Ondernemersduo boort met lasergame en bioscoop nieuwe afzetmarkten aan

Dat tankstations op zoek gaan naar nieuwe omzetmogelijkheden is gezien de huidige markt niet gek. Maar weinigen zullen daarbij hebben gedacht aan een bioscoop, een lasergame-hal en een kinderspeelparadijs. Het ondernemersduo Johan en Thea Kok uit Harderwijk zag daar wel brood in en bouwde een drie verdiepingen tellend entertainmentcomplex. Mét een uitgebreid café erbij, waardoor zij één van de weinige tankstation-ondernemers zijn die alcohol mogen verkopen.

Eerder deze maand ging het complex aan de Hoofdweg in Harderwijk open. Het ligt pal naast het BP-station van de Koks. Op de tweede verdieping zijn vier bioscoopzalen, die gezamenlijk ruimte bieden aan ruim driehonderd bezoekers, en is er een bijbehorend ‘theatercafé’. Eén van de zalen heeft bovendien een los podium, dat kan worden gebruikt voor zakelijke evenementen, zoals seminars, congressen en een modeshow.

Tevens is op de eerste verdieping een lasergame-hal van zo’n vierhonderd vierkante meter, waarbij is gekozen voor een Rotterdamse Haven-thema en waar maximaal twintig deelnemers tegelijkertijd zich uit kunnen leven. Op de begane grond is een kinderspeelparadijs, dat zich gedeeltelijk in de buitenlucht bevindt. Totale oppervlakte hiervan is tweeduizend vierkante meter.

Restaurant

Ook is er een ruim opgezet restaurant, dat plaats biedt aan tachtig tot honderd bezoekers. Zij kunnen zowel lunchen als dineren, waarbij ook diverse taarten op het menu staan die ter plekke worden gemaakt. Onder het gebouw is een parkeergarage aangelegd, voor maximaal zeventig auto’s.

Het traject om tot de realisatie van het entertainment-centrum te komen, duurde zo’n drie jaar, waarbij de laatste zes maanden zijn gebruikt voor de bouw van het complex. Op donderdag 7 juli is het opengegaan. “We wilden per se vóór de zomervakantie opengaan, zodat we nog een weekje konden proefdraaien, voordat de eerste toeristen naar deze regio zouden komen”, legt Thea Kok uit.

Hoe kwamen jullie tot de keuze voor een leisurecomplex?

“Er zat hier in het verleden een middelbare school. Maar deze is gesloten. Een deel van het perceel is naar de brandweer gegaan, maar het andere deel hebben wij gekocht. Het ligt immers recht naast ons station. In de gemeentelijke plannen had deze plek al de bestemming leisure gekregen. Daar zagen we wel kansen in. We zijn daarom gaan kijken voor welke faciliteiten nog ruimte is in de regio en kwamen hierop uit.”

Jullie hebben niet de naam van een bekende bioscoopketen op de gevel staan, maar hebben gekozen voor een eigen merk: Kok Cinemaxx. Waarom die keuze?

“We zijn te eigenwijs om volgens het concept van een grote keten te werken. We hebben zo onze eigen ideeën over hoe we een bioscoop willen uitbaten en als je het onder eigen merk doet, heb je meer ruimte voor je eigen creativiteit. Wel zitten we bij een bookingkantoor van Kinepolis. Zij adviseren en regelen voor ons de programmering. Door deze constructie krijg je erg veel ondernemersvrijheid.”

Wat doen jullie anders?

“Bij diverse grote ketens word je groots onthaald, maar ga je bij wijze van spreken door de nooduitgang naar buiten. Wij willen juist dat mensen na de film nog even in ons theatercafé verblijven. Daarom hebben we het daar extra gezellig gemaakt, met een bar, veel zitmogelijkheden, een dakterras, twee pooltafels en een dartbord. Het moet echt een avondje uit zijn en niet snel een filmpje pakken en weer naar buiten. We willen de klant ook na de film in de watten leggen. Tevens hebben we bewust gekozen voor pauzes tijdens de films. Dan hebben mensen halverwege de film even de gelegenheid om iets extra’s te nuttigen.”

