Grenspomphouder zet zich met tafelvoetbal en Pinkpop op de kaart

Nu literverkopen dalen, moeten tankstations op zoek naar alternatieve bronnen van inkomsten. Zeker als je vestiging vlakbij de grens ligt, zoals bij ondernemer Huub Minten. Hij exploiteert vier tankstations in Limburg en probeert met onder andere tafelvoetbal, dansmariekes en muziekfestival Pinkpop de teruglopende omzet te compenseren. “Het grensprobleem is rampzalig, maar ik probeer er zo creatief mogelijk mee om te gaan.”

Door de verhoging van de btw, de accijnzen en de oldtimerbelasting ging de brandstofverkoop bij Minten bergafwaarts. Alleen al bij autogas verdween er een miljoen liter, terwijl ook de verkoop van benzine en diesel kelderde. De dalende literverkopen zorgden ervoor dat hij veertien personeelsleden moest ontslaan en zich nog meer is gaan toeleggen op branchevreemde activiteiten.

Schaatsbaan

Zo heeft hij bij zijn tankstation in Landgraaf een schaatsbaan met kunstijs, een showroom voor caravans, een brasserie, speeltoestellen, een pinautomaat, een VVV-servicepunt en een frituur die – net als het gehele tankstation in Landgraaf – 24 uur per dag, 365 dagen per jaar open is. “Ik zeg weleens gekscherend dat ik geen sleutel heb gekregen toen ik dit tankstation begon.”

Hij grijpt ook het jaarlijkse, meerdaagse muziekfestival Pinkpop aan om extra omzet te behalen. Het tankstation ligt namelijk op de route tussen de campings en het festivalterrein. Geïnteresseerden kunnen bij hem op het voorterrein, het fietspad en de op- en afrit een kraam huren om bijvoorbeeld zonnebrillen, kleding en friet te verkopen aan de passerende festivalgangers of om tatoeages te zetten. De tankshop is ook gewoon open, met een aangepast assortiment dat is toegespitst op de behoeften van de duizenden mensen die dagelijks voorbij lopen.

Alcohol verkopen

Minten zelf verkoopt bier, waardoor hij een van de weinige tankstation-ondernemers is die alcohol verkoopt. De van oorsprong Brabantse ondernemer heeft hiervoor toestemming van de gemeente, omdat hij alleen bier verkoopt op dagen dat de pompen afgesloten zijn en er dus niet getankt kan worden.

“Ook zetten we op het voorterrein een terras neer en bijvoorbeeld een springkussen en draaimolen. Dan kunnen de kinderen spelen, terwijl de ouders even wat eten en drinken en ondertussen naar de voorbijlopende festivalgangers kunnen kijken. Naar andere mensen kijken, is tenslotte ook een attractie. Tevens zijn we gedurende Pinkpop live te horen op de lokale radiozender, die hier opnames komt maken.”

Pinkpop

Bij Minten is al jaren een afterparty voor festivalbezoekers in zijn evenementenhal (duizend vierkante meter). In het verleden waren er dance-dj’s die voor de muziek zorgden, maar dit jaar kiest hij op drie Pinkpop-avonden voor Tiroler-parties. De hal, met verrijdbaar podium van honderd vierkante meter, biedt ook onderdak aan diverse andere evenementen, bijvoorbeeld voor majorette-kampioenschappen en schietverenigingen.

“Ik probeer sowieso goede deals te maken met verenigingen uit de omgeving. Zij hebben het ook moeilijk, vanwege teruglopende sponsorinkomsten. De grensproblematiek treft namelijk niet alleen tankstations, maar de gehele middenstand. Dan is het prettig als je wat voor elkaar kunt betekenen.”

Tafelvoetballers

Ook vormt het bedrijf een trainingscentrum voor tafelvoetballers. “We hebben hier echt flink in geïnvesteerd door veel verschillende type tafels in huis te halen. Zelfs vanuit Amsterdam en Rotterdam komen ze hier naar toe. Er zijn maar twee andere plekken in Nederland waar zo’n uitgebreid aanbod aanwezig is.”

