Contactloos betalen verovert plek in tank- en wasbranche

Nieuwe vormen van afrekenen gaan steeds meer terrein veroveren in de tank- en wasbranche. Dat verwachten diverse kenners van betalingsverkeer. De afgelopen tijd betaalden steeds meer klanten met smartphone of bankpas zonder pincode te gebruiken, ook in de petrolbranche. De verwachting is dat die trend zich de komende jaren doorzet. ”Wij zien duidelijk een stijging van deze betaalwijze”, merkt Total in hun tankshops. Ook in de carwashbranche nemen dergelijke transacties fors toe.

Contactloos betalen is relatief nieuw en houdt in dat klanten met behulp van hun pinpas kunnen afrekenen zonder een pincode in te hoeven toetsen. Ze houden de bankpas slechts tegen een reader of ’swipen’ hem erlangs. Ook zijn er steeds meer mogelijkheden om te betalen met de mobiele telefoon.

In Nederland zijn er al zeer veel bankpassen die contactloze betalingen kunnen verrichten en steeds meer winkels waar op een dergelijke manier kan worden afgerekend. Inmiddels is er in Nederland al meer dan honderd miljoen keer op deze wijze betaald.

Tankstations

Voordeel voor tankstations zijn onder meer het terugdringen van contant geld, waardoor er minder te halen valt voor overvallers. Tevens kunnen de wachtrijen worden verkort, omdat afrekenen sneller gaat. Er hoeft immers geen pincode te worden ingetoetst.

In tankstationland is het aantal mensen dat gebruikmaakt van contactloos of mobiel betalen op dit moment nog beperkt. Hier en daar wordt er al wel mee geëxperimenteerd. Zo kan op veel Shell-stations in Groot-Brittannië brandstof worden betaald met de smartphone, terwijl Total in Duitsland soortgelijke stappen heeft gezet.

Koffiemachine

Laatstgenoemde past het ook toe in Nederland, bij het eerder dit jaar gerenoveerde Aurora-station aan de A4. Al gaat het hierbij niet om brandstof, maar om koffie en toiletgebruik. De klanten maken daar steeds meer gebruik van, meldt het bedrijf.

”Wij denken dat dit komt doordat wij meerdere systemen hiermee hebben uitgerust. Dus niet alleen de drankenautomaat, maar ook het toilet”, zegt een woordvoerder van Total. De koffiemodule van het station aan de A4 wordt vanaf januari uitgerold over zo’n zestig andere locaties in de rest van het land, inclusief de betaalmethodes. Tevens zoekt de Franse maatschappij in Nederland naar mogelijkheden waarmee klanten ook brandstof contactloos of met de smartphone kunnen afrekenen.

Implementatie

In tegenstelling tot veel andere retailbranches is het voor het petrolkanaal niet makkelijk om deze nieuwe technieken te implementeren, omdat tankstations gebruikmaken van een ander betalingsprotocol. Bij het doen van de nodige aanpassingen speelt Tokheim een belangrijke rol. De leverancier van betaalsystemen verwacht in het eerste halfjaar van 2016 de nodige aanpassingen te hebben gedaan.

”Deze nieuwe vormen van betalen kunnen zeker een hoge vlucht nemen”, aldus betalingsverkeerexpert Martijn van der Kolk van branchevereniging Beta. ”Wij ontvangen berichten van zowel grote maatschappijen als van ondernemers dat zij wel interesse hebben. Logisch, want het vergroot de veiligheid en veel consumenten zijn er al mee bekend.”

Kleine betalingen

Beta dringt al jaren bij de banken aan op een elektronische manier om de kleine betalingen te kunnen doen. “Deze nieuwe vorm past daarbij. Zo dringen we contant geld verder terug en brengt het de klant meer gemak”. De belangenvereniging hoopt wel dat het voor de ondernemers een betaalbare optie wordt. Duidelijk is al dat nieuwe software en een nieuwe pinpad nodig zijn. We zijn hier al met Tokheim over in gesprek.”

Van der Kolk ziet het vooral als geschikte methode voor kleine aankopen in de shop. ”Je zit immers met het plafond van 25 euro per transactie. Boven dat bedrag moet je alsnog je pincode intoetsen en veel mensen tanken nu eenmaal voor hogere bedragen.”

Carwash

Terwijl nieuwe betaalmethodes nog in de kinderschoenen staan op het voorterrein en in de shop, is het al gebruikelijker bij het autowassen. ”Dat is logisch, omdat klanten vrijwel nooit het plafond van 25 euro per transactie bereiken”, zegt directeur Peter van der Veen van Washtec. ”Ik verwacht dat het aantal wasbedrijven dat hier gebruik van maakt de komende jaren nog verder stijgt.”

”Onder andere een vestiging in Almere werkt hiermee en daar zie je dat steeds meer wasboxklanten contactloos betalen. Inmiddels is dat aantal gegroeid naar zo’n vijftig procent. Tevens zien we dat daar het gemiddelde besteedbaar bedrag van deze klanten stijgt van 4,50 naar 7,00 euro.” Van der Veen verklaart dat doordat het swipen van de bankpas langs een reader een gemakkelijke beweging is en doordat het inwerpen van een munt, psychisch gezien, een negatief gevoel geeft.

