Remy Wolff, bloemen, boeketten, BP

Juiste presentatie bloemen en planten stimuleert de verkoop

Met een goede presentatie van bloemen en planten kan de verkoop van het product door tankstations fors toenemen. Zo kunnen bloemen het best gepresenteerd worden op kleur. “Dat ziet er het mooist uit en is het gemakkelijkst”, zegt Remy Wolff van Rob Wolff Boeketterie. Planten moeten op soort worden gepresenteerd en netjes worden neergezet.

Het familiebedrijf levert bloemen en planten aan ruim 250 tankstations, waaronder bijna 100 tankstations van BP en 46 tankstations van AVIA.

Bloemen bij tankstation

“We zien dat bloemen soms willekeurig buiten worden gezet bij tankstations,” zegt Wolff. “Of dat de helft binnen blijft staan. Als ze niet goed gepresenteerd worden, verkopen ze niet. En een goede presentatie levert wat op, want op de boeketten zit een marge van 30 procent voor de ondernemer.”

Het marktaandeel van tankstations in bloemen en planten ligt volgens een rapport van Productschap Tuinbouw rond de 1 procent. Met een betere presentatie en verzorging van de boeketten en de planten kan dit aandeel groeien.

Medewerkers

Tankstationmedewerkers kunnen er zelf voor zorgen dat bloemen en planten langer goed blijven. Zo mogen bloemen in de zomer niet in de volle zon staan. “Bij temperaturen boven de 26 graden kun je bloemen het beste binnen neerzetten. Planten kunnen buiten blijven staan. Het is het best om de planten eens per week water te geven, want die blijven meestal langer staan dan bloemen.”

“In de winter adviseren wij bij bloemen en kamerplanten binnen te zetten ”, zegt Wolff, “Anders vriezen ze kapot. We zorgen ervoor dat er ’s winters genoeg bloembollen zijn, want die kunnen wel buiten neergezet worden. Zo staan er zowel met warm weer als met strenge vorst wel planten buiten.”

Zuinig omgaan

Wolff vindt dat er zuinig omgegaan moet worden met de bloemen en planten. “Til bijvoorbeeld niet zes planten tegelijkertijd aan het folie op, want daar is het niet voor gemaakt”, zegt Wolff. “Als om zulke redenen een plant kapot valt, vergoeden wij dit niet.”

Rob Wolff Boeketterie koopt elke dag verse bloemen in bij Flora Holland in Bleiswijk. De bussen van Wolff rijden drie keer per week langs de tankstations om de bloemen te controleren en te verversen. De bloemen van Rob Wolff kosten tussen 7,99 euro en 15,99 euro.

Seizoenen

Een goede bloemenleverancier moet rekening houden met de seizoenen. Wolff: “Met het warme weer gebruiken we bijvoorbeeld minder rozen, omdat die niet goed tegen de warmte kunnen. Daarvoor in de plaats gebruiken we dan zonnebloemen of gerbera’s. Die zijn beter bestand tegen de warmte en klanten vinden deze bloemen in het zomerseizoen vaak ook mooier.”

Wolff vindt dat de klant voldoende keuze moet hebben.  “Daarom zetten we meer bossen bloemen neer dan dat er normaal gesproken verkocht worden. Ook zetten we genoeg verschillende bossen in verschillende prijsklassen neer zodat de klant kan kiezen.”

Pomphouder

Het overschot dat moet worden weggegooid en afgeschreven hoeft de pomphouder niet te betalen. “Wij zorgen voor voldoende boeketten en een uitgebreid assortiment om het product goed te presenteren. Als niet alles wordt verkocht, is dat ons risico”, zegt Wolff. “Maar ik zie dat wanneer er veel keus en veel aanbod is, er ook meer verkocht wordt.”

Linda Aarts

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Juiste presentatie bloemen en planten stimuleert de verkoop | TankPro.nl
Remy Wolff, bloemen, boeketten, BP

Juiste presentatie bloemen en planten stimuleert de verkoop

Met een goede presentatie van bloemen en planten kan de verkoop van het product door tankstations fors toenemen. Zo kunnen bloemen het best gepresenteerd worden op kleur. “Dat ziet er het mooist uit en is het gemakkelijkst”, zegt Remy Wolff van Rob Wolff Boeketterie. Planten moeten op soort worden gepresenteerd en netjes worden neergezet.

Het familiebedrijf levert bloemen en planten aan ruim 250 tankstations, waaronder bijna 100 tankstations van BP en 46 tankstations van AVIA.

Bloemen bij tankstation

“We zien dat bloemen soms willekeurig buiten worden gezet bij tankstations,” zegt Wolff. “Of dat de helft binnen blijft staan. Als ze niet goed gepresenteerd worden, verkopen ze niet. En een goede presentatie levert wat op, want op de boeketten zit een marge van 30 procent voor de ondernemer.”

Het marktaandeel van tankstations in bloemen en planten ligt volgens een rapport van Productschap Tuinbouw rond de 1 procent. Met een betere presentatie en verzorging van de boeketten en de planten kan dit aandeel groeien.

Medewerkers

Tankstationmedewerkers kunnen er zelf voor zorgen dat bloemen en planten langer goed blijven. Zo mogen bloemen in de zomer niet in de volle zon staan. “Bij temperaturen boven de 26 graden kun je bloemen het beste binnen neerzetten. Planten kunnen buiten blijven staan. Het is het best om de planten eens per week water te geven, want die blijven meestal langer staan dan bloemen.”

“In de winter adviseren wij bij bloemen en kamerplanten binnen te zetten ”, zegt Wolff, “Anders vriezen ze kapot. We zorgen ervoor dat er ’s winters genoeg bloembollen zijn, want die kunnen wel buiten neergezet worden. Zo staan er zowel met warm weer als met strenge vorst wel planten buiten.”

Zuinig omgaan

Wolff vindt dat er zuinig omgegaan moet worden met de bloemen en planten. “Til bijvoorbeeld niet zes planten tegelijkertijd aan het folie op, want daar is het niet voor gemaakt”, zegt Wolff. “Als om zulke redenen een plant kapot valt, vergoeden wij dit niet.”

Rob Wolff Boeketterie koopt elke dag verse bloemen in bij Flora Holland in Bleiswijk. De bussen van Wolff rijden drie keer per week langs de tankstations om de bloemen te controleren en te verversen. De bloemen van Rob Wolff kosten tussen 7,99 euro en 15,99 euro.

Seizoenen

Een goede bloemenleverancier moet rekening houden met de seizoenen. Wolff: “Met het warme weer gebruiken we bijvoorbeeld minder rozen, omdat die niet goed tegen de warmte kunnen. Daarvoor in de plaats gebruiken we dan zonnebloemen of gerbera’s. Die zijn beter bestand tegen de warmte en klanten vinden deze bloemen in het zomerseizoen vaak ook mooier.”

Wolff vindt dat de klant voldoende keuze moet hebben.  “Daarom zetten we meer bossen bloemen neer dan dat er normaal gesproken verkocht worden. Ook zetten we genoeg verschillende bossen in verschillende prijsklassen neer zodat de klant kan kiezen.”

Pomphouder

Het overschot dat moet worden weggegooid en afgeschreven hoeft de pomphouder niet te betalen. “Wij zorgen voor voldoende boeketten en een uitgebreid assortiment om het product goed te presenteren. Als niet alles wordt verkocht, is dat ons risico”, zegt Wolff. “Maar ik zie dat wanneer er veel keus en veel aanbod is, er ook meer verkocht wordt.”

Linda Aarts

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.