tabak tankshop tankstation pompshop omzet symphonyIRI softdrinks energy drinks

Normale BTW-verrekening op tabak levert veel geld op

tabak tankshop tankstation pompshop omzet symphonyIRI softdrinks energy drinks

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een normale BTW-verrekening over tabak. Dit levert pomphouders een voordeel op dat kan oplopen tot wel enige duizenden euro’s per tankstation. Vanaf 1 juli 2013 wordt de normale BTW-verrekening van kracht voor tabaksproducten. Hiermee komt een einde aan de voorfinancieringslasten op tabaksproducten.

De huidige praktijk is dat ondernemers de BTW direct aan hun groothandel afdragen bij de inkoop van tabaksproducten. Terwijl normaal is dat BTW pas wordt afgedragen, door de retailer, nadat een product uit de winkel verkocht is.

BETA, BOVAG, NSO

BETA, BOVAG en de tabaksdetailhandelsvereniging NSO pleiten al langer voor een normale BTW-heffing op tabak. Afgelopen zomer heeft dit geleid tot Kamervragen en een opdracht, vanuit de Tweede Kamer, aan staatssecretaris Weekers om de kwestie te onderzoeken. In het Belastingplan 2013 heeft de staatssecretaris nu de normale BTW-verrekening over tabak opgenomen.

Afdelingsmanager Jan Bessembinders van BOVAG Tankstations is blij met de maatregel: “Goed dat Staatssecretaris Weekers en de Tweede Kamer een einde maken aan deze vreemde uitzondering. Dat scheelt onze ondernemers zeker in de financieringslasten.”

Financiën werkt nog aan een overgangsregeling waardoor een dubbele heffing wordt voorkomen voor tabaksproducten die in voorraad zijn bij de groot- en kleinhandel.

Van 16 naar 18 jaar

Een andere kwestie die op roken betrekking heeft, is het voorstel om de minimumleeftijd voor de verkoop van tabak van 16 tot 18 jaar op te hogen. Bessembinders adviseert de leden gewoon de wet te volgen als het gaat om de leeftijdscontrole.

Edsko Schuitema van de BETA voorziet problemen met het optrekken van de leeftijdsgrens. “Wij vinden dat een slecht idee, want de handhaving van de 16 jaar is nog steeds een probleem. En wie heeft het probleem: de medewerkers achter de kassa. Dat accepteren wij niet. Daarom hebben we aan de betrokken Staatssecretaris Van Rijn gemeld dat de handhaving van de 16 jaar al moeilijk genoeg is.”

“Daar moeten we met zijn allen harder aan werken, dus ook via publiekscampagnes waardoor de jeugd opgevoed wordt op om standaard legitimatie te tonen. Zoals in Amerika gewoon de norm is. Natuurlijk begrijpen wij ook wel dat er een logica in zit om de leeftijdgrenzen gelijk te trekken, maar niet op korte termijn, dat zorgt voor teveel problemen aan de kassa’’, aldus Schuitema.

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.