Camerabeelden koppelen om benzinedieven op te sporen

De belangenvereniging voor tankstations, BETA, pleit voor een landelijke koppeling van camerabeelden om  benzinedieven op te sporen. Zo zouden verzamelde beelden van kentekenplaten in een databank door verschillende politiekorpsen kunnen worden uitgewisseld. Bovendien zou een landelijke databank de pakkans van daders van ernstiger vergrijpen kunnen vergroten. 

Benzinedieven zijn een doorn in het oog voor pomphouders. Op jaarbasis verliezen tankstations soms duizenden euro’s door notoire benzinedieven die steeds meer in grote steden op scooters en brommers hun slag slaan. De pomphouder kan vaak niet meer doen dan toekijken. De scooters blijken vaak gestolen of de kentekenplaten zijn vervalst.

Ewout Klok, voorzitter van de BETA kent het probleem en wil dat camerabeelden van deze gestolen scooters of andere voertuigen met andere camerabeelden worden uitgewisseld. Dat kan als het kenteken door een camera wordt geregistreerd.

Scooters

“Vaak worden met die gestolen scooters ook andere misdrijven gepleegd. Het zou een kleine moeite zijn om via kentekenregistratie bepaalde beelden met elkaar te koppelen.”

“Dus als een scooter bijvoorbeeld bij een overval op een juwelier is gebruikt kan het kenteken worden gekoppeld aan dezelfde scooter die misschien een paar weken eerder benzine heeft gestolen bij een tankstation. Zo weten we in ieder geval weten waar de dader zich ongeveer ophoudt.”

Scholen

Klok wil hierin zowat alle beschikbare camerabeelden bij betrekken. “Overal hangen camera’s; in stadscentra; bij stadions; boven snelwegen; bij scholen. Stel nu dat het kenteken van zo’n scooter die als benzinedief is geregistreerd op een schoolcamera wordt herkend, dan is de dader snel op te pakken. En dat geldt natuurlijk ook voor autokentekens die op de snelweg door camera’s worden gezien.”

Persoonsgegevens

Terwijl het technisch mogelijk is om camerabeelden aan elkaar te koppelen s nog maar de vraag of de politiek al zover is. Het uitwisselen  van persoonsgegevens ligt gevoelig. Zo moet de Tweede Kamer zich nog uitspreken  over de kwestie van het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) dat het plaatsen van filmpjes van benzinedieven en overvallers op internet strafbaar wil stellen.

Lees ook: Pomphouders niet beboet voor plaatsen internetfilmpjes

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “Camerabeelden koppelen om benzinedieven op te sporen”

PartijVoorBurgers|01.03.12|13:26

Bijna elk tankstation heeft tegenwoordig internet,
dan is het eenvoudig om het kenteken van elke auto even te checken bij het RDW,
voor de kassa medewerker de pomp vrij geeft!
Is het een vals kenteken direct de politie bellen zodat deze criminelen opgepakt kunnen worden!

Dus
Bij elke auto even kenteken checken op de website van de RDW
simpel en toch effectief!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.