BP-ondernemers twijfelen over uitbreiding FreeBees

Een uitbreiding van het spaarprogramma van BP stuit op vragen bij pomphouders. Veel betrokken ondernemers willen eerst meer duidelijkheid over de gevolgen van het nieuwe contract dat ze van BP hebben gekregen, voordat ze akkoord gaan met de voorwaarden. Zo bestaat onder meer de vrees dat de uitbreiding extra kosten met zich meebrengt, terwijl het niet duidelijk is of de extra opbrengsten navenant zullen zijn. Tientallen ondernemers hebben inmiddels contact gezocht met hun branchevereniging om meer duidelijkheid te krijgen.

Eerder deze maand breidde BP haar FreeBees-programma uit. Zo kunnen klanten sparen voor onder andere weekendjes weg, dagjes uit en artikelen uit cadeau- en woonwarenhuis Fonq. Tevens krijgen ze spaarpunten bij de carwash en op diverse shopartikelen, waarbij klanten één spaarpunt krijgen per uitgegeven euro. Dat laatste was al zo bij veel stations die BP zelf uitbaat, maar nu wordt ook aan dealers gevraagd om met de uitbreiding naar shop en autowassen akkoord te gaan.

Pomphouders

Echter, dit betekent dat pomphouders meer spaarpunten moeten uitgeven. De hiermee samenhangende kosten komen voor rekening van de ondernemers zelf. ”En daar is niet iedereen even blij mee”, zegt Tim Schoenmakers van branchevereniging Beta.

”Natuurlijk is het idee erachter dat je omzet toeneemt doordat klanten meer bij je komen tanken. Dat is immers de basis van een loyaliteitsprogramma. Maar of dat opweegt tegen de extra kosten is maar de vraag. Elk station is namelijk anders. Veel ondernemers hebben sterke lokale wortels met passende eigen acties. Het is dan zeer de vraag of een uitbreiding van een landelijk spaarprogramma daarbij past, zeker gezien de bijbehorende kosten. Die kunnen namelijk oplopen tot enkele duizenden euro’s per jaar per station.”

Omzet

Tevens kan de oliemaatschappij zien bij welke locatie de klanten hun FreeBees sparen, wat een indicatie is voor de omzet van een vestiging. ”Niet elke zelfstandige ondernemer wil dat anderen inzicht krijgen in zijn of haar omzet. Bovendien worden ondernemers soms beconcurreerd door een station van dezelfde formule, al dan niet geëxploiteerd door de oliemaatschappij zelf. Die concurrent krijgt dan wellicht ook inzicht in jouw omzetgegevens. Daar zal niet iedere pomphouder gelukkig mee zijn.”

Er zijn ook vragen gerezen over de fiscale wijzigingen die in de overeenkomst staan, onder meer omtrent het kunnen terugkrijgen van de btw op uitgegeven spaarpunten. Van die wijzigingen is niet in alle gevallen duidelijk wat de gevolgen zijn voor ondernemers. Daarom heeft de branchevereniging een fiscalist ingeschakeld, die meer duidelijkheid moet geven over de belastingtechnische aspecten van het nieuwe contract. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan, gaat Beta in overleg met BP over de gevolgen van de overeenkomst.

Spaarprogramma

Eén van de pomphouders die door de Britse oliemaatschappij is verzocht te gaan werken met het uitgebreide FreeBees-programma, is de Rotterdamse ondernemer Erik Lagendijk. ”Dat het programma wordt uitgebreid, vind ik positief. FreeBees is in mijn ogen het beste spaarprogramma in de branche en het wordt goed gewaardeerd door de klanten. Maar in het nieuwe contract staan allerlei aanvullende voorwaarden waar ik twijfels over heb.”

”Ondernemers hebben de brief gekregen via de post. Maar ik vind dat je zoiets niet zomaar rond kunt sturen”, aldus Lagendijk. Hij wil uitleg van BP over de gevolgen van de nieuwe verbintenis. ”Bijvoorbeeld over de extra kosten in verhouding tot de extra opbrengsten. Ik zou graag een berekening hierover zien.”

