kaart, kassa, pas

Einde (belasting)fraude met kassa’s in zicht

Leveranciers van afrekensystemen hebben een keurmerk voor kassa’s ontwikkeld. Met dit keurmerk moet een einde komen aan (belasting)fraude met afrekensystemen. Ondernemers die zo’n kassa kopen weten zeker dat alle gegevens goed worden vastgelegd.

Volgens de Belastingdienst blijkt 15 % van de ondernemers in Nederland te werken met kassa’s met een zogenoemde afroomfunctie waardoor delen van de omzet voor de ogen van de fiscus te verbergen zijn. In maart 2011 kondigde de Belastingdienst streng toezicht hierop aan. Leveranciers van afrekensystemen reageren hierop door zogenoemde Keurmerk-kassa’s in de markt te zetten.

Fiscus is blij

De fiscus is blij met de komst van Keurmerk-kassa’s. Peter Veld, directeur-generaal van de Belastingdienst: “Belastingontduiking is niet alleen een probleem van de Belastingdienst of de kassabranche. Het is een maatschappelijk probleem. Met een Keurmerk-kassa kan de ondernemer laten zien dat hij de fiscale regels wil naleven.”

Veld reikt deze week de eerste Keurmerken uit aan leveranciers van afrekensystemen die aan de normen voldoen. Hij verwacht dat er dit jaar nog meer Keurmerkkassa’s volgen.

Eisen

Het Keurmerk wordt verleend door de stichting Betrouwbare Afrekensystemen op advies van onafhankelijke deskundigen van BDO-accountants. De eisen die het Keurmerk stelt zijn in overleg met onafhankelijke deskundigen (EDP-auditors), leveranciers van afrekensystemen, ECP en de Belastingdienst opgesteld.

Ze zijn techniek-onafhankelijk, zodat zowel meer traditionele als innovatieve systemen in aanmerking voor het Keurmerk kunnen komen. De eisen zijn bovendien zo opgesteld dat niet alleen zeer geavanceerde systemen voldoen aan het Keurmerk maar ook eenvoudigere kassa’s voor de kleine ondernemer.

Calamiteiten

Een Keurmerkkassa is voor ondernemers niet alleen interessant omdat hij aan de administratieve eisen van de fiscus voldoet. Ondernemers zijn ook beter uit met zo’n kassa doordat hij zekerheid biedt: er kunnen niet onopgemerkt gegevens verdwijnen of worden veranderd. Hierdoor wordt de bedrijfsvoering optimaal ondersteund.

Er is minder kans op calamiteiten (kwijt raken van gegevens) en allerlei vormen van fraude worden eerder ontdekt. Het blijft de verantwoordelijkheid van de ondernemer en zijn medewerkers om alle transacties te registreren.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Einde (belasting)fraude met kassa’s in zicht | TankPro.nl
kaart, kassa, pas

Einde (belasting)fraude met kassa’s in zicht

Leveranciers van afrekensystemen hebben een keurmerk voor kassa’s ontwikkeld. Met dit keurmerk moet een einde komen aan (belasting)fraude met afrekensystemen. Ondernemers die zo’n kassa kopen weten zeker dat alle gegevens goed worden vastgelegd.

Volgens de Belastingdienst blijkt 15 % van de ondernemers in Nederland te werken met kassa’s met een zogenoemde afroomfunctie waardoor delen van de omzet voor de ogen van de fiscus te verbergen zijn. In maart 2011 kondigde de Belastingdienst streng toezicht hierop aan. Leveranciers van afrekensystemen reageren hierop door zogenoemde Keurmerk-kassa’s in de markt te zetten.

Fiscus is blij

De fiscus is blij met de komst van Keurmerk-kassa’s. Peter Veld, directeur-generaal van de Belastingdienst: “Belastingontduiking is niet alleen een probleem van de Belastingdienst of de kassabranche. Het is een maatschappelijk probleem. Met een Keurmerk-kassa kan de ondernemer laten zien dat hij de fiscale regels wil naleven.”

Veld reikt deze week de eerste Keurmerken uit aan leveranciers van afrekensystemen die aan de normen voldoen. Hij verwacht dat er dit jaar nog meer Keurmerkkassa’s volgen.

Eisen

Het Keurmerk wordt verleend door de stichting Betrouwbare Afrekensystemen op advies van onafhankelijke deskundigen van BDO-accountants. De eisen die het Keurmerk stelt zijn in overleg met onafhankelijke deskundigen (EDP-auditors), leveranciers van afrekensystemen, ECP en de Belastingdienst opgesteld.

Ze zijn techniek-onafhankelijk, zodat zowel meer traditionele als innovatieve systemen in aanmerking voor het Keurmerk kunnen komen. De eisen zijn bovendien zo opgesteld dat niet alleen zeer geavanceerde systemen voldoen aan het Keurmerk maar ook eenvoudigere kassa’s voor de kleine ondernemer.

Calamiteiten

Een Keurmerkkassa is voor ondernemers niet alleen interessant omdat hij aan de administratieve eisen van de fiscus voldoet. Ondernemers zijn ook beter uit met zo’n kassa doordat hij zekerheid biedt: er kunnen niet onopgemerkt gegevens verdwijnen of worden veranderd. Hierdoor wordt de bedrijfsvoering optimaal ondersteund.

Er is minder kans op calamiteiten (kwijt raken van gegevens) en allerlei vormen van fraude worden eerder ontdekt. Het blijft de verantwoordelijkheid van de ondernemer en zijn medewerkers om alle transacties te registreren.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.