medewerkster, tankstation

Verhuur voorterrein interessante optie voor ondernemers

De BETA vindt het een interessante optie als pomphouders het voorterrein aan een externe partij gaan verhuren en zich helemaal op de shop gaan richten. Dat zegt voorzitter Petra van Stijn. Op een ander belangrijk dossier, tabak, gaat de belangenclub de grenseffecten van de accijnsverhoging in kaart brengen. Het doet dat met een zogeheten grensomzetmonitor waar 140 leden op zijn aangesloten. Met de bevindingen wil de BETA de politiek ervan overtuigen dat hogere accijns op tabak voor tankstations in de grensregio’s desastreuze gevolgen heeft.

BETA-voorzitter Petra van Stijn verwacht dat 2013 een spannend jaar zal worden voor tankstationondernemers. “Door de absurde accijnsverhoging op tabak zal het rendement bij velen sterk onder druk komen te staan. Dat geldt voor ons allemaal maar zeker voor collega’s aan de grensstreek.

Voorterrein verhuren

“Door deze effecten middels een grensomzetmonitor in kaart te brengen willen we aan de politiek laten zien wat voor impact deze accijnsmaatregel heeft en dat de verwachte inkomsten voor de schatkist ook zwaar zullen tegenvallen.”

Ook roept Van Stijn haar leden op om vooral creatief met het vak om te springen, zeker in tijden van dalende inkomsten. Omdat de marges op de brandstof zijn gereduceerd tot 2 of 3 cent per liter, verwacht de BETA dat veel pomphouders zullen kiezen om het voorterrein te verhuren aan een externe partij. Zo wordt de focus verlegd naar de shop waar meer inkomsten uit zijn te halen.

Het assortiment in de shop zal eveneens gaan veranderen. Specifieke supermarkten-artikelen zullen meer en meer uit de shop verdwijnen omdat de opgerekte openingstijden van supermarkten dit assortiment niet meer interessant maakt.

Gastheerschap

“Ondernemers zullen anders naar hun shop moeten gaan kijken. We moeten van brandstofverkoper naar gastheerschap. Welke behoefte kan er lokaal vervuld worden? Broodjes service voor bedrijven, afhaalpunt internet bestellingen, koffiecorners, autowassen? Hoe kunnen we aan de verwachting voldoen van de huidige veeleisende consument?”

Met shopexperts, leveranciers, onderzoeksresultaten gaat de BETA  kleinschalige informele bijeenkomsten organiseren waar de leden geïnspireerd worden en op weg geholpen kunnen worden.

Russen

De komst van nieuwe spelers op de tankstationmarkt heeft volgens de voorzitter zowel positieve als negatieve effecten. “De nieuwe toetreders op de markt uit het oosten(de Russen) zijn enerzijds een bedreiging voor de marge, anderzijds een serieuze optie om zaken mee te gaan doen. LUKoil is bijvoorbeeld behalve brandstofleverancier ook sterk in de shops.”

“Onze 8 specialisten op het BETA kantoor staan momenteel veel ondernemers met advies terzijde in deze onderhandelingen.”

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.