GP Groot start met nieuwe shopformule en nieuw tankconcept

GP Groot start binnenkort met een nieuw shopconcept: Great2Go. De focus ligt daarin op koffie, broodjes en verblijven. Tevens opende het Noord-Hollandse bedrijf onlangs zijn eerste NXT-vestiging, een nieuw tankstationconcept waarbij alternatieve brandstoffen de boventoon voeren. De eerste vestiging staat in Alkmaar. Binnen afzienbare tijd volgen nóg twee stations, in Dronten en Zaandam. Samenwerking met andere tankstationbedrijven wordt niet uitgesloten.

GP Groot is actief in onder andere de brandstofsector en de oliehandel. Het beschikt over een netwerk van ongeveer vijftig tankstations. De onbemande vestigingen worden geëxploiteerd onder Texaco-, Firezone- en Argos-vlag, de bemande stations zijn in Texaco-kleuren.

Broodjes

Bij een locatie in Opmeer is het nieuwe shopconcept Great2Go geïmplementeerd. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een vernieuwde winkel, waar verse broodjes en kwalitatief hoogwaardige koffie te verkrijgen zijn. Zo is er onder meer een ruim opgezette koffiehoek, waarvoor een samenwerking met Douwe Egberts is aangegaan (bekijk ook artist’s impression onderaan dit artikel).

Ook het kunnen verblijven op het tankstation is een belangrijke pijler van het nieuwe concept. Daarom zijn in Opmeer diverse statafels aanwezig en komen er binnenkort ook stoelen bij. Het assortiment is afgeslankt, waarbij uiteraard vooral de hardlopers een plaatsje hebben gekregen in de schappen. “Niet meer tientallen soorten kauwgom, maar vooral de populaire varianten”, legt Pieter Talsma uit. Hij is bij GP Groot verantwoordelijk voor de activiteiten op het gebied van tankstations en oliehandel.

Als de vestiging in Opmeer eenmaal gereed is, wordt de shopformule uitgerold naar andere locaties. De eerste hiervan is de Texaco in Heiloo, naast het hoofdkantoor van GP Groot aan de Vennewatersweg in de Noord-Hollandse plaats. Daar is enkele jaren geleden al geïnvesteerd in een nieuwe wasinstallatie van Washtec. De destijds aanwezige roll-over is vervangen door een nieuwe machine, waarbij het wassen en drogen is gescheiden. Daardoor is de wachttijd verkort en wordt het maximaal aantal wassingen per uur verhoogd van negen naar vijftien.

Uitbreiding

Het bedrijf is ambitieus en wil graag groeien. Naast de vernieuwing van de tankshops moet die uitbreiding ook plaatsvinden middels overnames van tanklocaties. “We willen ons netwerk jaarlijks uitbreiden met ongeveer tien stations. Dan gaat het zowel om eigen exploitatie als om levercontracten.” In dit verband is enkele jaren geleden een samenwerking gestart met Argos. Inmiddels hebben de Noord-Hollanders zo’n vijftien stations in de groenwitblauwe kleurstelling.

Ook het nieuwe concept NXT (spreek uit als ‘next’) moet daarbij helpen. De eerste, futuristisch ogende vestiging is eerder deze maand opengegaan aan de Diamantweg in Alkmaar (bekijk de foto’s onderaan dit artikel). Andere stations volgen op een later tijdstip.

Ter plekke worden vloeibaar aardgas (lng) gas-to-liquids (gtl), CO2 en adblue aangeboden. Ook is er reguliere diesel verkrijgbaar, terwijl wordt nagedacht over waterstof. De vestiging richt zich uitsluitend op het transportsegment. “Er zit enkele honderden meters verderop een bemande locatie van ons, waarmee we het personenauto-segment bedienen.”

Engie

GP Groot wil een bijdrage leveren aan de transitie naar schonere mobiliteit. “Essentieel daarin is de beschikbaarheid van duurzame brandstoffen”, legt Talsma uit. “Er moet eerst een tanklocatie zijn. Pas daarna zijn bedrijven bereid om over te stappen op andere brandstoffen. Daarom hebben we, samen met onze lng-partner Engie, actief andere bedrijven benaderd met de vraag of ze wilden overschakelen op duurzame alternatieven. Tevens kopen wij dit jaar vijf trucks die op vloeibaar aardgas kunnen rijden.”

Niet toevallig zit het nieuwe NXT-station op een bedrijventerrein, namelijk Boekelermeer. Momenteel nog aan een doodlopende weg, “maar binnen enkele jaren wordt deze weg doorgetrokken naar een belangrijke doorgaande route”. Het nieuwe concept is modulair van opzet. De verschillende brandstoffen kunnen onafhankelijk van elkaar worden toegevoegd of juist achterwege worden gelaten. “We willen bij elke locatie afzonderlijk bepalen welke brandstoffen we aanbieden. Ook is niet uitgesloten dat we met toekomstige vestigingen mikken op de markt voor personenauto’s.”

Samenwerking

De exploitatie van de stations neemt GP Groot nu nog voor eigen rekening. Maar samenwerking met andere tankstationbedrijven wordt zeker niet uitgesloten. “Als partijen interesse hebben om alternatieve brandstoffen aan te bieden, willen we ze daar graag bij helpen. In welke constructie deze samenwerking wordt gegoten, kunnen we in overleg bepalen.”

De terugverdientijd van de locatie in Alkmaar schat Talsma op enkele jaren. “In de eerste jaren blijft de omzet waarschijnlijk beperkt. Alternatieve brandstoffen zijn een groeimarkt. De vraag moet echt aangezwengeld worden. Maar we zien er op termijn een rendabele business case in. Dit is zeker niet alleen een leerproject.”

