Nederlanders verdeeld over alcoholverkoop tankstations

Nederlanders zijn sterk verdeeld als het gaat om alcoholverkoop in tankstations. Een krappe meerderheid van 52 procent vindt het onwenselijk wanneer tankstations weer alcohol zouden gaan verkopen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat 59 procent de verkoop van bier en wijn door wegrestaurants goedkeurt.

Volgens BETA-voorziter Ewout Klok blijkt uit de cijfers dat alcoholverkoop in tankstations geen taboe meer is voor veel Nederlanders. “Toen we een maand geleden bekend maakten dat we deze actie zouden gaan doen, waren 9 op de 10 Nederlanders tegen. Nu is dat nog maar de helft. We hebben onze beweegredenen dus goed kunnen uitleggen. Het voelt als een steun in de rug.”

Proefproces

Tankstations mogen al sinds 2000 geen alcohol meer verkopen. Vijf tankstations lapten die regel eind vorige week aan de laars, maar stopten daar dezelfde dag mee nadat de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) een boete uitdeelde. Dat was precies de bedoeling van de ‘ongehoorzame’ pomphouders, die uit zijn op een proefproces.

Sympathie

Maurice de Hond becijferde dat 57 procent van de Nederlanders sympathie heeft voor deze tactiek van de pomphouders. De Tweede Kamer en minister Schippers van Volksgezondheid noemen de verkoop van alcohol “zeer onwenselijk”.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.