Avia, tankstation

Klanten herkennen als speerpunt op tweede Benzinedag

Avia, tankstation

Een systeem dat via kentekenregistratie de klant herkent zodat de pomphouder hierop zijn persoonlijke marketingstrategie kan afstemmen. BigBrother presenteerde tijdens de Benzinedag haar nieuwste uitvinding voor de tankstationbranche; Business Intelligence. Samen met het gebruik van social media moet het de pomphouder klaarstomen voor de toekomst.

Herken uw klant en stem uw marketingstrategie hierop af. Dat was de boodschap van de tweede Benzinedag die afgelopen donderdag in Antwerpen werd gehouden.

Meer dan 130 deelnemers lieten zich door verschillende sprekers vanuit verschillende achtergronden inspireren om doeltreffender met hun klantenbestand om te gaan.

Twitter

De tools die daarbij kunnen worden gebruikt zijn social media als Twitter, Facebook, en Linkedin. Volgens Godfried van Loo van Yocter een vrijwel kosteloze manier om de klant en zijn koopgedrag beter te leren kennen.

Met Twitter en Facebook kan de pomphouder bepaalde klanten op de hoogte brengen van acties en promoties. Daarbij speelt de snelheid van social media een belangrijke rol.

Acties

“Stel je wilt op een rustige middag 5 euro korting geven op je wasstraat dan kun je dat via Twitter je vaste klanten direct laten weten. Ook kun je op Facebook kenbaar maken aan je klanten welke speciale acties in het verschiet liggen. De interactie met de klant wordt op deze manier geoptimaliseerd en gepersonaliseerd.”

Terugkerende klant

Ook Martin Alford van BlueCow Consulting onderkent het belang van social media  en dan met name voor de groep trouwe en terugkerende klanten. Deze groep zorgt voor een aanzienlijk deel van de omzet en blijft 3 tot 5 jaar trouw aan een tankstation mits ze het hier naar hun zin hebben.

“Dat kan natuurlijk van alles zijn. Van de concurrerende brandstofprijzen tot aan het lekkere broodje bij de bakery. Kunst is om als pomphouder deze klant te herkennen en op zijn gedrag in te spelen, zodat hij trouw blijft.”

Kentekenregistratie

De herkenbaarheid van de klant en zijn gedrag kan via het Business Intelligence-systeem van Big Brother inzichtelijk worden gemaakt. De kentekenregistratie wordt via de Fuelpos gekoppeld aan bepaalde kenmerken van de tankende automobilist.

Op een scherm ziet de baliemedewerker of de klant in een maand al vaker heeft getankt of zijn auto door de wasstraat heeft gehaald. In  een later stadium zou zelfs de mogelijkheid bestaan om het koopgedrag van de klant op het scherm terug te zien.

Analyseren

Commercial Director Aart van Rooijen: “Met die wetenschap kan de pomphouder het klantgedrag analyseren en hierop reageren. Ook heeft hij de mogelijkheid om pieken en dalen in de omzet inzichtelijk te maken. Met andere woorden : de pomphouder weet nu waar de problemen en mogelijkheden liggen voor zijn tankstation.”

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

2 reacties op “Klanten herkennen als speerpunt op tweede Benzinedag”

Jaap|14.10.11|10:46

De benzinedag was erg leuk.

Martin Alford|14.10.11|10:55

Thanks for an excellent ‘Benzinedag’ article. It was a super summary

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.