Je spreekt over een bar. Jullie schenken alcohol daar?

“We hebben inderdaad een vergunning gekregen voor het schenken van alcohol. Niet alleen bier, maar ook sterke dranken. De bioscoop zit in een ander gebouw dan het tankstation. Dus bij de vergunningaanvraag zijn we niet op problemen gestuit.”

Wie vormt de doelgroep voor het nieuwe complex?

“Harderwijk is een toeristische regio. Er komen veel mensen uit bijvoorbeeld de Randstad naar campings in deze omgeving. Dat zijn vaak gezinnen met kinderen en die willen weleens een dagje uit. Dat kan bij ons prima. Maar ook inwoners van Harderwijk en omgeving kunnen bij ons terecht. Neem bijvoorbeeld het lasergamen, dat kun je hier nergens anders doen dan bij ons. Voor vrijgezellengroepen die zoiets willen, zijn we de ideale locatie.”

En qua leeftijden, waar mikken jullie op?

“We mikken op alle leeftijdsgroepen. Kleine kinderen kunnen gebruikmaken van het speelparadijs, waarmee dus ook de ouders en grootouders onderdeel worden van de doelgroep. Het lasergamen is meer voor gezelschappen van jongeren of voor vrijgezellenfeesten. De bioscoop heeft een filmaanbod voor zowel gezinnen met kinderen als voor tieners en volwassenen. Daarnaast hebben we een special arrangement voor senioren.”

Wat houdt dat in?

“Daarbij kunnen senioren op dinsdagen de auto bij de carwash afgeven. Het voertuig wordt dan helemaal gewassen en gestofzuigd. Ondertussen kunnen ze lunchen of dineren in ons restaurant en naar de film, of met de kleinkinderen naar het speelparadijs. En na afloop staat de auto helemaal schoon weer in de ondergrondse parkeergarage en krijgen ze de sleutel weer terug.”

Op de website staan veel verschillende arrangementen. Daar zetten jullie vol op in?

“Dat klopt. We hebben arrangementen voor veel verschillende groepen, gezinnen, senioren, vrijgezellen, mannenavond. Zo hadden we onlangs nog een ‘high wine’ met 180 dames. Dan zit het hele theatercafé de gehele avond vol.”

Jullie station is ook bekend van de lunchroom Broodje Kok. Bijt het nieuwe restaurant niet met de lunchroom? Er zitten slechts enkele tientallen meters tussen.

“Nee, dat bijt niet. Bij het nieuwe restaurant mikken we op dagjesmensen. Die hebben veel tijd en willen juist genieten van een uitgebreide maaltijd. Met Broodje Kok mikken we echt op passanten. Mensen blijven daar maximaal twintig minuten of komen langs om broodjes mee te nemen.”

Hoe gaat het met de Broodje Kok?

“Het gaat nog altijd goed met de lunchroom. De omzet van brood is hoger dan van tabak, vrij uitzonderlijk voor een tankstation. Zeker als je bedenkt dat we jaarlijks voor 1 miljoen euro sigaretten en shag verkopen.”

Jullie exploiteerden in het verleden meerdere tankstations. Nu is alleen de vestiging aan de Hoofdweg in Harderwijk overgebleven. Een bewuste keuze?

“Sinds 1 januari hebben we inderdaad nog één vestiging. Dat is niet echt een bewuste keuze, maar we zijn er ook niet rouwig om. Je ziet dat bedrijven die willen uitbreiden vaak stations kopen. Maar wij willen juist focussen op één locatie en daar het maximale uit halen. Bovendien waren we bij die andere vestigingen geen eigenaar, maar alleen exploitant. Dan heb je niet de volledige vrijheid om op zo’n locatie te doen wat je wilt. Dat kunnen we hier wel.”