Tweemaal per jaar is er een toernooi voor tafelvoetballers. Dan komen ze vanuit heel Nederland naar Landgraaf om te spelen. In de toekomst hoopt Minten ook internationale toernooien te kunnen organiseren. Tevens verkoopt de ondernemer in zijn tankshop voetbaltafels.

Verlies

“Al die activiteiten zorgen er niet voor dat het verlies van de teruglopende liters volledig teniet wordt gedaan, maar het levert wel wat extra’s op. Daardoor kan ik toch nog rendabel doorgaan met dit station. Want met alleen brandstof wordt het echt heel lastig.”

Door de prijsconcurrentie in Limburg en over de grens moet Minten mee in de pompkortingen die andere stations geven. Maar eigenlijk zou hij helemaal geen korting willen geven. Niet zozeer vanwege de extra marge. “Maar als alle grensstations zouden stoppen met korting geven, merkt het kabinet pas echt wat de gevolgen van zo’n accijnsverhoging zijn.”

Accijnzen

“Nu zie je dat er weliswaar minder accijnzen in de schatkist stromen dan het kabinet had gehoopt, maar het is nog altijd meer dan vóór de verhogingen. Daardoor hebben ze een goede reden om ermee door te gaan. Uiteraard begrijp ik dat collega-ondernemers ervoor kiezen om toch nog zoveel mogelijk liters te behouden door hoge pompkortingen. Iedereen trekt dat middel uit de kast. Ik ook. Maar het is eigenlijk een bewijs van onmacht en het werkt averechts.”

“Want zonder kortingen verdien je per verkochte liter meer en krijgt de overheid minder accijnzen. Dan zou Den Haag misschien eerder geneigd zijn om de verhoging weer terug te draaien. Gelukkig zetten Beta, Bovag en de Grens Bereikt zich nog in voor de grenspomphouders. Alle lof voor hen en hopelijk levert de rechtsgang nog iets op.”

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

 
 
 
 
 

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Grenspomphouder zet zich met tafelvoetbal en Pinkpop op de kaart | TankPro.nl

Grenspomphouder zet zich met tafelvoetbal en Pinkpop op de kaart

Nu literverkopen dalen, moeten tankstations op zoek naar alternatieve bronnen van inkomsten. Zeker als je vestiging vlakbij de grens ligt, zoals bij ondernemer Huub Minten. Hij exploiteert vier tankstations in Limburg en probeert met onder andere tafelvoetbal, dansmariekes en muziekfestival Pinkpop de teruglopende omzet te compenseren. “Het grensprobleem is rampzalig, maar ik probeer er zo creatief mogelijk mee om te gaan.”

Door de verhoging van de btw, de accijnzen en de oldtimerbelasting ging de brandstofverkoop bij Minten bergafwaarts. Alleen al bij autogas verdween er een miljoen liter, terwijl ook de verkoop van benzine en diesel kelderde. De dalende literverkopen zorgden ervoor dat hij veertien personeelsleden moest ontslaan en zich nog meer is gaan toeleggen op branchevreemde activiteiten.

Schaatsbaan

Zo heeft hij bij zijn tankstation in Landgraaf een schaatsbaan met kunstijs, een showroom voor caravans, een brasserie, speeltoestellen, een pinautomaat, een VVV-servicepunt en een frituur die – net als het gehele tankstation in Landgraaf – 24 uur per dag, 365 dagen per jaar open is. “Ik zeg weleens gekscherend dat ik geen sleutel heb gekregen toen ik dit tankstation begon.”

Hij grijpt ook het jaarlijkse, meerdaagse muziekfestival Pinkpop aan om extra omzet te behalen. Het tankstation ligt namelijk op de route tussen de campings en het festivalterrein. Geïnteresseerden kunnen bij hem op het voorterrein, het fietspad en de op- en afrit een kraam huren om bijvoorbeeld zonnebrillen, kleding en friet te verkopen aan de passerende festivalgangers of om tatoeages te zetten. De tankshop is ook gewoon open, met een aangepast assortiment dat is toegespitst op de behoeften van de duizenden mensen die dagelijks voorbij lopen.

