Tankstation-douches gecontroleerd op legionella

Inspecteurs van het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaan vanaf maart 2012 douches in tankstations controleren op de legionella-bacterie. Dat is naar aanleiding van de nieuwe drinkwaterwet die sinds 1 juli van dit jaar in werking is getreden. Daarin krijgen onder meer tankstation-douches prioriteit. De controles zullen steekproefsgewijs gebeuren.

‘Heb je een douchefaciliteit op je tankstation? Dan is het zaak dat je op korte termijn aan de slag gaat met de verplichte legionellapreventie’, zegt Marjolein Smit van Bovag Werkgeverszaken in de Bovagkrant.‘Tankstations zijn zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor een juiste uitvoering van de legionella wet- en regelgeving.”

Drinkwaterwet

De drinkwaterwet vereist voor een goed legionellabeheer dat er een actuele risicoanalyse met een bijbehorend beheersplan en logboek wordt opgesteld door een gecertificeerd adviesbureau. Daarnaast wordt vereist dat er ieder jaar twee watermonsters worden afgenomen door een geaccrediteerde organisatie. Deze watermonsters moeten vervolgens worden geanalyseerd door een geaccrediteerd laboratorium.

Meldingsplicht

De meldingsplicht bij een normoverschrijding van legionella in drinkwater is in de drinkwaterwet versoepeld. Voorheen was een melding vereist van elke overschrijding van de norm van 100 kolonievormende eenheden per liter (kve/l), terwijl er nu pas melding hoeft te worden gemaakt van een overschrijding van 1000 kve/l.

Douche

Smit wijst erop dat de nieuwe regels alleen gelden voor tankstations met een douche. ‘Tankstations met bijvoorbeeld een klantentoilet en wasbak voor het wassen van de handen, vallen buiten de verplichting. De reden hiervoor is dat legionellabesmetting zich vooral voordoet bij verneveling, vandaar dat het risico op besmetting via een waterkraan veel kleiner is dan bij een douche.’

Doorspoelen

De kans op legionellabesmetting kan worden verminderd door regelmatig de leidingen door te spoelen. Bovag heeft een nuttige tipkaart beschikbaar voor wie meer tips kan gebruiken voor het bestrijden of voorkomen van legionella

Leden kunnen voor doorverwijzingen naar gespecialiseerde bureaus contact opnemen met Bovag Ledenadvies: (030) 6595300.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.