Tom van Gurp

leisure complex Harderwijk 1 leisure complex Harderwijk 2 leisure complex Harderwijk 3 leisure complex Harderwijk 4 leisure complex Harderwijk 5 leisure complex Harderwijk 6 leisure complex Harderwijk 7

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ondernemersduo boort met lasergame en bioscoop nieuwe afzetmarkten aan | TankPro.nl

Ondernemersduo boort met lasergame en bioscoop nieuwe afzetmarkten aan

Dat tankstations op zoek gaan naar nieuwe omzetmogelijkheden is gezien de huidige markt niet gek. Maar weinigen zullen daarbij hebben gedacht aan een bioscoop, een lasergame-hal en een kinderspeelparadijs. Het ondernemersduo Johan en Thea Kok uit Harderwijk zag daar wel brood in en bouwde een drie verdiepingen tellend entertainmentcomplex. Mét een uitgebreid café erbij, waardoor zij één van de weinige tankstation-ondernemers zijn die alcohol mogen verkopen.

Eerder deze maand ging het complex aan de Hoofdweg in Harderwijk open. Het ligt pal naast het BP-station van de Koks. Op de tweede verdieping zijn vier bioscoopzalen, die gezamenlijk ruimte bieden aan ruim driehonderd bezoekers, en is er een bijbehorend ‘theatercafé’. Eén van de zalen heeft bovendien een los podium, dat kan worden gebruikt voor zakelijke evenementen, zoals seminars, congressen en een modeshow.

Tevens is op de eerste verdieping een lasergame-hal van zo’n vierhonderd vierkante meter, waarbij is gekozen voor een Rotterdamse Haven-thema en waar maximaal twintig deelnemers tegelijkertijd zich uit kunnen leven. Op de begane grond is een kinderspeelparadijs, dat zich gedeeltelijk in de buitenlucht bevindt. Totale oppervlakte hiervan is tweeduizend vierkante meter.

Restaurant

Ook is er een ruim opgezet restaurant, dat plaats biedt aan tachtig tot honderd bezoekers. Zij kunnen zowel lunchen als dineren, waarbij ook diverse taarten op het menu staan die ter plekke worden gemaakt. Onder het gebouw is een parkeergarage aangelegd, voor maximaal zeventig auto’s.

Het traject om tot de realisatie van het entertainment-centrum te komen, duurde zo’n drie jaar, waarbij de laatste zes maanden zijn gebruikt voor de bouw van het complex. Op donderdag 7 juli is het opengegaan. “We wilden per se vóór de zomervakantie opengaan, zodat we nog een weekje konden proefdraaien, voordat de eerste toeristen naar deze regio zouden komen”, legt Thea Kok uit.

Hoe kwamen jullie tot de keuze voor een leisurecomplex?

“Er zat hier in het verleden een middelbare school. Maar deze is gesloten. Een deel van het perceel is naar de brandweer gegaan, maar het andere deel hebben wij gekocht. Het ligt immers recht naast ons station. In de gemeentelijke plannen had deze plek al de bestemming leisure gekregen. Daar zagen we wel kansen in. We zijn daarom gaan kijken voor welke faciliteiten nog ruimte is in de regio en kwamen hierop uit.”

Jullie hebben niet de naam van een bekende bioscoopketen op de gevel staan, maar hebben gekozen voor een eigen merk: Kok Cinemaxx. Waarom die keuze?

“We zijn te eigenwijs om volgens het concept van een grote keten te werken. We hebben zo onze eigen ideeën over hoe we een bioscoop willen uitbaten en als je het onder eigen merk doet, heb je meer ruimte voor je eigen creativiteit. Wel zitten we bij een bookingkantoor van Kinepolis. Zij adviseren en regelen voor ons de programmering. Door deze constructie krijg je erg veel ondernemersvrijheid.”

Wat doen jullie anders?

“Bij diverse grote ketens word je groots onthaald, maar ga je bij wijze van spreken door de nooduitgang naar buiten. Wij willen juist dat mensen na de film nog even in ons theatercafé verblijven. Daarom hebben we het daar extra gezellig gemaakt, met een bar, veel zitmogelijkheden, een dakterras, twee pooltafels en een dartbord. Het moet echt een avondje uit zijn en niet snel een filmpje pakken en weer naar buiten. We willen de klant ook na de film in de watten leggen. Tevens hebben we bewust gekozen voor pauzes tijdens de films. Dan hebben mensen halverwege de film even de gelegenheid om iets extra’s te nuttigen.”

