rechtbank, rechter, eis

Gemeente dreigt tankstation te sluiten na 63 jaar

rechtbank, rechter, eis

Ondernemer Arjan van der Kooij dreigt zijn tankstation in Vlaardingen te moeten sluiten. Twee bewoners hebben geklaagd over overlast en de gemeente verplicht nu Van der Kooij te stoppen met het station dat er al 63 jaar staat. De pomphouder is tegen het besluit in beroep gegaan bij de rechtbank in Rotterdam. Het kort geding hierover vond dinsdag plaats.

Van der Kooij en zijn voorgangers runnen sinds 1952 op het Burgemeester de Bordesplein in Vlaardingen een autobedrijf met een tankstation erbij. Al die tijd heeft de vestiging gedraaid. Onlangs kreeg de ondernemer echter het bericht van de gemeente dat het onbemande Pin&Go-station de deuren moet sluiten, omdat het in strijd zou zijn met het bestemmingsplan.

Brandstoffen

In 2012 is namelijk het autobedrijf grotendeels gestaakt, waardoor het tankstation belangrijker is geworden en niet meer als ondergeschikt werd aangemerkt. Het betreffende bestemmingsplan staat het verkopen van brandstoffen uitsluitend toe als ondergeschikte activiteit, niet als hoofdactiviteit. Door het autobedrijf grotendeels te sluiten, zou de werkelijke situatie dus niet meer in overeenstemming zijn met de gemeentelijke plannen.

De problemen voor Van der Kooij begonnen toen twee omwonenden klaagden over het station. Er zou sprake zijn van herrie, stank en onveiligheid en de bewoners waren van mening dat de gemeente onterecht een milieuvergunning had verleend aan het station, nu brandstof de hoofdactiviteit was geworden. Ze vochten de vergunning aan bij de rechter en kregen gelijk, waarna de gemeente de ondernemer dwong zijn tankstation te sluiten. Per 1 april moest hij dicht.

Kort geding

Op 31 maart diende echter het kort geding dat Van der Kooij had aangespannen tegen de gedwongen sluiting. De rechter heeft niet meteen uitspraak gedaan, maar doet dat medio april. Tot die tijd mag de vestiging open blijven. Wat er daarna gebeurt, is onduidelijk.

Wat ook meespeelt is dat Van der Kooij het autobedrijf inmiddels weer heeft opgestart. Sinds februari dit jaar is op de locatie weer sprake van een showroom met tientallen auto’s, enkele personeelsleden en vijf bruggen voor het repareren van voertuigen. Of dit betekent dat de huidige situatie in overeenstemming is met het bestemmingsplan is niet helder.

Overleg

Als de uitspraak van de rechter in het nadeel uitvalt van Van der Kooij, kan hij niet in beroep gaan omdat sprake is van een kort geding. ”Maar we gaan wel een bodemprocedure starten bij een negatieve uitspraak van de rechter”, aldus Van der Kooij’s advocaat Juliëtte Zwinkels. ”Tevens willen we, mits nodig, in overleg met de gemeente over de toekomst van het tankstation.”

Inmiddels houdt ook de plaatselijke politiek zich bezig met de zaak. Onder meer Leefbaar Vlaardingen heeft vragen gesteld aan de wethouder over de gang van zaken. ”Wij denken dat heel veel bewoners juist blij zijn met het station. Het zorgt voor levendigheid in de buurt, zeker nu ook het autobedrijf weer open is”, zegt fractievoorzitter Ivana Somers-Gardenier. ”Wij willen dan ook dat de vestiging open blijft en dat wordt gezocht naar een oplossing, waarin alle betrokkenen zich kunnen vinden. Ook de omwonenden.”

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.