tanken

Meer tankstation-ondernemers zagen omzetverbetering in 2015

tanken

Het aantal tankstation-ondernemers dat zijn verkopen vorig jaar zag toenemen, is gestegen. Zowel in de shop als op het voorterrein werden in 2015 meer verkooptoenames genoteerd dan in 2014. Dat blijkt uit cijfers van de Bovag Conjunctuurpeiling. Ondanks de positieve cijfers, zijn er nog veel locaties waar juist minder werd verkocht.

De peiling wordt tweemaal per jaar gehouden door de branchevereniging uit Bunnik. Daarin vraagt de organisatie aan haar leden of de cijfers van het afgelopen halfjaar beter of slechter zijn dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deelnemers kunnen uitsluitend kiezen tussen ‘gestegen’, ‘gelijk gebleven’ of ‘gedaald’. Tevens wordt hen gevraagd een voorspelling te doen voor de komende zes maanden.

CBS

Aan de peiling deden in totaal zo’n dertig tankstations mee. Hoewel dit een klein deel is van de totale petrolmarkt, meent de belangenorganisatie dat toch sprake is van een representatieve groep. De uitslag is in overeenstemming met cijfers van statistiekbureau CBS, waaruit ook bleek dat 2015 minder slecht was dan 2014.

Van de ondervraagden had ongeveer twintig procent een hogere literverkoop in 2015 dan in het jaar ervoor. Dat percentage lag bij de vorige conjunctuurpeiling stukken lager. Toen noteerde slechts zeventien procent (eerste jaarhelft) en zes procent (tweede jaarhelft) een stijging van de liters.

Voorspelling

Aan de tankstation-ondernemers werd ook gevraagd een voorspelling te doen voor de literverkopen in het eerste kwartaal van 2016. Daaruit blijkt dat bijna de helft somber is gestemd. 45 procent denkt dat de afzet op het voorterrein in de eerste helft van 2016 lager zal zijn dan in dezelfde periode een jaar eerder. Slechts vijftien procent verwacht een toename (bekijk de staatjes onderaan dit artikel voor de exacte cijfers).

Over de shopomzet zijn de deelnemers positiever. Zowel bij de werkelijke cijfers over 2015 als bij de verwachtingen voor de eerste helft van dit jaar, zijn er meer ondernemers gunstig gestemd. Zo zag meer dan dertig procent de winkelverkopen toenemen in het voorbije jaar en verwacht 26 procent dat die stijging in 2016 doorzet. Daar staat tegenover dat 32 procent een daling verwacht. De overigen denken dat de shopverkopen ongeveer hetzelfde blijven.

Dramatisch

Dat er over 2015 meer positieve geluiden te horen zijn dan over 2014 is niet verwonderlijk. Twee jaar geleden beleefde de tankstationsector een dramatisch jaar, waarbij de totale literverkopen van benzine, diesel en lpg uitkwamen op het laagste niveau van deze eeuw. Onder meer de accijnsverhoging van 1 januari 2014 speelde een belangrijke rol in de daling van de liters. Door de extra belasting besloten veel autorijders en truckers over de grens te tanken, waar ze tevens tabak en andere tankstationproducten kochten.

Uit de peiling van begin vorig jaar blijkt dan ook dat zo’n tachtig procent van de deelnemers de brandstofverkopen zagen afnemen. Ongeveer twee derde noteerde toen ook dalingen van de shopverkopen. Die afname werd vorig jaar een halt toegeroepen, wat ook blijkt uit het onderzoek. Bovag hield de peiling ook bij de andere afdelingen van de belangenvereniging. Opvallend is dat de petrolbranche de enige sector is waar het ondernemersvertrouwen per saldo negatief is.

Tom van Gurp

Bekijk de resultaten van de Conjunctuurpeiling:

brandstof
shopomzet

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Meer tankstation-ondernemers zagen omzetverbetering in 2015 | TankPro.nl
tanken

Meer tankstation-ondernemers zagen omzetverbetering in 2015

Het aantal tankstation-ondernemers dat zijn verkopen vorig jaar zag toenemen, is gestegen. Zowel in de shop als op het voorterrein werden in 2015 meer verkooptoenames genoteerd dan in 2014. Dat blijkt uit cijfers van de Bovag Conjunctuurpeiling. Ondanks de positieve cijfers, zijn er nog veel locaties waar juist minder werd verkocht.

De peiling wordt tweemaal per jaar gehouden door de branchevereniging uit Bunnik. Daarin vraagt de organisatie aan haar leden of de cijfers van het afgelopen halfjaar beter of slechter zijn dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deelnemers kunnen uitsluitend kiezen tussen ‘gestegen’, ‘gelijk gebleven’ of ‘gedaald’. Tevens wordt hen gevraagd een voorspelling te doen voor de komende zes maanden.

CBS

Aan de peiling deden in totaal zo’n dertig tankstations mee. Hoewel dit een klein deel is van de totale petrolmarkt, meent de belangenorganisatie dat toch sprake is van een representatieve groep. De uitslag is in overeenstemming met cijfers van statistiekbureau CBS, waaruit ook bleek dat 2015 minder slecht was dan 2014.

Van de ondervraagden had ongeveer twintig procent een hogere literverkoop in 2015 dan in het jaar ervoor. Dat percentage lag bij de vorige conjunctuurpeiling stukken lager. Toen noteerde slechts zeventien procent (eerste jaarhelft) en zes procent (tweede jaarhelft) een stijging van de liters.

Voorspelling

Aan de tankstation-ondernemers werd ook gevraagd een voorspelling te doen voor de literverkopen in het eerste kwartaal van 2016. Daaruit blijkt dat bijna de helft somber is gestemd. 45 procent denkt dat de afzet op het voorterrein in de eerste helft van 2016 lager zal zijn dan in dezelfde periode een jaar eerder. Slechts vijftien procent verwacht een toename (bekijk de staatjes onderaan dit artikel voor de exacte cijfers).

Over de shopomzet zijn de deelnemers positiever. Zowel bij de werkelijke cijfers over 2015 als bij de verwachtingen voor de eerste helft van dit jaar, zijn er meer ondernemers gunstig gestemd. Zo zag meer dan dertig procent de winkelverkopen toenemen in het voorbije jaar en verwacht 26 procent dat die stijging in 2016 doorzet. Daar staat tegenover dat 32 procent een daling verwacht. De overigen denken dat de shopverkopen ongeveer hetzelfde blijven.

Dramatisch

Dat er over 2015 meer positieve geluiden te horen zijn dan over 2014 is niet verwonderlijk. Twee jaar geleden beleefde de tankstationsector een dramatisch jaar, waarbij de totale literverkopen van benzine, diesel en lpg uitkwamen op het laagste niveau van deze eeuw. Onder meer de accijnsverhoging van 1 januari 2014 speelde een belangrijke rol in de daling van de liters. Door de extra belasting besloten veel autorijders en truckers over de grens te tanken, waar ze tevens tabak en andere tankstationproducten kochten.

Uit de peiling van begin vorig jaar blijkt dan ook dat zo’n tachtig procent van de deelnemers de brandstofverkopen zagen afnemen. Ongeveer twee derde noteerde toen ook dalingen van de shopverkopen. Die afname werd vorig jaar een halt toegeroepen, wat ook blijkt uit het onderzoek. Bovag hield de peiling ook bij de andere afdelingen van de belangenvereniging. Opvallend is dat de petrolbranche de enige sector is waar het ondernemersvertrouwen per saldo negatief is.

Tom van Gurp

Bekijk de resultaten van de Conjunctuurpeiling:

brandstof
shopomzet

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.