ANWB: bandenpomp op tankstation zou gratis moeten zijn

Bandenpompen op tankstations zijn onduidelijk in gebruik, klantonvriendelijk en zouden eigenlijk gratis moeten zijn. Dat zegt Laurens Drogendijk van Stichting Band op Spanning. Ook de ANWB pleit voor het gratis aanbieden van bandenlucht op het tankstation. De BETA zegt dat een muntapparaat voor bandenspanning juist vandalisme tegengaat.

In Nederland rijdt meer dan de helft van alle auto’s met een te lage bandenspanning. Dat kost jaarlijks circa 150 miljoen liter extra brandstof en veroorzaakt 360 miljoen kilo extra CO2-uitstoot. Daarnaast veroorzaken auto’s met onderspanning ongelukken door de langere remweg en slechtere wegligging.

Warme banden

Volgens het programma Kassa Groen worden veel bandenspanningsmeters als gebruiksonvriendelijk ervaren en daardoor niet op de juiste manier gebruikt. Bij de meeste apparaten zijn nauwelijks duidelijke instructies te vinden en heeft de gebruiker vaak geen idee welke spanning de banden nodig hebben. Petra van Stijn van de BETA bestrijdt deze visie: “Ik ken geen signalen binnen de branche dat deze apparaten als gebruiksonvriendelijk worden ervaren.”

Een belangrijk punt is dat bandenspanningsmeters geen rekening houden met warme banden. Dat is vreemd omdat veel apparaten langs snelwegen staan. Als de banden warm zijn, door het rijden, is de gemeten spanning hoger dan in koude toestand. De bandenspanningsmeter corrigeert dat niet automatisch, waardoor veel gebruikers de druk juist verlagen. De gebruiker rijdt dan weg met een lagere spanning dan waarmee hij kwam. Overigens heeft Drogendijk zelf een bandenpomp ontwikkeld die volgens hem aan al deze problemen een einde maakt.

Ergenis

Een grote ergernis bij veel automobilisten is volgens Kassa Groen dat er vaak betaald moet worden voor een paar minuten lucht. Op sommige plekken zelfs €1. De ANWB pleit ervoor dat het gratis moet zijn. Volgens de verkeersorganisatie moeten tankstations, die zich willen profileren als een duurzaam bedrijf, juist zaken als bandenspanning stimuleren.

Petra van Stijn: “De tankstationondernemer moet snel duizenden euro’s investeren in een bandenspanningsapparaat. In het verleden hebben we gratis lucht aangeboden maar dat leidde tot veel vandalisme en doorgesneden slangen. Met een enorme kostenpost als gevolg. Door met een muntapparaat te werken is dat probleem nu verdwenen.” Van Stijn is overigens wel bereid de nieuwe bandenpomp van de stichting uit te proberen.

Auteur: Steven Don

1 reactie op “ANWB: bandenpomp op tankstation zou gratis moeten zijn”

Niek Edeling|15.10.15|20:05

Gratis lucht…erom vragen lijkt een klucht! Het is toch ronduit belachelijk dat je zou moeten smeken om gratis lucht bij een tankstation!
Zowel het milieu als de verkeersveiligheid zijn gediend bij de juiste bandenspanning. Het woord service is bij tankstations allang ver te zoeken.
Deze zomer was ik in Andorra en daar werd me regelmatig door een pompbediende (weet u nog wat dat is?) gevraagd of de tank vol moest..!
Heerlijke nostalgie!
Gratis lucht in Nederland; noodzakelijke service!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ANWB: bandenpomp op tankstation zou gratis moeten zijn | TankPro.nl

ANWB: bandenpomp op tankstation zou gratis moeten zijn

Bandenpompen op tankstations zijn onduidelijk in gebruik, klantonvriendelijk en zouden eigenlijk gratis moeten zijn. Dat zegt Laurens Drogendijk van Stichting Band op Spanning. Ook de ANWB pleit voor het gratis aanbieden van bandenlucht op het tankstation. De BETA zegt dat een muntapparaat voor bandenspanning juist vandalisme tegengaat.

In Nederland rijdt meer dan de helft van alle auto’s met een te lage bandenspanning. Dat kost jaarlijks circa 150 miljoen liter extra brandstof en veroorzaakt 360 miljoen kilo extra CO2-uitstoot. Daarnaast veroorzaken auto’s met onderspanning ongelukken door de langere remweg en slechtere wegligging.

Warme banden

Volgens het programma Kassa Groen worden veel bandenspanningsmeters als gebruiksonvriendelijk ervaren en daardoor niet op de juiste manier gebruikt. Bij de meeste apparaten zijn nauwelijks duidelijke instructies te vinden en heeft de gebruiker vaak geen idee welke spanning de banden nodig hebben. Petra van Stijn van de BETA bestrijdt deze visie: “Ik ken geen signalen binnen de branche dat deze apparaten als gebruiksonvriendelijk worden ervaren.”

Een belangrijk punt is dat bandenspanningsmeters geen rekening houden met warme banden. Dat is vreemd omdat veel apparaten langs snelwegen staan. Als de banden warm zijn, door het rijden, is de gemeten spanning hoger dan in koude toestand. De bandenspanningsmeter corrigeert dat niet automatisch, waardoor veel gebruikers de druk juist verlagen. De gebruiker rijdt dan weg met een lagere spanning dan waarmee hij kwam. Overigens heeft Drogendijk zelf een bandenpomp ontwikkeld die volgens hem aan al deze problemen een einde maakt.

Ergenis

Een grote ergernis bij veel automobilisten is volgens Kassa Groen dat er vaak betaald moet worden voor een paar minuten lucht. Op sommige plekken zelfs €1. De ANWB pleit ervoor dat het gratis moet zijn. Volgens de verkeersorganisatie moeten tankstations, die zich willen profileren als een duurzaam bedrijf, juist zaken als bandenspanning stimuleren.

Petra van Stijn: “De tankstationondernemer moet snel duizenden euro’s investeren in een bandenspanningsapparaat. In het verleden hebben we gratis lucht aangeboden maar dat leidde tot veel vandalisme en doorgesneden slangen. Met een enorme kostenpost als gevolg. Door met een muntapparaat te werken is dat probleem nu verdwenen.” Van Stijn is overigens wel bereid de nieuwe bandenpomp van de stichting uit te proberen.

Auteur: Steven Don

1 reactie op “ANWB: bandenpomp op tankstation zou gratis moeten zijn”

Niek Edeling|15.10.15|20:05

Gratis lucht…erom vragen lijkt een klucht! Het is toch ronduit belachelijk dat je zou moeten smeken om gratis lucht bij een tankstation!
Zowel het milieu als de verkeersveiligheid zijn gediend bij de juiste bandenspanning. Het woord service is bij tankstations allang ver te zoeken.
Deze zomer was ik in Andorra en daar werd me regelmatig door een pompbediende (weet u nog wat dat is?) gevraagd of de tank vol moest..!
Heerlijke nostalgie!
Gratis lucht in Nederland; noodzakelijke service!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.