Alcohol verkopen

Minten zelf verkoopt bier, waardoor hij een van de weinige tankstation-ondernemers is die alcohol verkoopt. De van oorsprong Brabantse ondernemer heeft hiervoor toestemming van de gemeente, omdat hij alleen bier verkoopt op dagen dat de pompen afgesloten zijn en er dus niet getankt kan worden.

“Ook zetten we op het voorterrein een terras neer en bijvoorbeeld een springkussen en draaimolen. Dan kunnen de kinderen spelen, terwijl de ouders even wat eten en drinken en ondertussen naar de voorbijlopende festivalgangers kunnen kijken. Naar andere mensen kijken, is tenslotte ook een attractie. Tevens zijn we gedurende Pinkpop live te horen op de lokale radiozender, die hier opnames komt maken.”

Pinkpop

Bij Minten is al jaren een afterparty voor festivalbezoekers in zijn evenementenhal (duizend vierkante meter). In het verleden waren er dance-dj’s die voor de muziek zorgden, maar dit jaar kiest hij op drie Pinkpop-avonden voor Tiroler-parties. De hal, met verrijdbaar podium van honderd vierkante meter, biedt ook onderdak aan diverse andere evenementen, bijvoorbeeld voor majorette-kampioenschappen en schietverenigingen.

“Ik probeer sowieso goede deals te maken met verenigingen uit de omgeving. Zij hebben het ook moeilijk, vanwege teruglopende sponsorinkomsten. De grensproblematiek treft namelijk niet alleen tankstations, maar de gehele middenstand. Dan is het prettig als je wat voor elkaar kunt betekenen.”

Tafelvoetballers

Ook vormt het bedrijf een trainingscentrum voor tafelvoetballers. “We hebben hier echt flink in geïnvesteerd door veel verschillende type tafels in huis te halen. Zelfs vanuit Amsterdam en Rotterdam komen ze hier naar toe. Er zijn maar twee andere plekken in Nederland waar zo’n uitgebreid aanbod aanwezig is.”

Tweemaal per jaar is er een toernooi voor tafelvoetballers. Dan komen ze vanuit heel Nederland naar Landgraaf om te spelen. In de toekomst hoopt Minten ook internationale toernooien te kunnen organiseren. Tevens verkoopt de ondernemer in zijn tankshop voetbaltafels.

Verlies

“Al die activiteiten zorgen er niet voor dat het verlies van de teruglopende liters volledig teniet wordt gedaan, maar het levert wel wat extra’s op. Daardoor kan ik toch nog rendabel doorgaan met dit station. Want met alleen brandstof wordt het echt heel lastig.”

Door de prijsconcurrentie in Limburg en over de grens moet Minten mee in de pompkortingen die andere stations geven. Maar eigenlijk zou hij helemaal geen korting willen geven. Niet zozeer vanwege de extra marge. “Maar als alle grensstations zouden stoppen met korting geven, merkt het kabinet pas echt wat de gevolgen van zo’n accijnsverhoging zijn.”

Accijnzen

“Nu zie je dat er weliswaar minder accijnzen in de schatkist stromen dan het kabinet had gehoopt, maar het is nog altijd meer dan vóór de verhogingen. Daardoor hebben ze een goede reden om ermee door te gaan. Uiteraard begrijp ik dat collega-ondernemers ervoor kiezen om toch nog zoveel mogelijk liters te behouden door hoge pompkortingen. Iedereen trekt dat middel uit de kast. Ik ook. Maar het is eigenlijk een bewijs van onmacht en het werkt averechts.”

“Want zonder kortingen verdien je per verkochte liter meer en krijgt de overheid minder accijnzen. Dan zou Den Haag misschien eerder geneigd zijn om de verhoging weer terug te draaien. Gelukkig zetten Beta, Bovag en de Grens Bereikt zich nog in voor de grenspomphouders. Alle lof voor hen en hopelijk levert de rechtsgang nog iets op.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.