tankshop, tankstation

Marlboro en Red Bull verkopen het best in de tankshop

Marlboro is in 2010 veruit het best verkopende merk bij tankstations gebleven. Dit blijkt uit de Petrol merken top-20 van marktonderzoekbureau SymphonyIRI . Van de niet-tabaksmerken ging Red Bull veruit het meest over de toonbank.

De omzet van Marlboro is groter dan de gezamenlijke omzet van de vier naaste tabaksmerken bij elkaar opgeteld.

Omzet tankshop

De gemeten omzet van tankshops in Nederland exclusief tabak is in 2010 gelijk gebleven ten opzichte van 2009.  Kijken we echter naar de totale gemeten omzet in 2010, dan is deze met 1,0 procent toegenomen tot 2,1 miljard euro. Die toename valt grotendeels toe te schrijven aan de hogere accijns op tabaksproducten.

In de Petrol merken top-20 staan 17 tabaksmerken, waarvan Marlboro veruit het grootst is. De omvang van dit merk in het tankstationkanaal is indrukwekkend.  In de Petrol merken top-20 exclusief tabak is Red Bull opnieuw veruit het grootste merk.

Samen met Johma zag Red Bull de omzet procentueel het meeste stijgen (12 procent).  Coca-Cola en ijsmerk Ola zijn de nummers 2 en 3 gebleven. Het snelst groeiende merk in Petrol is Mentos, dat succesvol nieuwe producten introduceerde.

Petrol merken top-20

Het is de derde keer dat SymphonyIRI de Petrol merken top-20 heeft samengesteld. De lijst is gebaseerd op de gemeten omzetten in alle Nederlandse tankstations.

De vijf grootste merken in 2010 qua omzet in de Nederlandse tankstations in miljoenen euro’s:

  1. Marlboro                 520,2
  2. Camel                    133,5
  3. L&M                        112,2
  4. Van Nelle              106,9
  5. Pall Mall                  97,1

De vijf grootste merken in 2010, exclusief tabak:

  1. Red Bull                 63,2
  2. Coca-Cola            29,9
  3. Ola                          23,9
  4. Spa                         16,6
  5. Johma                   14,2

SymphonyIRI Group, voorheen Information Resources, Inc (IRI) is een vooraanstaande aanbieder van marktinformatie, marktinzichten en consultancy diensten op het gebied van FMCG en Retail. SymphonyIRI levert naast marktgegevens vooral ook advies en issue gerichte analyses (Brand Advantage) en Shopperstudies.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.