Vrees voor uittocht rokers naar België en Duitsland

VIDEO- De BOVAG, BETA (belangenvereniging tankstations) en NSO (tabaksdetailhandel) maken zich grote zorgen over de geplande accijnsverhoging op sigaretten. Door het onevenredig hoog belasten zouden automobilisten massaal de grens oversteken om sigaretten en ook benzine in te kopen. Onder het motto ‘180 is de grens’ gaan de brancheorganisaties acties voeren tegen het beleid.

Tijdens actiebijeenkomsten krijgen de aanwezigen uitleg over de ernstige gevolgen van de accijnsverhoging en wordt lokale en regionale politici om steun gevraagd door hun stem te laten horen bij hun partijgenoten in de Tweede Kamer.

Filmpje

Na 11 juni vragen de ondernemers en werknemers ook steun aan hun klanten, waarna in de loop van juni een petitie zal worden aangeboden aan de Kamerleden.

De betrokken branche-organisaties hebben hebben ook een filmpje gemaakt waarin Nederlandse supporters voor hun rookwaar even de grens oversteken en daar sloffen sigaretten inslaan. Oud BETA voorzitter Ewout Klok fungeert in de film als douanebeambte.

Onevenredig

De drie brancheverenigingen hebben tot deze actie besloten omdat hun sector onevenredig zwaar wordt getroffen door de afgesproken accijnsverhoging van 371 miljoen euro – ofwel 35 cent per pakje sigaretten en 60 cent per pakje shag- op een totaal van 625 miljoen euro aan accijnsverhogingen.

De klap komt voor de ondernemers, hun personeel en hun klanten extra zwaar aan door de eveneens door de Kunduz-coalitie bepaalde stijging van het hoge BTW-tarief van 19 naar 21% per 1 oktober 2012.

Effecten

De effecten van een accijnsverhoging van 371 miljoen euro plus de BTW-stijging zijn desastreus, vooral voor tabakswinkeliers en tankstationhouders in de grensstreken. De verkoop van tabak bedraagt voor tabakswinkeliers en tankstations minimaal 50% van het rendement, oplopend tot soms wel 90%.

De verwachting is dat veel Nederlanders de grens zullen oversteken om veel goedkoper tabak te gaan inkopen in België en Duitsland. Hierdoor zullen in een brede grensstrook winkels en pompstations omvallen, met als gevolg een verlies van miljoenen euro’s omzet en veel banen. In totaal gaat het om zo’n 1500 ondernemers en zo’n 10.000 werknemers.

Illegale handel

Uiteindelijk effect van de vele aankopen in het buitenland is dat de overheid lang niet de beoogde extra 371 miljoen euro aan accijns op tabak binnen krijgt. Daarnaast zullen de illegale handel in en smokkel van tabak fors toenemen. In landen als Griekenland en Ierland zijn vergelijkbare negatieve effecten geweest na accijnsverhogingen op tabak.

Begrip

NSO, BOVAG en BETA begrijpen dat tabak een artikel is waarop de overheid accijns wil heffen. Maar zij vinden dat tabaksaccijns de concurrentiepositie van de Nederlandse winkelier en pomphouder niet mag aantasten, zeker niet in de kwetsbare grensstreek.

Daarom pleiten de drie organisaties voor een accijnsverhoging van maximaal 180 miljoen euro ofwel 15 cent per pakje sigaretten en 25 cent voor een pakje shag. De 180 miljoen euro maakte onderdeel uit van het zogeheten Catshuis-beraad in april. Een dergelijke verhoging komt in de buurt van de stijging bij onze buurlanden waardoor de oneerlijke concurrentie niet verder toeneemt. Vandaar het motto van de actie ‘180 is de grens’.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vrees voor uittocht rokers naar België en Duitsland | TankPro.nl

Vrees voor uittocht rokers naar België en Duitsland

VIDEO- De BOVAG, BETA (belangenvereniging tankstations) en NSO (tabaksdetailhandel) maken zich grote zorgen over de geplande accijnsverhoging op sigaretten. Door het onevenredig hoog belasten zouden automobilisten massaal de grens oversteken om sigaretten en ook benzine in te kopen. Onder het motto ‘180 is de grens’ gaan de brancheorganisaties acties voeren tegen het beleid.

Tijdens actiebijeenkomsten krijgen de aanwezigen uitleg over de ernstige gevolgen van de accijnsverhoging en wordt lokale en regionale politici om steun gevraagd door hun stem te laten horen bij hun partijgenoten in de Tweede Kamer.

Filmpje

Na 11 juni vragen de ondernemers en werknemers ook steun aan hun klanten, waarna in de loop van juni een petitie zal worden aangeboden aan de Kamerleden.

De betrokken branche-organisaties hebben hebben ook een filmpje gemaakt waarin Nederlandse supporters voor hun rookwaar even de grens oversteken en daar sloffen sigaretten inslaan. Oud BETA voorzitter Ewout Klok fungeert in de film als douanebeambte.

Onevenredig

De drie brancheverenigingen hebben tot deze actie besloten omdat hun sector onevenredig zwaar wordt getroffen door de afgesproken accijnsverhoging van 371 miljoen euro – ofwel 35 cent per pakje sigaretten en 60 cent per pakje shag- op een totaal van 625 miljoen euro aan accijnsverhogingen.

De klap komt voor de ondernemers, hun personeel en hun klanten extra zwaar aan door de eveneens door de Kunduz-coalitie bepaalde stijging van het hoge BTW-tarief van 19 naar 21% per 1 oktober 2012.

Effecten

De effecten van een accijnsverhoging van 371 miljoen euro plus de BTW-stijging zijn desastreus, vooral voor tabakswinkeliers en tankstationhouders in de grensstreken. De verkoop van tabak bedraagt voor tabakswinkeliers en tankstations minimaal 50% van het rendement, oplopend tot soms wel 90%.

De verwachting is dat veel Nederlanders de grens zullen oversteken om veel goedkoper tabak te gaan inkopen in België en Duitsland. Hierdoor zullen in een brede grensstrook winkels en pompstations omvallen, met als gevolg een verlies van miljoenen euro’s omzet en veel banen. In totaal gaat het om zo’n 1500 ondernemers en zo’n 10.000 werknemers.

Illegale handel

Uiteindelijk effect van de vele aankopen in het buitenland is dat de overheid lang niet de beoogde extra 371 miljoen euro aan accijns op tabak binnen krijgt. Daarnaast zullen de illegale handel in en smokkel van tabak fors toenemen. In landen als Griekenland en Ierland zijn vergelijkbare negatieve effecten geweest na accijnsverhogingen op tabak.

Begrip

NSO, BOVAG en BETA begrijpen dat tabak een artikel is waarop de overheid accijns wil heffen. Maar zij vinden dat tabaksaccijns de concurrentiepositie van de Nederlandse winkelier en pomphouder niet mag aantasten, zeker niet in de kwetsbare grensstreek.

Daarom pleiten de drie organisaties voor een accijnsverhoging van maximaal 180 miljoen euro ofwel 15 cent per pakje sigaretten en 25 cent voor een pakje shag. De 180 miljoen euro maakte onderdeel uit van het zogeheten Catshuis-beraad in april. Een dergelijke verhoging komt in de buurt van de stijging bij onze buurlanden waardoor de oneerlijke concurrentie niet verder toeneemt. Vandaar het motto van de actie ‘180 is de grens’.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.