De Pooter Olie koopt Belgisch station wegens accijnstoerisme

Brandstofleverancier De Pooter Olie uit Zeeuws-Vlaanderen neemt een tankstation in België over. De vestiging ligt net over de grens in het dorp Wachtebeke. Dat meldt mede-eigenaar Joost de Pooter tijdens de opening van een andere locatie, namelijk een nieuwbouwlocatie in het Nederlandse Serooskerke (zie foto). Het bedrijf sluit niet uit dat op termijn meerdere stations bij de zuiderburen worden geopend.

Per 1 juli wordt de vestiging in Wachtebeke overgenomen. Na enkele maanden verbouwen, moet de locatie aan het einde van de zomer weer opengaan. Daarmee hoopt het Zeeuwse bedrijf klanten te trekken die niet meer bij Nederlandse stations tanken als gevolg van de hoge accijnsverschillen tussen beide landen.

Prijsverschil

”Het prijsverschil met België op een liter benzine is rond de twintig cent. Daar kun je gewoon niet tegen opboksen. We hebben bij sommige stations in Zeeuws-Vlaanderen dertig procent omzet verloren. Zelfs als je een locatie onbemand maakt, krijg je de mensen niet terug. Het drukt weliswaar de kosten, maar klanten blijven in veel gevallen over de grens tanken”, legt De Pooter uit, die samen met zijn broer Maarten het bedrijf leidt.

”Het is niet makkelijk om een station in België over te nemen. Er komt veel bij kijken. Het proces voor het aanvragen van een vergunning is anders dan in Nederland en ook op het gebied van personeel is de regelgeving anders. Bovendien merken we wel een behoorlijk verschil in mentaliteit.” Toch heeft het bedrijf vertrouwen in de stap en wordt niet uitgesloten dat op termijn meer vestigingen worden gekocht bij de zuiderburen.

Groeistrategie

Ondanks de grensproblematiek heeft De Pooter Olie een duidelijke groeistrategie. Wel moet deze uitbreiding vooral plaatsvinden buiten Zeeuws-Vlaanderen, waarbij de broers kijken naar Zuid-Holland, België en andere delen van Zeeland. Bijvoorbeeld Walcheren, waar vrijdag het station aan de N57 bij Serooskerke werd geopend.

”We hebben getwijfeld of we deze nieuwe vestiging onbemand zouden maken. Maar we hebben uiteindelijk gekozen om toch een shop erbij te bouwen. We denken dat daar op deze locatie wel potentie voor is. Elk jaar komen er ongeveer 1 miljoen toeristen naar Zeeland en een aanzienlijk deel van hen rijdt over deze weg. Ook is dit een belangrijke route voor vrachtverkeer richting de Maasvlakte. Daar moeten we wel een graantje van kunnen meepikken.”

Friet

Daarom heeft De Pooter diverse onderscheidende elementen aan het station toegevoegd. Zo zijn er streekproducten te krijgen, net als smoothies, versbelegde broodjes en friet, ”want in het dorp zit geen frituur”. Tevens is ruimte vrijgemaakt voor een uitgebreide zithoek met zo’n vijftien plaatsen (zie foto’s onderaan dit artikel voor een impressie).

Om tegemoet te komen aan de auto- en motorliefhebbers, wordt ook de brandstof Competition 102 aangeboden. ”Deze doelgroep tankt vaak brandstoffen met een hoog octaangetal. En Competition 102 voldoet daaraan.” Het station in Serooskerke is de enige vestiging op Walcheren die het aanbiedt en onderscheidt zich daarmee van omringende locaties.

Tom van Gurp

Texaco Serooskerke shop 1
Texaco tanken brandstofpomp
Texaco Serooskerke kopie
Streekproducten Texaco Serooskerke

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

De Pooter Olie koopt Belgisch station wegens accijnstoerisme | TankPro.nl

De Pooter Olie koopt Belgisch station wegens accijnstoerisme

Brandstofleverancier De Pooter Olie uit Zeeuws-Vlaanderen neemt een tankstation in België over. De vestiging ligt net over de grens in het dorp Wachtebeke. Dat meldt mede-eigenaar Joost de Pooter tijdens de opening van een andere locatie, namelijk een nieuwbouwlocatie in het Nederlandse Serooskerke (zie foto). Het bedrijf sluit niet uit dat op termijn meerdere stations bij de zuiderburen worden geopend.

Per 1 juli wordt de vestiging in Wachtebeke overgenomen. Na enkele maanden verbouwen, moet de locatie aan het einde van de zomer weer opengaan. Daarmee hoopt het Zeeuwse bedrijf klanten te trekken die niet meer bij Nederlandse stations tanken als gevolg van de hoge accijnsverschillen tussen beide landen.

Prijsverschil

”Het prijsverschil met België op een liter benzine is rond de twintig cent. Daar kun je gewoon niet tegen opboksen. We hebben bij sommige stations in Zeeuws-Vlaanderen dertig procent omzet verloren. Zelfs als je een locatie onbemand maakt, krijg je de mensen niet terug. Het drukt weliswaar de kosten, maar klanten blijven in veel gevallen over de grens tanken”, legt De Pooter uit, die samen met zijn broer Maarten het bedrijf leidt.

”Het is niet makkelijk om een station in België over te nemen. Er komt veel bij kijken. Het proces voor het aanvragen van een vergunning is anders dan in Nederland en ook op het gebied van personeel is de regelgeving anders. Bovendien merken we wel een behoorlijk verschil in mentaliteit.” Toch heeft het bedrijf vertrouwen in de stap en wordt niet uitgesloten dat op termijn meer vestigingen worden gekocht bij de zuiderburen.

Groeistrategie

Ondanks de grensproblematiek heeft De Pooter Olie een duidelijke groeistrategie. Wel moet deze uitbreiding vooral plaatsvinden buiten Zeeuws-Vlaanderen, waarbij de broers kijken naar Zuid-Holland, België en andere delen van Zeeland. Bijvoorbeeld Walcheren, waar vrijdag het station aan de N57 bij Serooskerke werd geopend.

”We hebben getwijfeld of we deze nieuwe vestiging onbemand zouden maken. Maar we hebben uiteindelijk gekozen om toch een shop erbij te bouwen. We denken dat daar op deze locatie wel potentie voor is. Elk jaar komen er ongeveer 1 miljoen toeristen naar Zeeland en een aanzienlijk deel van hen rijdt over deze weg. Ook is dit een belangrijke route voor vrachtverkeer richting de Maasvlakte. Daar moeten we wel een graantje van kunnen meepikken.”

Friet

Daarom heeft De Pooter diverse onderscheidende elementen aan het station toegevoegd. Zo zijn er streekproducten te krijgen, net als smoothies, versbelegde broodjes en friet, ”want in het dorp zit geen frituur”. Tevens is ruimte vrijgemaakt voor een uitgebreide zithoek met zo’n vijftien plaatsen (zie foto’s onderaan dit artikel voor een impressie).

Om tegemoet te komen aan de auto- en motorliefhebbers, wordt ook de brandstof Competition 102 aangeboden. ”Deze doelgroep tankt vaak brandstoffen met een hoog octaangetal. En Competition 102 voldoet daaraan.” Het station in Serooskerke is de enige vestiging op Walcheren die het aanbiedt en onderscheidt zich daarmee van omringende locaties.

Tom van Gurp

Texaco Serooskerke shop 1
Texaco tanken brandstofpomp
Texaco Serooskerke kopie
Streekproducten Texaco Serooskerke

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.