Momenteel zijn er plannen voor het openen van een waslocatie in Noord-Holland, waar klanten alleen nog met de bankpas kunnen betalen. Niet alleen de veiligheid speelt hier een rol, vanwege de afwezigheid van contant geld, ook de kostenbesparing is een belangrijke overweging. ”Je hoeft immers geen wisselautomaat te installeren, je hebt geen kluis en geen afzuiginstallatie nodig en je hoeft het contant geld niet op te halen”, legt Van der Veen uit.

Mobiel betalen

In de carwashsector gaat het vooral om contactloos betalen met de bankpas. Mobiel afrekenen is nog zeer beperkt. Al komt daar wellicht op korte termijn verandering in. Zo test Washtec momenteel de Washwallet-app, die samen met softwareleverancier Extendas is ontwikkeld. Daarmee kunnen gebruikers een wasprogramma kiezen en betalen. Als alles volgens planning verloopt, moet de app eind januari ’live’ gaan.

”Als mobiel betalen eenmaal mogelijk is in petrol en carwash, verwacht ik dat nieuwe betaalmethodes populairder worden. En dat plafond van 25 euro gaat vermoedelijk ook omhoog, als mensen eenmaal gewend zijn aan deze nieuwe ontwikkelingen. Daardoor zou brandstof betalen ook makkelijker worden.”

Veiligheid

Toch is het allemaal niet zonder gevaar, denkt De Nederlandsche Bank. De toezichthouder adviseert om bedacht te zijn op de risico’s en op een stijging van de kaartfraude. ”Criminelen kunnen gestolen identiteits- en kaartgegevens via de smartphone aan het betaalsysteem van Apple, Samsung of Google laten koppelen”, meldt DNB.

Dit gebeurde in de Verenigde Staten doordat banken vaak al genoegen namen met het doorgeven van naam, rekening- en pasnummer, en de twee laatste cijfers van het BSN (het voormalige sofinummer). ”Dit soort gegevens wordt echter op grote schaal verhandeld op het Darknet, een digitaal netwerk dat veelal anoniem via specifieke software, configuraties of machtiging toegankelijk is. Criminelen konden zo eenvoudig op andermans kosten dure goederen aanschaffen in winkels.”

Tom van Gurp

Foto: Shanna Hillebrand Photography

Lees ook: Nederlanders betalen meer dan 100 miljoen keer contactloos

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Contactloos betalen verovert plek in tank- en wasbranche | TankPro.nl

Contactloos betalen verovert plek in tank- en wasbranche

Nieuwe vormen van afrekenen gaan steeds meer terrein veroveren in de tank- en wasbranche. Dat verwachten diverse kenners van betalingsverkeer. De afgelopen tijd betaalden steeds meer klanten met smartphone of bankpas zonder pincode te gebruiken, ook in de petrolbranche. De verwachting is dat die trend zich de komende jaren doorzet. ”Wij zien duidelijk een stijging van deze betaalwijze”, merkt Total in hun tankshops. Ook in de carwashbranche nemen dergelijke transacties fors toe.

Contactloos betalen is relatief nieuw en houdt in dat klanten met behulp van hun pinpas kunnen afrekenen zonder een pincode in te hoeven toetsen. Ze houden de bankpas slechts tegen een reader of ’swipen’ hem erlangs. Ook zijn er steeds meer mogelijkheden om te betalen met de mobiele telefoon.

In Nederland zijn er al zeer veel bankpassen die contactloze betalingen kunnen verrichten en steeds meer winkels waar op een dergelijke manier kan worden afgerekend. Inmiddels is er in Nederland al meer dan honderd miljoen keer op deze wijze betaald.

Tankstations

Voordeel voor tankstations zijn onder meer het terugdringen van contant geld, waardoor er minder te halen valt voor overvallers. Tevens kunnen de wachtrijen worden verkort, omdat afrekenen sneller gaat. Er hoeft immers geen pincode te worden ingetoetst.

In tankstationland is het aantal mensen dat gebruikmaakt van contactloos of mobiel betalen op dit moment nog beperkt. Hier en daar wordt er al wel mee geëxperimenteerd. Zo kan op veel Shell-stations in Groot-Brittannië brandstof worden betaald met de smartphone, terwijl Total in Duitsland soortgelijke stappen heeft gezet.

Koffiemachine

Laatstgenoemde past het ook toe in Nederland, bij het eerder dit jaar gerenoveerde Aurora-station aan de A4. Al gaat het hierbij niet om brandstof, maar om koffie en toiletgebruik. De klanten maken daar steeds meer gebruik van, meldt het bedrijf.

”Wij denken dat dit komt doordat wij meerdere systemen hiermee hebben uitgerust. Dus niet alleen de drankenautomaat, maar ook het toilet”, zegt een woordvoerder van Total. De koffiemodule van het station aan de A4 wordt vanaf januari uitgerold over zo’n zestig andere locaties in de rest van het land, inclusief de betaalmethodes. Tevens zoekt de Franse maatschappij in Nederland naar mogelijkheden waarmee klanten ook brandstof contactloos of met de smartphone kunnen afrekenen.

