toilet, tankstation

ANWB: Toiletten van Europese tankstations niet in orde

Met de hygiëne is het in Europese tankstations slecht gesteld. Daarentegen scoren de tankstations wel goed op de tankshops en de toegankelijkheid van de op- en afritten.Dat blijkt uit een test die de ANWB en haar Europese zusterorganisaties hebben uitgevoerd onder 77 tankstations langs Europese snelwegen, in samenwerking met EuroTest.

In de steekproef werd gekeken naar de toegankelijkheid van de op- en afritten van het tankstation, de inrichting bij de pompeilanden, het assortiment en de prijs-kwaliteitverhouding in de tankshops en het sanitair. De tankstations werden gekozen op basis van hun ligging voor vakantieverkeer langs de Europese hoofdroutes.

Toiletten

40 procent van de onderzochte toiletten bleek onvoldoende schoongemaakt te zijn. Uit laboratoriumtesten kwam naar voren dat het gebruik van een kwart van de onderzochte toiletten een potentieel gezondheidsrisico met zich meebrengt. In Nederland scoorde 75 procent van de toiletten onvoldoende.

De stations werden in de periode tussen 15 november 2010 en 5 januari 2011 twee keer bezocht, eenmaal overdag en eenmaal ’s nachts. 23 tankstations scoorden goed, 48 waren er acceptabel en 6 kregen een matige beoordeling.

Tankshop

Er werden slechts acht tankstations in Nederland bezocht waarvan er maar één een goede beoordeling kreeg. Vijf ervan waren acceptabel en twee scoorden matig. Tankstation BP Vossedal langs de A2 kwam in Nederland als beste uit de test en behaalde in het Europese overzicht een tiende plaats. Nederland scoorde vooral goed bij het assortiment en de prijs-kwaliteitsverhouding in de tankshops en de inrichting van de pompeilanden.

De overige bezochte locaties waren Vundelaar (A1), De Lucht Oost (A2), Den Ruygen Hoek (A4), Bodegraven (A12), De Buunderkamp (A12), Den Bout (A15) en Het Gevlocht (A67). Het beste Europese tankstation ligt aan de A1 in Tsjechië. Opvallend is dat de vijf beste tankstations allemaal in Oost-Europa liggen.

Prijzen

Volgens de ANWB vallen vooral de hoge prijzen in de tankshops en de hygiëne van het sanitair in heel Europa in negatieve zin op. Voor een vergelijking van de prijzen is gekeken naar enkele populaire producten. De verschillen zijn groot; een cappuccino kost op de goedkoopste locatie slechts 54 eurocent (Kroatië), maar in het duurste benzinestation kost deze ruim 3 euro (Oostenrijk).

De ANWB vindt de resultaten zorgelijk en gaat de voorzieningen bij meer tankstations in Nederland onderzoeken. De organisatie verwacht de resultaten in de zomer.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ANWB: Toiletten van Europese tankstations niet in orde | TankPro.nl
toilet, tankstation

ANWB: Toiletten van Europese tankstations niet in orde

Met de hygiëne is het in Europese tankstations slecht gesteld. Daarentegen scoren de tankstations wel goed op de tankshops en de toegankelijkheid van de op- en afritten.Dat blijkt uit een test die de ANWB en haar Europese zusterorganisaties hebben uitgevoerd onder 77 tankstations langs Europese snelwegen, in samenwerking met EuroTest.

In de steekproef werd gekeken naar de toegankelijkheid van de op- en afritten van het tankstation, de inrichting bij de pompeilanden, het assortiment en de prijs-kwaliteitverhouding in de tankshops en het sanitair. De tankstations werden gekozen op basis van hun ligging voor vakantieverkeer langs de Europese hoofdroutes.

Toiletten

40 procent van de onderzochte toiletten bleek onvoldoende schoongemaakt te zijn. Uit laboratoriumtesten kwam naar voren dat het gebruik van een kwart van de onderzochte toiletten een potentieel gezondheidsrisico met zich meebrengt. In Nederland scoorde 75 procent van de toiletten onvoldoende.

De stations werden in de periode tussen 15 november 2010 en 5 januari 2011 twee keer bezocht, eenmaal overdag en eenmaal ’s nachts. 23 tankstations scoorden goed, 48 waren er acceptabel en 6 kregen een matige beoordeling.

Tankshop

Er werden slechts acht tankstations in Nederland bezocht waarvan er maar één een goede beoordeling kreeg. Vijf ervan waren acceptabel en twee scoorden matig. Tankstation BP Vossedal langs de A2 kwam in Nederland als beste uit de test en behaalde in het Europese overzicht een tiende plaats. Nederland scoorde vooral goed bij het assortiment en de prijs-kwaliteitsverhouding in de tankshops en de inrichting van de pompeilanden.

De overige bezochte locaties waren Vundelaar (A1), De Lucht Oost (A2), Den Ruygen Hoek (A4), Bodegraven (A12), De Buunderkamp (A12), Den Bout (A15) en Het Gevlocht (A67). Het beste Europese tankstation ligt aan de A1 in Tsjechië. Opvallend is dat de vijf beste tankstations allemaal in Oost-Europa liggen.

Prijzen

Volgens de ANWB vallen vooral de hoge prijzen in de tankshops en de hygiëne van het sanitair in heel Europa in negatieve zin op. Voor een vergelijking van de prijzen is gekeken naar enkele populaire producten. De verschillen zijn groot; een cappuccino kost op de goedkoopste locatie slechts 54 eurocent (Kroatië), maar in het duurste benzinestation kost deze ruim 3 euro (Oostenrijk).

De ANWB vindt de resultaten zorgelijk en gaat de voorzieningen bij meer tankstations in Nederland onderzoeken. De organisatie verwacht de resultaten in de zomer.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.