pompshop tankshop test hygiëne europa nederland anwb

Omzet tankshops stijgt met vijf procent

De tankstations blijven het goed doen als het gaat om de omzet die in de shops wordt gegenereerd. Ondanks een kwakkelende economie steeg de shop-omzet in 2011 met 5 procent. In de gehele detailhandel werd een lichte stijging van 1 procent genoteerd.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die dinsdag 14 februari openbaar zijn gemaakt. Bij de omzetstijging in de tankshops moet ook vermeld worden dat de prijzen in 2011 met 5 procent zijn gestegen ten opzichte van 2010.

Trainen

Volgens Ewout Klok van de BETA komt de omzetstijging door het feit dat het personeel in tankstations de klanten bijzonder goed kent. “Wij kennen in onze branche een zeer individuele benadering van onze klanten. We weten wat ze eten, welke producten ze vaak kopen, of hun auto al een wasbeurt heeft gehad. Wij trainen onze medewerkers hier ook op. En dat werpt zijn vruchten af.”

Volume

Gemiddeld kwam de omzetgroei in 2011 uit op 1 procent. In alle kwartalen was er sprake van hogere prijzen en een kleiner volume. Daarbij nam in de eerste helft van het jaar de omzet licht toe, terwijl in de laatste twee kwartalen de groei nog maar zeer beperkt was.

Omzet

De voedings- en genotmiddelenwinkels behaalden een geringe omzetstijging. Evenals in oktober en november stegen de prijzen en kromp het volume. De supermarkten boekten in december een kleine omzetstijging, maar het volume was kleiner dan een jaar eerder. De speciaalzaken verloren opnieuw omzet.

Non food

Winkels in non-foodartikelen behaalden bijna 1 procent meer omzet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Vooral winkels in bovenkleding en in huishoudelijke artikelen zetten meer om. Na vijf maanden met omzetdalingen groeide de omzet van de doe-het-zelfwinkels weer. De omzet van de textielsupermarkten en winkels in consumentenelektronica nam juist sterk af.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.