betaalterminal, skimming

Onbemande tankstations vaker doelwit voor skimmers

Skimmers sloegen vorig jaar minder vaak toe. Het zwaartepunt verplaatste zich echter naar automaten waar met de magneetstrip wordt gepind, zoals onbemande tankstations en pinautomaten in parkeergarages.

Sinds banken hun pinautomaten beter beveiligen, gaan skimmers op zoek naar nieuwe locaties. Onbemande tankstations en nachtautomaten zijn een makkelijk doelwit voor skimmers, volgens de politie. Omdat er op onbemande tankstations geen permanent toezicht is maar alleen camera’s, voelen skimmers zich relatief veilig.

Skimmers

In de eerste helft van 2010 werden alleen al bij Shell 1500 klanten op 11 locaties geskimd. Ook Tango en Esso meldden dat ze op onbemande locaties last hadden van skimmers. Het totale schadebedrag voor banken lag in 2010 een stuk lager dan in het jaar ervoor. In 2010 was dat ongeveer 20 miljoen euro, in 2009 was het nog 36 miljoen euro.

Later deze maand maakt pinbeheerder Currence het exacte schadebedrag bekend. Een woordvoerder zegt wel dat het aantal fraudegevallen en het schadebedrag behoorlijk naar beneden is bijgesteld.

Volgens pinbeheerder Currence is er minder geskimd bij geldautomaten en pinapparaten in de detailhandel omdat banken en winkels hun betalingsverkeer beter hebben beschermd. Ook de nieuwe manier van pinnen met de chip (EMV) houdt het skimmen tegen. Per 1 januari 2012 zijn alleen nog betalingen met EMV mogelijk.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.