordelijkheid voor het verkopen van tabak onder de 16 jaar niet alleen maar bij de pomphouder of winkelier te liggen, is de gedachte. De rokende jongere die nu op straat wordt betrapt met een pakje sigaretten zullen voortaan een boete moeten betalen, als het aan de BETA en NSO ligt.

Nu wordt alleen de verkoper van sigaretten aan iemand van onder de 16 jaar met 450 euro beboet. Dat is volgens Edsko Schuitema van de BETA een volstrekte scheefgroei. “De jongere zelf komt er ongestraft mee weg. Het is beter die verantwoordelijkheid te delen.”

Desastreus

Beide belangenverenigingen reageren hiermee op het plan van de Europese Commissie om het aantal tiener-rokers terug te dringen met zeer afschrikwekkende plaatsjes op sigarettenpakjes. Dat heeft voor de pomphouder en de winkelier desastreuze gevolgen. De schappen zullen door het verdwijnen van specifieke tabaksproducten als mentholsigaretten danig veranderen.

En de wand achter de balie waar doorgaans de tabaksproducten staan uitgestald zal een soort posterwand worden met alleen maar afschrikwekkende afbeeldingen van allerlei aan roken gerelateerde ziektes. Hiermee zal de shop worden ontsierd en de omzet danig onder druk komen te staan, vindt BETA. Pomphouders zijn voor een aanzienlijk deel afhankelijk van de inkomsten van de tabakverkoop.

Accijns

Pomphouders hebben het al moeilijk door de accijnsverhogingen op tabak die al zijn ingevoerd en die nog te wachten staan. Volgens het regeerakkoord zullen e tabakaccijnzen verder worden verhoogd in 2014. Dit komt bovenop de accijns- en BTW-verhoging die in het Kunduz-akkoord al voor 2012-2013 was afgesproken (35 cent voor sigaretten en 40 cent voor shag).

In 2013 wordt een pakje sigaretten daardoor 90 cent duurder dan in België, en € 1,00 duurder dan in Duitsland. Voor wat betreft shag gelden nog grotere verschillen. In Duitsland betaal je volgend jaar liefst € 2,45 minder dan in Nederland, en in België scheelt het € 1,10 per pakje.

Grensstreek

De extra accijnsverhoging van 9 cent in 2014 waartoe is besloten in het regeerakkoord daar nog eens bovenop. Het forse prijsverschil op een volle tank en een slof sigaretten maakt de grensoversteek voor een steeds grotere groep aantrekkelijk. Dat is zuur voor tankhouders in de grensstreek en het kost de schatkist veel geld in de vorm van gederfde accijnzen, is de verwachting van BETA en BOVAG.

sigarettenschap

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.