overval tankstation Belfort

Slachtoffer geweldsmisdrijf krijgt gemiddeld 2380 euro

Slachtoffers van geweldsmisdrijven zoals overvallen op tankstations, kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. In 2011 hebben slachtoffers van geweldsmisdrijven gemiddeld 2380 euro ontvangen. Inmiddels hebben in totaal 100.000 slachtoffers een beroep gedaan op het fonds.

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven (SGM) is een zelfstandig onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het is in 1976 opgericht en geeft slachtoffers van ernstige geweldsmisdrijven een financiële tegemoetkoming voor het lichamelijke en psychische letsel dat ze hebben opgelopen.

Teeven

Volgens staatssecretaris Teeven speelt het Schadefonds een belangrijke rol in de hulp aan slachtoffers. “Met het uitkeren van het geld ter vergoeding van de materiële en immateriële schade wordt niet alleen die schade vergoed. Dat geld staat voor nog iets veel belangrijkers.”

“Het komt tegemoet aan een van de centrale behoeften van slachtoffers: erkenning van het onrecht dat slachtoffers is aangedaan”, aldus Teeven.

Smartengeld

In totaal keerde het fonds  in 2011 10,4 miljoen euro uit. Daarvan werd er voor 7,1 miljoen euro uitgekeerd voor immateriële schade (smartengeld) en 3,3 miljoen euro voor materiële schade.

Het Schadefonds werkt intensief samen met organisaties zoals het Openbaar Ministerie, Slachtofferhulp Nederland en de politie. Ruim zestig procent van de aanvragen wordt toegekend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.