texaco, logo

Texaco verliest rechtszaak over doorbetalen personeelsleden

De rechter heeft Texaco veroordeeld tot het doorbetalen van twee personeelsleden. Het bedrijf stopte per 1 oktober met de exploitatie van een tankstation in Vught en besloot de medewerkers na die datum niet meer te betalen. De twee spanden daarom een kort geding aan tegen de oude huurder van het station (Texaco), de nieuwe huurder (Argos) en de stationseigenaar (Moko). Geen van drieën wilden namelijk de loonverplichtingen voldoen.

Tot 1 oktober werd het station aan de Kempenlandstraat 39 in het Brabantse Vught gehuurd door de European Forecourt Retail Group (EFR), dat in Nederland het merk Texaco voert. De nieuwe huurder sinds 1 oktober is Argos. Eigenaar van het station was en is Moko BV, dat op dezelfde plek ook een autobedrijf bezit en zelf exploiteert.

Bemande locatie

Het station werd door Texaco/EFR als een bemande locatie uitgebaat, met een tankshop en een PostNL-servicepunt. Ook was er een carwash aanwezig en werd lpg verkocht. Nieuwe huurder Argos exploiteert alleen het voorterrein. De shop is dicht en wordt waarschijnlijk bij het autobedrijf getrokken. De carwash is ook dicht. Ter plekke wordt nog wel lpg verkocht, al is de verkoop in handen van Moko zelf.

Sinds lange tijd zijn de twee personeelsleden in dienst van EFR. Sinds 1 oktober is er geen werk meer voor ze, omdat het station onbemand is geworden. Ze vinden echter dat één van de drie betrokken partijen loon moet doorbetalen en sleepten daarom de drie bedrijven voor het gerecht.

Rechtszaak

In de rechtszaak staat de vraag centraal of sprake is van het juridische begrip ’overgang van onderneming’. Zo ja, dan moet Argos of Moko de personeelskosten vergoeden. Zo niet, dan moet EFR het loon doorbetalen. Vereiste voor overgang van onderneming is dat het gaat om de overgang van een economische eenheid die haar identiteit behoudt. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de vraag of er materiële vaste activa worden overgedragen, of de klantenkring wordt overgenomen en of de activiteiten voor en na de overdracht met elkaar overeenkomen.

De rechter geeft in de uitspraak aan dat de tankshop dicht is, dat de carwash is gesloten, het PostNL-servicepunt is verdwenen en de manier van brandstof afrekenen is gewijzigd. Tevens heeft nieuwe huurder Argos geen inkoopcontracten, betaalsystemen of goodwill overgenomen, terwijl het wel zelf afleverzuilen, betaalapparatuur, een prijzenbord en de eigen merkuitingen heeft geplaatst.

Onbemand geworden

Hoewel in Vught nog steeds sprake is van een tankstation, geeft de rechtbank aan dat de formule en activiteiten ingrijpend zijn gewijzigd. Het is een onbemande locatie geworden, terwijl de nevenactiviteiten zijn gestaakt. De twee werknemers waren werkzaam in de shop en vrijwel al hun taken zijn komen te vervallen, behalve het verkopen van brandstof.

Daarnaast vindt de rechtbank het aannemelijk dat er een wijziging plaatsvindt van het klantenbestand. Tankpashouders van Texaco/EFR kunnen er niet meer tanken, wat ook geldt voor autorijders die met contant geld willen betalen. Ook komen er waarschijnlijk meer prijsbewuste klanten naar het station toe, terwijl die groep de locatie in veel gevallen meed toen er nog Texaco op de luifel stond. Daardoor is er geen overgang van onderneming en is Argos niet verantwoordelijk voor het betalen van de medewerkers.

Moko

Ook stationseigenaar Moko hoeft dat niet te doen. Weliswaar heeft EFR de vestiging teruggegeven aan de eigenaar, maar er vindt geen overdracht van activiteiten plaats. Argos neemt immers het verkopen van benzine en diesel voor zijn rekening, terwijl de shop- en carwash-onderdelen zijn gestaakt, net als de postactiviteiten. Alleen het verkopen van lpg is naar Moko gegaan.

Daarom wijst de rechter EFR aan als degene die de loonverplichtingen moet voldoen. Het gaat hierbij om bedragen van gezamenlijk ongeveer drieduizend euro per maand, vanaf 1 oktober. EFR wilde niet reageren op de uitspraak, maar inmiddels is wel duidelijk geworden dat het bedrijf zich neerlegt bij de uitkomst van de rechtszaak.

Elst

Conflicten met personeel zijn er wel vaker als een tankstation van eigenaar of uitbater wisselt. Zo was er eerder dit jaar onenigheid bij een locatie in Elst. De rechter besloot toen dat de nieuwe uitbater, tevens eigenaar van het station, de werknemers wél moest doorbetalen.

In de zaak bij het station in Vught is het oordeel anders. Belangrijk verschil is dat in Elst het bemande station doorgaat als bemande locatie, terwijl in Vught de vestiging van bemand naar onbemand gaat. Daarnaast is in Elst de eigenaar ook exploitant geworden, terwijl in Vught de eigenaar een nieuwe huurder heeft gevonden, namelijk Argos.

Tom van Gurp

Lees ook: Rechter dwingt pomphouder om personeel over te nemen van vorige exploitant

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.