DIEF-ARRESTATIE-HANDBOEIEN-WINKEL-POLITIE-DIEFSTAL-WINKELCENTRUM

Sterke daling aantal overvallen op tankstations

Het aantal overvallen op tankstations is in het eerste kwartaal met 26 procent gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal 2011. Werden in de eerste drie maanden in 2011 nog 43 tankstations overvallen nu is dat teruggebracht naar 32. Hiermee lijken de maatregelen die pomphouders nemen vruchten af te werpen.

In vergelijking met 2009, toen de aanpak overvallen is gestart, is er zelfs een daling van 24 procent. Vooral de transportsector heeft minder te lijden. Daar is het aantal overvallen van 103 tot 88 teruggebracht. Ook in de detailhandel (van 271 naar 259), de groothandel (van 51 naar 42) en bij woningen (van 269 tot 253) worden de berovingen teruggedrongen.

Taskforce

De landelijke Taskforce Nederland, een samenwerkingsverband van politie, justitie, bedrijfsleven, gemeenten en brancheorganisaties, voert een actieprogramma uit om het aantal overvallen te verminderen. Speciale overvalteams en helikopters worden ingezet om de criminaliteit tegen te gaan. Het stimuleren van elektronisch betalen door klanten maakt ook onderdeel uit van deze aanpak.

Pinnen

Door het pinnen zoveel mogelijk aan te bevelen is er steeds minder cash geld aanwezig in tankstations. “Jan Bessembinders van BOVAG tankstations: “Ook adviseren we pomphouders om vaker de kassa af te romen. In combinatie met alle andere preventieve maatregelen blijkt dit dus de goede kant op te gaan, maar we mogen niet stilzitten. Elke overval is er één teveel.”

Er is wel een verschuiving merkbaar. Vooral de horeca kampt met een forse toename. Daar vonden de eerste maanden van dit jaar 170 overvallen plaats (tegen 149 in die periode in 2011). Zowel restaurants, snackbars als cafés zijn vaker de dupe.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.