 

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

GP Groot start met nieuwe shopformule en nieuw tankconcept | TankPro.nl

GP Groot start met nieuwe shopformule en nieuw tankconcept

GP Groot start binnenkort met een nieuw shopconcept: Great2Go. De focus ligt daarin op koffie, broodjes en verblijven. Tevens opende het Noord-Hollandse bedrijf onlangs zijn eerste NXT-vestiging, een nieuw tankstationconcept waarbij alternatieve brandstoffen de boventoon voeren. De eerste vestiging staat in Alkmaar. Binnen afzienbare tijd volgen nóg twee stations, in Dronten en Zaandam. Samenwerking met andere tankstationbedrijven wordt niet uitgesloten.

GP Groot is actief in onder andere de brandstofsector en de oliehandel. Het beschikt over een netwerk van ongeveer vijftig tankstations. De onbemande vestigingen worden geëxploiteerd onder Texaco-, Firezone- en Argos-vlag, de bemande stations zijn in Texaco-kleuren.

Broodjes

Bij een locatie in Opmeer is het nieuwe shopconcept Great2Go geïmplementeerd. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een vernieuwde winkel, waar verse broodjes en kwalitatief hoogwaardige koffie te verkrijgen zijn. Zo is er onder meer een ruim opgezette koffiehoek, waarvoor een samenwerking met Douwe Egberts is aangegaan (bekijk ook artist’s impression onderaan dit artikel).

Ook het kunnen verblijven op het tankstation is een belangrijke pijler van het nieuwe concept. Daarom zijn in Opmeer diverse statafels aanwezig en komen er binnenkort ook stoelen bij. Het assortiment is afgeslankt, waarbij uiteraard vooral de hardlopers een plaatsje hebben gekregen in de schappen. “Niet meer tientallen soorten kauwgom, maar vooral de populaire varianten”, legt Pieter Talsma uit. Hij is bij GP Groot verantwoordelijk voor de activiteiten op het gebied van tankstations en oliehandel.

Als de vestiging in Opmeer eenmaal gereed is, wordt de shopformule uitgerold naar andere locaties. De eerste hiervan is de Texaco in Heiloo, naast het hoofdkantoor van GP Groot aan de Vennewatersweg in de Noord-Hollandse plaats. Daar is enkele jaren geleden al geïnvesteerd in een nieuwe wasinstallatie van Washtec. De destijds aanwezige roll-over is vervangen door een nieuwe machine, waarbij het wassen en drogen is gescheiden. Daardoor is de wachttijd verkort en wordt het maximaal aantal wassingen per uur verhoogd van negen naar vijftien.

Uitbreiding

Het bedrijf is ambitieus en wil graag groeien. Naast de vernieuwing van de tankshops moet die uitbreiding ook plaatsvinden middels overnames van tanklocaties. “We willen ons netwerk jaarlijks uitbreiden met ongeveer tien stations. Dan gaat het zowel om eigen exploitatie als om levercontracten.” In dit verband is enkele jaren geleden een samenwerking gestart met Argos. Inmiddels hebben de Noord-Hollanders zo’n vijftien stations in de groenwitblauwe kleurstelling.

Ook het nieuwe concept NXT (spreek uit als ‘next’) moet daarbij helpen. De eerste, futuristisch ogende vestiging is eerder deze maand opengegaan aan de Diamantweg in Alkmaar (bekijk de foto’s onderaan dit artikel). Andere stations volgen op een later tijdstip.

Ter plekke worden vloeibaar aardgas (lng) gas-to-liquids (gtl), CO2 en adblue aangeboden. Ook is er reguliere diesel verkrijgbaar, terwijl wordt nagedacht over waterstof. De vestiging richt zich uitsluitend op het transportsegment. “Er zit enkele honderden meters verderop een bemande locatie van ons, waarmee we het personenauto-segment bedienen.”

Engie

GP Groot wil een bijdrage leveren aan de transitie naar schonere mobiliteit. “Essentieel daarin is de beschikbaarheid van duurzame brandstoffen”, legt Talsma uit. “Er moet eerst een tanklocatie zijn. Pas daarna zijn bedrijven bereid om over te stappen op andere brandstoffen. Daarom hebben we, samen met onze lng-partner Engie, actief andere bedrijven benaderd met de vraag of ze wilden overschakelen op duurzame alternatieven. Tevens kopen wij dit jaar vijf trucks die op vloeibaar aardgas kunnen rijden.”

Niet toevallig zit het nieuwe NXT-station op een bedrijventerrein, namelijk Boekelermeer. Momenteel nog aan een doodlopende weg, “maar binnen enkele jaren wordt deze weg doorgetrokken naar een belangrijke doorgaande route”. Het nieuwe concept is modulair van opzet. De verschillende brandstoffen kunnen onafhankelijk van elkaar worden toegevoegd of juist achterwege worden gelaten. “We willen bij elke locatie afzonderlijk bepalen welke brandstoffen we aanbieden. Ook is niet uitgesloten dat we met toekomstige vestigingen mikken op de markt voor personenauto’s.”

Samenwerking

De exploitatie van de stations neemt GP Groot nu nog voor eigen rekening. Maar samenwerking met andere tankstationbedrijven wordt zeker niet uitgesloten. “Als partijen interesse hebben om alternatieve brandstoffen aan te bieden, willen we ze daar graag bij helpen. In welke constructie deze samenwerking wordt gegoten, kunnen we in overleg bepalen.”

De terugverdientijd van de locatie in Alkmaar schat Talsma op enkele jaren. “In de eerste jaren blijft de omzet waarschijnlijk beperkt. Alternatieve brandstoffen zijn een groeimarkt. De vraag moet echt aangezwengeld worden. Maar we zien er op termijn een rendabele business case in. Dit is zeker niet alleen een leerproject.”

 

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.