Klant kan zelf wel goedkoop tankstation vinden

De consument is slim genoeg om via internet, navigatiesystemen en smartphones de goedkoopste tankstations te vinden. Daardoor is een wettelijke verplichting voor pomphouders om brandstofprijzen openbaar te maken niet nodig. Dat blijkt uit een onderzoek van Bureau EIM in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Om meer concurrentie tussen tankstations te bewerkstelligen gingen vorig jaar in de Tweede Kamer stemmen op om een publicatieplicht voor brandstofprijzen in te voeren. Dat zou moeten gebeuren via zogeheten prijspalen.

Weerstand

Het voorstel stuitte op flinke weerstand vanuit de branche. Pomphouders zouden tegen extra administratieve lasten en investeringen aanlopen. Bovendien stelde de branche-organisaties dat de klant zelf slim genoeg is om een prijsvergelijking te maken.

Vergelijken

Dat geluid blijkt nu bevestigd door het onderzoek. Met social media, internet en navigatiesystemen blijken consumenten iedere dag de brandstofprijzen van 80 % van alle Nederlandse tankstations met elkaar te kunnen vergelijken.

Dollarkoers

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de prijzen aan de benzinepomp evenredig meebewegen met de dollarkoers en olieprijs. Wel concluderen de onderzoekers dat de prijs die de klant aan de snelweg betaalt een stuk hoger is dan die aan het tankstation in steden en langs lokale wegen. Hierover worden verder geen aanbevelingen gedaan.

Bovag

Volgens Paul de Waal van de Bovag is met de conslusie uit het onderzoek ook de discussie over een wettelijke prijsvergelijking ten einde. “Zoals we altijd zelf hebben vastgesteld blijkt nu ook dat er op de prijs van brandstof wel degelijk voldoende wordt geconcurreerd. Er is geen enkele reden meer om een wetsvoorstel voor prijsvergelijkingen in te dienen.”

 

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.