kassa, benzinepomp, personeel, tankstation

Personeel van tankstations moet vooral betrouwbaar zijn

Medewerkers van tankstations gaan veel met contant geld om. Betrouwbaarheid is daarom van groot belang. Pompkracht, het uitzendbureau voor de tankstationbranche, screent daarom alle kandidaten van tevoren zeer grondig.

“We kennen het proces van personeelsvoorziening bij de pompstations van begin tot eind”, zegt Pompshop-directeur Hendrik Witteveen. “Je kunt niet zomaar iemand achter een kassa zetten en zeggen: ‘Regel het maar’. Ook de veiligheid is van belang.”

Pompkracht

Pompkracht is gestart in januari 2003. Daarvoor werkte Witteveen in de automatisering van tankstations. “Wij weten hoe de processen lopen en wat de valkuilen zijn. Zo is het werk op een tankstation erg hectisch.”

Afzonderlijk zijn de taken niet ingewikkeld voor de tankstation-medewerker. “Maar samen zijn ze complex”, vindt Witteveen. “Medewerkers moeten het overzicht houden en de drukte kunnen verwerken. Actieve verkoop in het station is steeds belangrijker geworden bij een aantal van onze klanten. Medewerkers die dat goed zijn goud waard.”

Winkelbeheer

“Ze zijn ook verantwoordelijk voor het beheer van de winkel. Dat vraagt om strakke planning. In de spits hoeven ze geen vakken te vullen of schoon te maken en winkelbeheer of bestellingen te doen. Maar als de instroom van klanten even zakt, moeten ze de winkel weer op orde krijgen voor de volgende klantenstroom.”

De tankstationbranche is voorzichtig met flexibilisering, heeft Witteveen gemerkt. “We zien nog vaak dat mensen in dienstverband werken. Het aantal bepaalde-tijd-overeenkomsten neemt iets toe. De tankstationbranche wil ook meer flexibele overeenkomsten, maar loopt daarin niet voorop, in tegenstelling tot de schoonmaakbranche. Toch is er landelijk voldoende vraag naar flexibel personeel.”

Ziekte

“Voor de flexibilisering garanderen wij de klant: als hij 0900-PKSPOED belt, staat er twee uur later gewoon een ervaren kracht op het tankstation. Dit is een uitstekende voorziening bij ziekte of ongelukjes. We zijn met deze actie dekkend in Nederland.”

Pompkracht heeft klanten die 100 stations in eigen beheer hebben, met zo’n 1000 man personeel. Maar we hebben ook klanten die één tankstation hebben en Pompkracht bellen”, vertelt Witteveen.

Tankstation

Vroeger werkte hij op tankstations als automatiseerder. Witteveen merkte dat zijn klanten regelmatig mensen achter de kassa hadden gezet, waarvan hij niet begreep dat ze die hadden aangenomen.

“Als ik er naar vroeg, zeiden ze dat ze geen andere mensen konden krijgen. Toen ben ik gaan bedenken hoe ik daarmee kon helpen. In augustus 2002 heb ik ontslag genomen en ben me daar verder in gaan verdiepen. Ik heb veel mensen gesproken over hoe dat probleem kon worden opgelost. Daaruit is Pompkracht ontstaan.”

Solliciteren

Kandidaten kunnen vanaf het begin alleen via internet bij Pompkracht solliciteren. “In 2003 was dat met deze doelgroep nog spannend en uniek. Nu vindt iedereen het logisch. Sommige bureaus willen het niet, om het contact met uitzendkrachten niet te verliezen. Maar voor ons was het een bewuste keuze.”

Toen Pompkracht begon lag het accent op werving & selectie. “Dat was 80% van ons werk”, zegt Witteveen. “Nu is het heel veel detachering, waarbij we eigenlijk een externe planning zijn geworden voor onze klanten. De verhouding is nu 60% detachering en 40% werving & selectie. Dat is dus enorm verschoven.”

Spoedservice

“Het is voortdurend in beweging. Zo hebben we een speciale spoedservice ontwikkeld. We deden eerst vooral werven & selectie. En heel af en toe werden wij gebeld voor een spoedaanvraag. Nu heeft een van onze matchmakers voortaan een week lang de spoedjespet op en de rest kon door gaan met werven en selecteren.”

“Onze medewerker kan iemand midden in de nacht lachend uit bed bellen en zeggen: ‘Hallo, jij komt nu uit je bed, je stapt in de auto en je gaat naar die en die klant – daar en daar. Over een uur ben je er. Ik bel ze alvast dat je onderweg bent.’ Erg succesvol.”

Bron: Flexservice

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.