BP

BP geeft in een reactie aan dat het bedrijf met de uitbreiding het spaarprogramma wil optimaliseren, door het toevoegen van ‘inwisselpartners’. “Binnen ons eigen netwerk van stations kan de klant daarnaast al langer niet alleen FreeBees sparen op brandstofaankopen, maar ook op shop- en carwash-bestedingen. Om een sterk en eenduidig aanbod richting de klant te realiseren en daarmee het programma te versterken, zien wij nu ook graag dat zelfstandige BP-ondernemers hiertoe overgaan”, aldus woordvoerder Jacoline Poldervaart.

“In verband met technische belemmeringen, was dat eerder niet mogelijk. Nu gelukkig wel. Tevens komen we hiermee tegemoet aan de vraag hiernaar vanuit het dealernetwerk zelf. Dit alles bij elkaar maakt FreeBees naar onze stellige mening nóg aantrekkelijker.”

De uitbreiding van spaarpunten op shop- en carwash-bestedingen is volgens de oliemaatschappij niet verplicht voor zelfstandige ondernemers. “Het is wel zo, dat zij zichzelf dan beperkingen opleggen ten aanzien van mogelijke toekomstige ontwikkelingen binnen het programma. Bij afsluiting van nieuwe contracten wordt de uitgifte op shopartikelen en autowassen onderdeel van de standaard voorwaarden.”

Franchisers

De twijfels zijn vooral gerezen bij de BP-dealers, de zogeheten CoDo’s en DoDo’s. De Britse oliemaatschappij werkt in Nederland ook veel met franchisers. Voor hen heeft de uitbreiding van het spaarprogramma waarschijnlijk weinig gevolgen.

Het is niet de eerste keer dat spaarprogramma’s van grote merken enige weerstand oproepen bij betrokken ondernemers. Ook bij andere formules waren exploitanten niet altijd gelukkig met de financiële gevolgen van spaaracties. Ook de manier waarop deze wijzigingen werden gecommuniceerd kon niet altijd op begrip rekenen van pomphouders.

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

BP-ondernemers twijfelen over uitbreiding FreeBees | TankPro.nl

BP-ondernemers twijfelen over uitbreiding FreeBees

Een uitbreiding van het spaarprogramma van BP stuit op vragen bij pomphouders. Veel betrokken ondernemers willen eerst meer duidelijkheid over de gevolgen van het nieuwe contract dat ze van BP hebben gekregen, voordat ze akkoord gaan met de voorwaarden. Zo bestaat onder meer de vrees dat de uitbreiding extra kosten met zich meebrengt, terwijl het niet duidelijk is of de extra opbrengsten navenant zullen zijn. Tientallen ondernemers hebben inmiddels contact gezocht met hun branchevereniging om meer duidelijkheid te krijgen.

Eerder deze maand breidde BP haar FreeBees-programma uit. Zo kunnen klanten sparen voor onder andere weekendjes weg, dagjes uit en artikelen uit cadeau- en woonwarenhuis Fonq. Tevens krijgen ze spaarpunten bij de carwash en op diverse shopartikelen, waarbij klanten één spaarpunt krijgen per uitgegeven euro. Dat laatste was al zo bij veel stations die BP zelf uitbaat, maar nu wordt ook aan dealers gevraagd om met de uitbreiding naar shop en autowassen akkoord te gaan.

Pomphouders

Echter, dit betekent dat pomphouders meer spaarpunten moeten uitgeven. De hiermee samenhangende kosten komen voor rekening van de ondernemers zelf. ”En daar is niet iedereen even blij mee”, zegt Tim Schoenmakers van branchevereniging Beta.

”Natuurlijk is het idee erachter dat je omzet toeneemt doordat klanten meer bij je komen tanken. Dat is immers de basis van een loyaliteitsprogramma. Maar of dat opweegt tegen de extra kosten is maar de vraag. Elk station is namelijk anders. Veel ondernemers hebben sterke lokale wortels met passende eigen acties. Het is dan zeer de vraag of een uitbreiding van een landelijk spaarprogramma daarbij past, zeker gezien de bijbehorende kosten. Die kunnen namelijk oplopen tot enkele duizenden euro’s per jaar per station.”

