overval, dna-spray

Aantal overvallen op tankstations flink gedaald

Het aantal overvallen op tankstations is het afgelopen jaar met 23 gedaald. Werd in 2010 nog 151 keer een tankstation overvallen, in 2011 gebeurde dat 128 keer. Volgens landelijk overvalcoördinator Jos van der Stap van het KLPD liggen een verbeterde camerabewaking; betere opsporingsmethoden en een grotere bewustwording van pomphouders op het gebied van veiligheid, ten grondslag aan de daling.

De daling van het aantal overvallen op tankstations is ingezet sinds 2009 toen nog 180 keer pomphouders slachtoffer waren van een overval. Volgens Erik de Vries van NOVE is het mogelijk dat het aantal overvallen tot onder de honderd kan dalen als er meer op preventie wordt ingezet. “Pomphouders hebben de afgelopen jaren enorme investeringen gedaan op het gebied van veiligheid. Ik geloof dat daar het plafond wel enigszins is bereikt. Waar nog wel mogelijkheden liggen is in de preventieve sfeer. Opleidingen en trainingen van het personeel zodat potentiële daders eerder worden herkend voordat ze toeslaan.”

Daders

“Verder is het belangrijk dat de daders zo snel mogelijk worden opgepakt. Dat is niet alleen prettig voor de gemoedsrust van  pomphouder en het personeel maar kan ook bijdragen aan een vermindering van het aantal overvallen. De ervaring leert dat de daders vaak jonge mannen zijn die als ze eenmaal één tankstation hebben overvallen vaker toeslaan.”

Pakkans

Jan Bessembinders van BOVAG tankstations denkt dat trainingen van baliepersoneel en pomphouders een extra bijdrage leveren aan het bewustwordingsproces omtrent overvallen. “Ons opleidingsfonds OOTW verzorgt trainingen waarin overvalsituaties precies worden nagespeeld. Dat helpt. Daarnaast investeren pomphouders veel in verbeterde camerasystemen waardoor de pakkans va de daders enorm is vergroot.”

Combinatie

Aart van Rooijen van BigBrother security systems vindt dat veiligheid op tankstations de laatste jaren sterk is verbeterd. “Met goede camera’s op het voorterrrein kunnen we nu al verdachte auto’s in de gaten houden. Belangrijk is ook dat de buit minder wordt omdat de kassa’s vaker worden afgeroomd. De kluizen zijn beter en het baliepersoneel is ook beter beschermd. Het is en combinatie van factoren.”

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.