Alcoholtest Frankrijk

Run op verplichte alcoholtester voor Frankrijk

Er is een run ontstaan op alcoholtesters in tankstations. Iedere automobilist is verplicht om een alcoholtester in zijn auto te hebben als hij door Frankrijk rijdt. Volgens leverancier Newco zijn in twee weken tijd 5000 alcoholtesters over de toonbank gegaan. De Franse politie heeft aangekondigd vanaf 1 november boetes uit te schrijven aan automobilisten die geen alcoholtester hebben.

Motorrijders en bezitters van scooters met een grotere cilinderinhoud dan 50 cc vallen eveneens onder de wettelijke verplichting. Met de maatregel wil de Franse regering het alcoholmisbuik onder automobilisten terugdringen. In Frankrijk is 31 procent van de dodelijke verkeersongelukken het gevolg van alcoholmisbruik.

Twijfel

Met zo’n test kunnen bestuurders, bij twijfel over hun alcoholgehalte, zelf bepalen of ze wel of niet in staat zijn een auto te besturen. Er dient altijd een ongebruikte test in de auto aanwezig te zijn.  Als de automobilist besluit de test te gebruiken, dient er daarnaast een tweede, ongebruikte test in de auto aanwezig te zijn.

De alcoholtester is sinds 1 juli verplicht in Frankrijk. Ook buitenlandse automobilisten dienen een tester in de auto aanwezig te hebben. De Franse regering heeft aangekondigd vanaf 1 november streng te zullen controleren op aanwezigheid van de alcoholtester en zal ook boetes uitdelen. De boete voor het niet in de auto hebben van een alcoholtester bedraagt 11 euro. De tester moet gecertificeerd zijn volgens het Franse keurmerk NF.

Toename

Vanwege leveringsproblemen in heel Europa ia het lange tijd niet mogelijk geweest om gecertificeerde  testers te leveren. Inmiddels heeft Newco de NF-gecertificeerde testers op voorraad en zijn er binnen twee weken 5000 van verkocht. De tester ligt voor €2,95 in de schappen. Er wordt met name voor de wintersportvakantie een toename van de vraag verwacht.

Nederland heeft geen voornemen om een alcoholtest in de auto te verplichten. Wel loopt momenteel een alcoholslotprogramma (ASP) en een recidiveregeling. Het ASP bestaat uit een alcoholslot in de auto. Sinds 1 juni 2011 geldt een puntenrijbewijs voor alcoholovertreders, de zogenoemde recidiveregeling.

Kijk hieronder voor de gebruiksaanwijzing van NF-gecertificeerde alcoholtester Le Ballon.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Run op verplichte alcoholtester voor Frankrijk | TankPro.nl
Alcoholtest Frankrijk

Run op verplichte alcoholtester voor Frankrijk

Er is een run ontstaan op alcoholtesters in tankstations. Iedere automobilist is verplicht om een alcoholtester in zijn auto te hebben als hij door Frankrijk rijdt. Volgens leverancier Newco zijn in twee weken tijd 5000 alcoholtesters over de toonbank gegaan. De Franse politie heeft aangekondigd vanaf 1 november boetes uit te schrijven aan automobilisten die geen alcoholtester hebben.

Motorrijders en bezitters van scooters met een grotere cilinderinhoud dan 50 cc vallen eveneens onder de wettelijke verplichting. Met de maatregel wil de Franse regering het alcoholmisbuik onder automobilisten terugdringen. In Frankrijk is 31 procent van de dodelijke verkeersongelukken het gevolg van alcoholmisbruik.

Twijfel

Met zo’n test kunnen bestuurders, bij twijfel over hun alcoholgehalte, zelf bepalen of ze wel of niet in staat zijn een auto te besturen. Er dient altijd een ongebruikte test in de auto aanwezig te zijn.  Als de automobilist besluit de test te gebruiken, dient er daarnaast een tweede, ongebruikte test in de auto aanwezig te zijn.

De alcoholtester is sinds 1 juli verplicht in Frankrijk. Ook buitenlandse automobilisten dienen een tester in de auto aanwezig te hebben. De Franse regering heeft aangekondigd vanaf 1 november streng te zullen controleren op aanwezigheid van de alcoholtester en zal ook boetes uitdelen. De boete voor het niet in de auto hebben van een alcoholtester bedraagt 11 euro. De tester moet gecertificeerd zijn volgens het Franse keurmerk NF.

Toename

Vanwege leveringsproblemen in heel Europa ia het lange tijd niet mogelijk geweest om gecertificeerde  testers te leveren. Inmiddels heeft Newco de NF-gecertificeerde testers op voorraad en zijn er binnen twee weken 5000 van verkocht. De tester ligt voor €2,95 in de schappen. Er wordt met name voor de wintersportvakantie een toename van de vraag verwacht.

Nederland heeft geen voornemen om een alcoholtest in de auto te verplichten. Wel loopt momenteel een alcoholslotprogramma (ASP) en een recidiveregeling. Het ASP bestaat uit een alcoholslot in de auto. Sinds 1 juni 2011 geldt een puntenrijbewijs voor alcoholovertreders, de zogenoemde recidiveregeling.

Kijk hieronder voor de gebruiksaanwijzing van NF-gecertificeerde alcoholtester Le Ballon.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.