Omzet

Tevens kan de oliemaatschappij zien bij welke locatie de klanten hun FreeBees sparen, wat een indicatie is voor de omzet van een vestiging. ”Niet elke zelfstandige ondernemer wil dat anderen inzicht krijgen in zijn of haar omzet. Bovendien worden ondernemers soms beconcurreerd door een station van dezelfde formule, al dan niet geëxploiteerd door de oliemaatschappij zelf. Die concurrent krijgt dan wellicht ook inzicht in jouw omzetgegevens. Daar zal niet iedere pomphouder gelukkig mee zijn.”

Er zijn ook vragen gerezen over de fiscale wijzigingen die in de overeenkomst staan, onder meer omtrent het kunnen terugkrijgen van de btw op uitgegeven spaarpunten. Van die wijzigingen is niet in alle gevallen duidelijk wat de gevolgen zijn voor ondernemers. Daarom heeft de branchevereniging een fiscalist ingeschakeld, die meer duidelijkheid moet geven over de belastingtechnische aspecten van het nieuwe contract. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan, gaat Beta in overleg met BP over de gevolgen van de overeenkomst.

Spaarprogramma

Eén van de pomphouders die door de Britse oliemaatschappij is verzocht te gaan werken met het uitgebreide FreeBees-programma, is de Rotterdamse ondernemer Erik Lagendijk. ”Dat het programma wordt uitgebreid, vind ik positief. FreeBees is in mijn ogen het beste spaarprogramma in de branche en het wordt goed gewaardeerd door de klanten. Maar in het nieuwe contract staan allerlei aanvullende voorwaarden waar ik twijfels over heb.”

”Ondernemers hebben de brief gekregen via de post. Maar ik vind dat je zoiets niet zomaar rond kunt sturen”, aldus Lagendijk. Hij wil uitleg van BP over de gevolgen van de nieuwe verbintenis. ”Bijvoorbeeld over de extra kosten in verhouding tot de extra opbrengsten. Ik zou graag een berekening hierover zien.”

BP

BP geeft in een reactie aan dat het bedrijf met de uitbreiding het spaarprogramma wil optimaliseren, door het toevoegen van ‘inwisselpartners’. “Binnen ons eigen netwerk van stations kan de klant daarnaast al langer niet alleen FreeBees sparen op brandstofaankopen, maar ook op shop- en carwash-bestedingen. Om een sterk en eenduidig aanbod richting de klant te realiseren en daarmee het programma te versterken, zien wij nu ook graag dat zelfstandige BP-ondernemers hiertoe overgaan”, aldus woordvoerder Jacoline Poldervaart.

“In verband met technische belemmeringen, was dat eerder niet mogelijk. Nu gelukkig wel. Tevens komen we hiermee tegemoet aan de vraag hiernaar vanuit het dealernetwerk zelf. Dit alles bij elkaar maakt FreeBees naar onze stellige mening nóg aantrekkelijker.”

De uitbreiding van spaarpunten op shop- en carwash-bestedingen is volgens de oliemaatschappij niet verplicht voor zelfstandige ondernemers. “Het is wel zo, dat zij zichzelf dan beperkingen opleggen ten aanzien van mogelijke toekomstige ontwikkelingen binnen het programma. Bij afsluiting van nieuwe contracten wordt de uitgifte op shopartikelen en autowassen onderdeel van de standaard voorwaarden.”

Franchisers

De twijfels zijn vooral gerezen bij de BP-dealers, de zogeheten CoDo’s en DoDo’s. De Britse oliemaatschappij werkt in Nederland ook veel met franchisers. Voor hen heeft de uitbreiding van het spaarprogramma waarschijnlijk weinig gevolgen.

Het is niet de eerste keer dat spaarprogramma’s van grote merken enige weerstand oproepen bij betrokken ondernemers. Ook bij andere formules waren exploitanten niet altijd gelukkig met de financiële gevolgen van spaaracties. Ook de manier waarop deze wijzigingen werden gecommuniceerd kon niet altijd op begrip rekenen van pomphouders.

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.