Aantal overvallen tankstations daalt in 3 jaar met 35%

De tendens dat tankstations de laatste drie jaar minder worden overvallen blijkt door te zetten. Het aantal overvallen op tankstations is de afgelopen drie jaar met ongeveer 35 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het KLPD, het Korps Landelijke Politie Diensten. Volgens landelijk overvalcoördinator Jos van der Stap van het KLPD liggen een verbeterde camerabewaking, betere opsporingsmethoden en een grotere bewustwording van pomphouders op het gebied van veiligheid, ten grondslag aan de daling.

In 2009 werden nog 180 overvallen gepleegd op tankstations. Dit jaar zijn tot en met november  97 tankstations de dupe geworden van een overval. Bij de cijfers van 2012 is de decembermaand nog niet meegeteld. In december worden vaak de meeste overvallen gepleegd.

Meer preventie

Erik de Vries van NOVE is het mogelijk dat het aantal overvallen in de toekomst tot onder de honderd kan dalen als er meer op preventie wordt ingezet. “Pomphouders hebben de afgelopen jaren enorme investeringen gedaan op het gebied van veiligheid. Ik geloof dat daar het plafond wel enigszins is bereikt. Waar nog wel mogelijkheden liggen is in de preventieve sfeer. Opleidingen en trainingen van het personeel zodat potentiële daders eerder worden herkend voordat ze toeslaan.”

Daders

“Verder is het belangrijk dat de daders zo snel mogelijk worden opgepakt. Dat is niet alleen prettig voor de gemoedsrust van  pomphouder en het personeel maar kan ook bijdragen aan een vermindering van het aantal overvallen. De ervaring leert dat de daders vaak jonge mannen zijn die als ze eenmaal één tankstation hebben overvallen vaker toeslaan.”

Pakkans

Jan Bessembinders van BOVAG tankstations denkt dat trainingen van baliepersoneel en pomphouders een extra bijdrage leveren aan het bewustwordingsproces omtrent overvallen. “Ons opleidingsfonds OOTW verzorgt trainingen waarin overvalsituaties precies worden nagespeeld. Dat helpt. Daarnaast investeren pomphouders veel in verbeterde camerasystemen waardoor de pakkans van de daders enorm is vergroot.”

Combinatie

Aart van Rooijen van BigBrother security systems vindt dat veiligheid op tankstations de laatste jaren sterk is verbeterd. “Met goede camera’s op het voorterrrein kunnen we nu al verdachte auto’s in de gaten houden. Belangrijk is ook dat de buit minder wordt omdat de kassa’s vaker worden afgeroomd. De kluizen zijn beter en het baliepersoneel is ook beter beschermd. Het is en combinatie van factoren.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.