clemens_van_hulten

‘Overvaller tankstation krijgt bescherming door slechte privacywet’

clemens_van_hulten

Clemens van Hulten, voorzitter van BOVAG tankstations maakt zich boos. Hij vindt dat de privacy van overvallers op tankstations nog te zeer wordt beschermd. Zolang de pomphouder de beelden van een overvaller niet openbaar mag maken kan deze rustig zijn gang blijven gaan. Dus moet de wet worden aangepast, vindt hij. Lees hieronder zijn column. 

Ik leef in een land waar de wetgever al meer dan een generatie achterloopt op de maatschappelijke ontwikkelingen. En daar heb ik last van. Neem de wet op de bescherming van persoonsgegevens en het College dat de wet uitvoert.

Natuurlijk vind ik bescherming van de privacy van de burger belangrijk. Dan heb ik het over protectie tegen commercieel gebruik van internetbedrijven als Facebook en Google of openbaar gebruik van persoonsgegevens zonder instemming.

Doorgeslagen

Maar ik heb het dan niet over bescherming van grote en kleine criminelen. Want die is doorgeslagen, dat weten we allemaal. De politie roept ons op hun pet passen, en we worden opgeroepen om bij geweld als burger in te grijpen. De helden die het doen belanden echter in het strafbankje.

We willen als BOVAG een vuist maken tegen het kleine criminele gilde en een landelijke database aanleggen voor doorrijders, en opsporing ervan. In de praktijk wil die overheid dat niet. Tanken zonder te betalen.nl zou uit de lucht gehaald zijn, als we als branche niet hadden ingegrepen.

Slachtoffers

Het is ons wettelijk niet toegestaan om overvallers en doorrijders openbaar te maken, en politie en justitie weigeren dat zelf te doen. Dit terwijl ze bijvoorbeeld maar een klein percentage van de inbraken oplossen, en weinig doen aan doorrijders. De overheid maakt slachtoffers in plaats van dat ze ze beschermt.  Slachtoffers immers zijn alleen geholpen als de daders worden gepakt en opgesloten.

Kohnstam van het College bescherming Persoonsgegevens wil liever een onafhankelijke boetekoning worden en meer boetebevoegdheid krijgen, dan dat hij voor werkbare wetgeving pleit. De overheid slaagt er willens en wetens niet in burger en bedrijfsleven de helpende hand te bieden.

Gevaar

Een overvallen pomphouder mag camerabeelden van overvallers en dieven wettelijk niet op internet plaatsen. De publicatie van de beelden zou de privacy van de overvallers aantasten. Pas als er acuut gevaar voor iemands leven of gezondheid dreig, ziet de wet een gaatje. Een gaatje in hun hoofd zeker.

Verplaats jezelf nu eens in de positie van die kleine of grote crimineel. Stel je voor: er is een site waar verdachten van overvallen en diefstal, waar cameraopnamen op geplaatst mogen worden, op voorwaarde dat er aangifte is gedaan.  Met het vriendelijke verzoek aan de afgebeelde persoon zich te melden bij de politie in verband met mogelijke betrokkenheid bij een misdrijf.

Wegwezen

En daar staat  jouw kop een keer, twee keer, nee zeven keer al op. En je weet, dat er in Nederland pakweg een paar duizend camera’s met gezichtsherkenning hangen. En je weet dat de mensen die jou kennen ook wel eens op die site surfen. En er is er altijd wel een in de buurt die nog een appeltje met je te schillen heeft. Wat doe je dan? Wegwezen toch?

Met een kleine aanpassing in de wet kan de volgende regering een generatie wetgevingsachterstand oplossen. En heel veel criminaliteit voorkomen. En dan hoeft de BETA zichzelf en haar leden niet telkens buiten de wet te plaatsen.

Clemens van Hulten, voorzitter BOVAG Tankstations

 

Auteur: Redactie

3 reacties op “‘Overvaller tankstation krijgt bescherming door slechte privacywet’”

pt|16.05.12|11:26

Beste Clemens ,

Wat mij betreft wachten we niet op een wetswijziging en gaan we met elkaar dit soort tuig aanpakken , iemand moet toch beginnen ! de fransen zijn dan een raar volkje maar ze ondernemen wel actie en hier in nederland word veel geroepen maar te weinig gedaan , laten we met zijn allen actie ondernemen mijn zegen en steun heb je .
succes !
mvgrt Pascal Tausch
Service station tausch bv

Hans Binnenmars|16.05.12|19:13

Als iemand het recht neemt om je te overvallen, dan vervallen zijn privacy rechten. zo moeilijk kan het niet zijn.

Succes.

Gr Hans Binnenmars

Koen Versmissen|17.05.12|09:45

Wetsovertreders verspelen ieder recht op privacy, begrijp ik dat goed?
Dus als ik een site wil beginnen waarop belastingontduiking, milieu- en ARBO-overtredingen, snelheidsboetes e.d. van tankstationhouders en hun werknemers aan de kaak gesteld worden, dan kan ik bij de BOVAG aankloppen voor subsidie?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.