Implementatie

In tegenstelling tot veel andere retailbranches is het voor het petrolkanaal niet makkelijk om deze nieuwe technieken te implementeren, omdat tankstations gebruikmaken van een ander betalingsprotocol. Bij het doen van de nodige aanpassingen speelt Tokheim een belangrijke rol. De leverancier van betaalsystemen verwacht in het eerste halfjaar van 2016 de nodige aanpassingen te hebben gedaan.

”Deze nieuwe vormen van betalen kunnen zeker een hoge vlucht nemen”, aldus betalingsverkeerexpert Martijn van der Kolk van branchevereniging Beta. ”Wij ontvangen berichten van zowel grote maatschappijen als van ondernemers dat zij wel interesse hebben. Logisch, want het vergroot de veiligheid en veel consumenten zijn er al mee bekend.”

Kleine betalingen

Beta dringt al jaren bij de banken aan op een elektronische manier om de kleine betalingen te kunnen doen. “Deze nieuwe vorm past daarbij. Zo dringen we contant geld verder terug en brengt het de klant meer gemak”. De belangenvereniging hoopt wel dat het voor de ondernemers een betaalbare optie wordt. Duidelijk is al dat nieuwe software en een nieuwe pinpad nodig zijn. We zijn hier al met Tokheim over in gesprek.”

Van der Kolk ziet het vooral als geschikte methode voor kleine aankopen in de shop. ”Je zit immers met het plafond van 25 euro per transactie. Boven dat bedrag moet je alsnog je pincode intoetsen en veel mensen tanken nu eenmaal voor hogere bedragen.”

Carwash

Terwijl nieuwe betaalmethodes nog in de kinderschoenen staan op het voorterrein en in de shop, is het al gebruikelijker bij het autowassen. ”Dat is logisch, omdat klanten vrijwel nooit het plafond van 25 euro per transactie bereiken”, zegt directeur Peter van der Veen van Washtec. ”Ik verwacht dat het aantal wasbedrijven dat hier gebruik van maakt de komende jaren nog verder stijgt.”

”Onder andere een vestiging in Almere werkt hiermee en daar zie je dat steeds meer wasboxklanten contactloos betalen. Inmiddels is dat aantal gegroeid naar zo’n vijftig procent. Tevens zien we dat daar het gemiddelde besteedbaar bedrag van deze klanten stijgt van 4,50 naar 7,00 euro.” Van der Veen verklaart dat doordat het swipen van de bankpas langs een reader een gemakkelijke beweging is en doordat het inwerpen van een munt, psychisch gezien, een negatief gevoel geeft.

Momenteel zijn er plannen voor het openen van een waslocatie in Noord-Holland, waar klanten alleen nog met de bankpas kunnen betalen. Niet alleen de veiligheid speelt hier een rol, vanwege de afwezigheid van contant geld, ook de kostenbesparing is een belangrijke overweging. ”Je hoeft immers geen wisselautomaat te installeren, je hebt geen kluis en geen afzuiginstallatie nodig en je hoeft het contant geld niet op te halen”, legt Van der Veen uit.

Mobiel betalen

In de carwashsector gaat het vooral om contactloos betalen met de bankpas. Mobiel afrekenen is nog zeer beperkt. Al komt daar wellicht op korte termijn verandering in. Zo test Washtec momenteel de Washwallet-app, die samen met softwareleverancier Extendas is ontwikkeld. Daarmee kunnen gebruikers een wasprogramma kiezen en betalen. Als alles volgens planning verloopt, moet de app eind januari ’live’ gaan.

”Als mobiel betalen eenmaal mogelijk is in petrol en carwash, verwacht ik dat nieuwe betaalmethodes populairder worden. En dat plafond van 25 euro gaat vermoedelijk ook omhoog, als mensen eenmaal gewend zijn aan deze nieuwe ontwikkelingen. Daardoor zou brandstof betalen ook makkelijker worden.”

Veiligheid

Toch is het allemaal niet zonder gevaar, denkt De Nederlandsche Bank. De toezichthouder adviseert om bedacht te zijn op de risico’s en op een stijging van de kaartfraude. ”Criminelen kunnen gestolen identiteits- en kaartgegevens via de smartphone aan het betaalsysteem van Apple, Samsung of Google laten koppelen”, meldt DNB.

Dit gebeurde in de Verenigde Staten doordat banken vaak al genoegen namen met het doorgeven van naam, rekening- en pasnummer, en de twee laatste cijfers van het BSN (het voormalige sofinummer). ”Dit soort gegevens wordt echter op grote schaal verhandeld op het Darknet, een digitaal netwerk dat veelal anoniem via specifieke software, configuraties of machtiging toegankelijk is. Criminelen konden zo eenvoudig op andermans kosten dure goederen aanschaffen in winkels.”

Tom van Gurp

Foto: Shanna Hillebrand Photography

Lees ook: Nederlanders betalen meer dan 100 miljoen keer contactloos

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.