Dure sigaret ‘doodsteek’ voor pomphouder in grensstreek

Pomphouders in de grensstreek gaan zware tijden tegemoet nu er plannen zijn om in 2013 de accijns op sigaretten fors te verhogen. De branche vreest een groot omzetverlies die voor sommige pomphouders de ‘doodsteek’ zou kunnen betekenen.

De omzet van een tankshop wordt voor 70 procent bepaald door de verkoop van tabak. Een pakje sigaretten van 20 stuks kost op dit moment 5,47 euro. In België kost hetzelfde pakje 5,05 euro en in Duitsland 4,90 euro.

Verdienen

Door een pakje sigaretten van 20 stuks met 45 cent te verhogen, zoals nu is voorgesteld, worden de verschillen met België en Duitsland wel erg groot. “Dan is het ineens interessant om als automobilist die 20 kilometer extra te rijden naar de eerste pomp over de grens”, zegt Ewout Klok van de BETA.

“Je kunt dan al snel 10 euro verdienen op een slof sigaretten en als je er dan toch bent gooi je je auto nog eens vol. Dubbel verlies dus voor de Nederlandse pomphouder in de grensstreek.”

Goedkoper

De pomphouders aan de grens kunnen nog net de strijd aan met hun buitenlandse collega’s als het om de benzineprijzen gaat. Klok: “Dan is de diesel bij ons weer goedkoper en dan is de Euro95 bij hen weer goedkoper. Dat heft elkaar wel op, maar als deze accijnsverhoging op sigaretten doorgaat zal het voor deze pomphouders heel moeilijk worden.”

Hoge accijns

Nederland is één van de landen met een hoge accijns op sigaretten. De totale accijns bedraagt 57% van de detailhandelprijs. Op een pakje van 5,40 euro (19 sigaretten) zit 2,96 euro aan accijns. Hierover moet ook nog eens 0,83 euro BTW worden betaald door de sigarettenfabrikanten.

Overigens kan het nog gekker. In Australië moet 9,20 euro voor een pakje sigaretten worden neergeteld. In de Filippijnen is het een waar Walhalla voor rokers. Een pakje van 20 sigaretten kost daar 0,50 cent.

Lees ook: Pomphouder heeft vaak geen notie van tabaksmarge

Auteur: Redactie

1 reactie op “Dure sigaret ‘doodsteek’ voor pomphouder in grensstreek”

norbert|11.06.12|15:15

hahahaha laat me niet lachen betaal voor een slof 22 rmb is 2 euro 77 cent. 20 stuk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.