Tankstations scoren met voedselveiligheid en hygiëne

Met de hygiëne in combinatie met voedselveiligheid in tankstations is het goed gesteld. Zo goed zelfs dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voorlopig alleen via steekproeven de stand van zaken gaat opnemen. De eindresultaten van de steekproeven worden volgend voorjaar verwacht.

De Voedsel en Waren Autoriteit ziet toe op de hygiëne van de levensmiddelenverkoop in onder meer tankstations.

Onderzoek

Het laatste grootschalige onderzoek dateert uit 2009 waaruit bleek dat de sector dermate goed met de voedselveiligheid om gaat dat de VWA hierna alleen nog steekproefsgewijs tankstations gaat benaderen.

Woordvoerster Esther Filon: “Het gaat doorgaans erg goed in de tankstation-sector vandaar dat we dat belonen. Maar we houden zeker een vinger aan de pols.”

Controleurs

Controleurs van de VWA letten vooral op de bereiding van voedsel, de houdbaarheid en de algemene hygiëne binnen een tankstation.

“Hoe is de bouwkundige staat van het pand? Is er geen ongedierte? Staat de koeling misschien onder een oven? Is er een handenwasgegelegenheid voor het personeel. Het zijn allemaal aspecten waarop we letten’, aldus Filon.

Regels

Als een bedrijf zich niet aan de regels houdt wordt er een veiligheidscode afgegeven die van oranje naar rood loopt. ‘Rode’ overtreders worden bijna permanent in de gaten gehouden door controleurs totdat de situatie is verbeterd. De VWA heeft 200 controleurs in dienst.

Etalage

Bovendien worden overtreders twee jaar in de etalage gezet op de website van de VWA. Bij code oranje is de VWA minder streng. Een ondernemer die zijn tankstation precies op orde heeft, krijgt de code groen.

De VWA maakt tussentijdse resultaten van de steekproef al dit najaar bekend.

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.