tankstation, AVIA, Rita Hoogendijk, Oldenzaal, De Elsmors

AVIA-stations verbeteren als team de kwaliteit van collega’s

tankstation, AVIA, Rita Hoogendijk, Oldenzaal, De Elsmors

De kwaliteit van een tankstation wordt in hoge mate bepaald door de uitstraling. Zijn de vlaggen in orde? Het voorterrein schoon? Zijn de schappen vol? Is het personeel vriendelijk en gekleed in bedrijfskleding? Om ervoor te zorgen dat tankstation hun collega’s in de regio helpen met kwaliteitsverbetering, heeft AVIA het AVIAoptima-programma ingevoerd.

Hierbij worden de tankstations in teams van 10 tot 12 locaties ingedeeld. Ze worden door AVIA Nederland beoordeeld op maar liefst 65 punten, variërend van schoon voorterrein/pompeiland, goed ingerichte shop, hygiëne en klantvriendelijkheid van het personeel.

AVIA-klassement

De team-score is bepalend voor het klassement. Bij AVIAoptima fungeren de twee best scorende stations in een team als ‘coach’. Zij kunnen op die manier de minder goed scorende stations helpen en aansporen tot een optimaal teamresultaat.

“Dat maakt het erg leuk. Ik ga regelmatig even langs bij collega’s in de regio om samen ideeën op te doen”, vertelt Rita Hoogendijk. Ze is bedrijfsleider van AVIA-tankstation De Elsmors in Oldenzaal en coach van het winnende team categorie ‘bemande stations’ in de eerste ronde.

Assortiment

“Iedereen heeft toch zijn eigen ideeën hoe zaken aan te pakken. Zo kunnen we veel leren van elkaar”, zegt Hoogendijk. “Zo leren we bijvoorbeeld over assortiment in de pompshop, of plaatsing in het schap. Dat doet iedere locatie toch weer anders. Welk product geef je meer of juist minder ruimte om de verkoop te stimuleren.”

Het werken in teams zorgt er voor dat de groep als geheel een betere kwaliteit levert. “En daarbij zit natuurlijk de nodige onderlinge rivaliteit”, vertelt Hoogendijk. “Want je wil natuurlijk beter scoren dan je buurman.”

Promo-acties

Ook kunnen de teams ervaringen uitwisselen, bijvoorbeeld met het promoten van producten in de shop. “Tussen 6 en 10 uur ’s ochtends komt er veel personeel van bedrijven in het tankstation. Die zijn vaak niet echt geïnteresseerd in aanbiedingen, zoals 2 pakjes kauwgom voor een euro”, zegt Hoogendijk. “Zij willen gewoon snel geholpen worden.”

“Maar daarna komen de particulieren. Aan hen kun je veel beter de promotie-acties verkopen. Belangrijk is het wel om steeds vernieuwend te zijn, zodat je niet steeds dezelfde producten aanbiedt. En iedere keer een andere tekst te gebruiken bij vaste klanten. Bijvoorbeeld: ‘Anders nog iets?’ in plaats van vragen of ze van de aanbieding gebruik willen maken.”

Tankstation

AVIA De Elsmors haalde een score van 9,8 en een teamgemiddelde van 8,73. Tijdens de competitie kunnen alleen de scores van de stations in het eigen team bekeken worden via een speciale website. Teamleden sporen elkaar onder aansturing van de coaches via sms of email aan tot nog betere resultaten.

Per ronde wordt er een klassement opgemaakt op basis van de teamscores, waarbij de winnende stations incentives kunnen verdienen. Na 6 rondes wordt het eindklassement opgesteld met mooie prijzen. “Heel uitdagend”, zegt Hoogendijk: “Bovendien is het een leuke manier om met collega’s in contact te komen.”

Bart Pals

Auteur: Redactie

1 reactie op “AVIA-stations verbeteren als team de kwaliteit van collega’s”

Tom's Tankshop|10.08.11|21:55

Gefeliciteerd met het behaalde resultaat.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.