Column: ‘Schapvergoeding maakt ondernemers lui!’

Schapvergoeding in tankstations is vanzelfsprekend maar maakt de ondernemer ook minder ondernemend, stelt Karin Vink in haar column. Karin Vink is al ruim 15 jaar actief in de tankstationbranche waarvan de laatste 10 jaar voor het kenniscentrum TWS. Zij heeft dagelijks contact met tankstations en fabrikanten.

COLUMN- Steeds meer fabrikanten betalen de ondernemer een vergoeding voor een deel van het schap in de pompshop. Voor de categorie tabak is dat nog niet zo gek omdat de desbetreffende fabrikanten geen reclame meer mogen maken.

Lange termijn

In het geval van bijvoorbeeld zoetwaren en dranken vraag ik me wel eens af of de ondernemer en fabrikant op de lange termijn veel voordeel behalen met een dergelijke schapvergoeding. De ondernemer wordt beloond voor het vrijmaken van een stuk schap zodat de fabrikant veel van zijn producten kan neerleggen. Natuurlijk is ruimte schaars en moet hiervoor betaald worden, maar is een vergoeding voor een paar extra plekken in de schappen dé manier?

Nadenken

In feite hoeft de ondernemer niet meer zelf na te denken over het schap en verhuurt hij als het ware een stukje winkel. Of de ruimte dan te duur of te goedkoop betaald wordt, is dan de vraag. Zou het schap niet veel meer opleveren als er een onafhankelijk marktconform schappenplan gebruikt zou worden?

Optimaal

Je bent toch ondernemer geworden om zelf verstand van zaken te hebben en te houden. Het is logisch dat je hulp inschakelt van een aantal fabrikanten hoe je zo optimaal mogelijk je schap invult. Zij hebben er tenslotte veel onderzoek naar gedaan. Uiteindelijk moet je dan zelf de onderbouwde beslissingen kunnen nemen op basis van deze marktinformatie en je eigen verkoopdata.

Ondernemerschap

Vervolgens kun je als ondernemer met de fabrikant afspreken dat je een extra vergoeding krijgt op het moment dat je beter presteert dan je afgesproken hebt. Dat heet dan met een dure Engels term ‘Pay for Perfomance’, maar het komt er feitelijk op neer dat je beloond wordt voor echt ondernemerschap. Moet je er natuurlijk wel zin in hebben!

P.S. U kunt uw reactie plaatsen onder deze column.

Karin Vink
Directeur TWS

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “Column: ‘Schapvergoeding maakt ondernemers lui!’”

Gerie Roozeboom|19.02.12|09:11

Je kijkt als ondernemer met wie je in zee gaat hoe het product bij le loopt en of de vergoeding een vast bedrag is, variabel, of een percenteage is en hoe de omzet is.
Hiervoor zul je cijfers van je verkoop moeten hebben, die je kunt halen uit het back-office.
Hierdoor ben je als ondernemer steeds met je schap bezig. Dit kost tijd en energie, maar is de moeite waard.
Pas als je een totaal concept afspreekt en je hier aan moet voldoen, er kans is dat je als ondernemer “lui”wordt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Column: ‘Schapvergoeding maakt ondernemers lui!’ | TankPro.nl

Column: ‘Schapvergoeding maakt ondernemers lui!’

Schapvergoeding in tankstations is vanzelfsprekend maar maakt de ondernemer ook minder ondernemend, stelt Karin Vink in haar column. Karin Vink is al ruim 15 jaar actief in de tankstationbranche waarvan de laatste 10 jaar voor het kenniscentrum TWS. Zij heeft dagelijks contact met tankstations en fabrikanten.

COLUMN- Steeds meer fabrikanten betalen de ondernemer een vergoeding voor een deel van het schap in de pompshop. Voor de categorie tabak is dat nog niet zo gek omdat de desbetreffende fabrikanten geen reclame meer mogen maken.

Lange termijn

In het geval van bijvoorbeeld zoetwaren en dranken vraag ik me wel eens af of de ondernemer en fabrikant op de lange termijn veel voordeel behalen met een dergelijke schapvergoeding. De ondernemer wordt beloond voor het vrijmaken van een stuk schap zodat de fabrikant veel van zijn producten kan neerleggen. Natuurlijk is ruimte schaars en moet hiervoor betaald worden, maar is een vergoeding voor een paar extra plekken in de schappen dé manier?

Nadenken

In feite hoeft de ondernemer niet meer zelf na te denken over het schap en verhuurt hij als het ware een stukje winkel. Of de ruimte dan te duur of te goedkoop betaald wordt, is dan de vraag. Zou het schap niet veel meer opleveren als er een onafhankelijk marktconform schappenplan gebruikt zou worden?

Optimaal

Je bent toch ondernemer geworden om zelf verstand van zaken te hebben en te houden. Het is logisch dat je hulp inschakelt van een aantal fabrikanten hoe je zo optimaal mogelijk je schap invult. Zij hebben er tenslotte veel onderzoek naar gedaan. Uiteindelijk moet je dan zelf de onderbouwde beslissingen kunnen nemen op basis van deze marktinformatie en je eigen verkoopdata.

Ondernemerschap

Vervolgens kun je als ondernemer met de fabrikant afspreken dat je een extra vergoeding krijgt op het moment dat je beter presteert dan je afgesproken hebt. Dat heet dan met een dure Engels term ‘Pay for Perfomance’, maar het komt er feitelijk op neer dat je beloond wordt voor echt ondernemerschap. Moet je er natuurlijk wel zin in hebben!

P.S. U kunt uw reactie plaatsen onder deze column.

Karin Vink
Directeur TWS

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “Column: ‘Schapvergoeding maakt ondernemers lui!’”

Gerie Roozeboom|19.02.12|09:11

Je kijkt als ondernemer met wie je in zee gaat hoe het product bij le loopt en of de vergoeding een vast bedrag is, variabel, of een percenteage is en hoe de omzet is.
Hiervoor zul je cijfers van je verkoop moeten hebben, die je kunt halen uit het back-office.
Hierdoor ben je als ondernemer steeds met je schap bezig. Dit kost tijd en energie, maar is de moeite waard.
Pas als je een totaal concept afspreekt en je hier aan moet voldoen, er kans is dat je als ondernemer “lui”wordt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.