Je spreekt over een bar. Jullie schenken alcohol daar?

“We hebben inderdaad een vergunning gekregen voor het schenken van alcohol. Niet alleen bier, maar ook sterke dranken. De bioscoop zit in een ander gebouw dan het tankstation. Dus bij de vergunningaanvraag zijn we niet op problemen gestuit.”

Wie vormt de doelgroep voor het nieuwe complex?

“Harderwijk is een toeristische regio. Er komen veel mensen uit bijvoorbeeld de Randstad naar campings in deze omgeving. Dat zijn vaak gezinnen met kinderen en die willen weleens een dagje uit. Dat kan bij ons prima. Maar ook inwoners van Harderwijk en omgeving kunnen bij ons terecht. Neem bijvoorbeeld het lasergamen, dat kun je hier nergens anders doen dan bij ons. Voor vrijgezellengroepen die zoiets willen, zijn we de ideale locatie.”

En qua leeftijden, waar mikken jullie op?

“We mikken op alle leeftijdsgroepen. Kleine kinderen kunnen gebruikmaken van het speelparadijs, waarmee dus ook de ouders en grootouders onderdeel worden van de doelgroep. Het lasergamen is meer voor gezelschappen van jongeren of voor vrijgezellenfeesten. De bioscoop heeft een filmaanbod voor zowel gezinnen met kinderen als voor tieners en volwassenen. Daarnaast hebben we een special arrangement voor senioren.”

Wat houdt dat in?

“Daarbij kunnen senioren op dinsdagen de auto bij de carwash afgeven. Het voertuig wordt dan helemaal gewassen en gestofzuigd. Ondertussen kunnen ze lunchen of dineren in ons restaurant en naar de film, of met de kleinkinderen naar het speelparadijs. En na afloop staat de auto helemaal schoon weer in de ondergrondse parkeergarage en krijgen ze de sleutel weer terug.”

Op de website staan veel verschillende arrangementen. Daar zetten jullie vol op in?

“Dat klopt. We hebben arrangementen voor veel verschillende groepen, gezinnen, senioren, vrijgezellen, mannenavond. Zo hadden we onlangs nog een ‘high wine’ met 180 dames. Dan zit het hele theatercafé de gehele avond vol.”

Jullie station is ook bekend van de lunchroom Broodje Kok. Bijt het nieuwe restaurant niet met de lunchroom? Er zitten slechts enkele tientallen meters tussen.

“Nee, dat bijt niet. Bij het nieuwe restaurant mikken we op dagjesmensen. Die hebben veel tijd en willen juist genieten van een uitgebreide maaltijd. Met Broodje Kok mikken we echt op passanten. Mensen blijven daar maximaal twintig minuten of komen langs om broodjes mee te nemen.”

Hoe gaat het met de Broodje Kok?

“Het gaat nog altijd goed met de lunchroom. De omzet van brood is hoger dan van tabak, vrij uitzonderlijk voor een tankstation. Zeker als je bedenkt dat we jaarlijks voor 1 miljoen euro sigaretten en shag verkopen.”

Jullie exploiteerden in het verleden meerdere tankstations. Nu is alleen de vestiging aan de Hoofdweg in Harderwijk overgebleven. Een bewuste keuze?

“Sinds 1 januari hebben we inderdaad nog één vestiging. Dat is niet echt een bewuste keuze, maar we zijn er ook niet rouwig om. Je ziet dat bedrijven die willen uitbreiden vaak stations kopen. Maar wij willen juist focussen op één locatie en daar het maximale uit halen. Bovendien waren we bij die andere vestigingen geen eigenaar, maar alleen exploitant. Dan heb je niet de volledige vrijheid om op zo’n locatie te doen wat je wilt. Dat kunnen we hier wel.”

Tom van Gurp

leisure complex Harderwijk 1 leisure complex Harderwijk 2 leisure complex Harderwijk 3 leisure complex Harderwijk 4 leisure complex Harderwijk 5 leisure complex Harderwijk 6 leisure complex Harderwijk 7

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.