overval

‘Pomphouders niet beboet voor plaatsen internetfilmpjes’

Pomphouders zullen in de toekomst niet worden beboet als ze filmpjes of foto’s van dieven en overvallers op het internet plaatsen. Dat zegt Ewout Klok van de Belangenvereniging voor Tankstationhouders (Beta). Klok zegt deze informatie uit zeer betrouwbare bron te hebben. De kwestie over de zogeheten schandpaal-boetes moet nog in de Tweede Kamer worden behandeld.

Vorige maand ontstond veel ophef onder pomphouders toen voorzitter Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) aangaf boetes tot 25.000 euro te zullen gaan opleggen aan mensen die filmpjes of foto’s van dieven en overvallers op internet zetten.

Dat was tegen het zere been van de pomphouders die met de filmpjes een nieuw wapen tegen criminaliteit in bezit dachten te hebben.

Beta-voorzitter Klok: “Gebleken is dat dankzij die filmpjes en foto’s op internet de criminaliteit op tankstations juist daalt. En daar zouden de pomphouders dan voor worden beboet. Te gek voor woorden.”

Digitale schandpaal

Klok trok ten strijde tegen de beslissing en lijkt nu succes te halen. “Via mijn contacten heb ik begrepen dat filmpjes van overvallen of recidivisten in het doorrijden zonder te betalen gewoon op internet mogen.

Ondernemers moeten alleen geen dieven van kauwgom of andere kleine overtreders aan de digitale schandpaal nagelen. Dat ga ik de leden ook adviseren.”

CPB

Overigens lijkt het CPB ook geschrokken van alle ophef. In een brief aan het ministerie van Veiligheid en Justitie laat voorzitter Kohnstamm weten dat de soep niet zo heet gegeten wordt als ze wordt opgediend.

Pas in het uiterste geval of bij herhaaldelijke overtredingen zou tot het opleggen van een boete worden overgegaan. ‘Veelal blijkt dat telefonisch contact of een schriftelijke sommatie afdoende is om aan de geconstateerde onrechtmatigheid een einde te maken. Het opleggen van een boete is -ook in onze ogen- een ‘ultimum remedium’, aldus Kohnstamm.

Tweede Kamer

Ook staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie heeft de Tweede Kamer laten weten dat elk geval apart moet worden bekeken. “Er zijn situaties waarin je geen straf krijgt als je foto’s of filmpjes van dieven op het internet zet. Zelfs als het volgens de wet een overtreding is. Je moet altijd rekening houden met de ernst van de overtreding.”

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Mocht het ministerie toch anders beslissen en de ‘schandpaal-boetes’ uiteindelijk werkelijkheid worden, dan zal Klok zijn leden oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

“Dan moet er maar een proefproces komen en de rechter over de kwestie beslissen. Maar daar gaan we vooralsnog niet van uit.” In het najaar zal over de boetes worden beslist.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

2 reacties op “‘Pomphouders niet beboet voor plaatsen internetfilmpjes’”

leen stolk|19.08.11|13:30

ook ik ben hier blij mee, het zou toch te gek voor woorden zijn dat als een overvaller een gewapende of geweldadige overval pleegt daar gewoon mee weg komt terwijl de pomphouder die de zaak zo snel mogelijk opgelost wil hebben hiervoor op mag draaien waarschijnlijk zou de overvaller snel weer op straat staan en de pomphouder achter de tralies belanden , belachelijk toch ….
zou het recht ooit zegevieren ?

rara|29.10.11|21:28

duizende miljoenen euro s naar de grieken we worden genaaid bigtime genaaid maar niemand die daadwerkelijk in opstand komt wat een contrast met een benzine dief die voor 70 euries doorrijdt en voor een volle tank benzine zou je dan je nek moeten uitsteken nederland word wakker daar liggen onze prioriteiten toch niet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.