NRG Value na overname 107 Esso-stations belangrijke speler

Door de overname van 107 Esso-stations wordt NRG Value een belangrijke speler in de Nederlandse tankstationmarkt, ook aan de snelweg. In de deal die eind dit jaar moet worden afgerond zitten achttien rijksweglocaties, ongeveer de helft van alle snelweg-Esso’s. Ook wordt het tot dusver onbekende NRG Value één van de grotere exploitanten van het land. Maar wat voor bedrijf is het eigenlijk en welke plannen hebben ze met de stations?

Eerder deze week werd bekend dat NRG Value Retail Nederland BV plannen heeft om 107 Esso-vestigingen over te nemen van energiereus ExxonMobil. De deal moet eind dit jaar worden afgerond, mits toestemming wordt verkregen van onder meer ACM en ondernemingsraden.

NRG Value

NRG Value is een piepjong bedrijf dat in oktober 2014 officieel is opgericht en zich volledig richt op het aankopen en exploiteren van tankstations, al dan niet met carwash. Momenteel heeft het bedrijf nog geen stations. Door de overname betreedt een nieuwe speler de markt, die zich meteen voegt bij het selecte clubje van bedrijven met meer dan honderd stations. Al gaat het bij sommige vestigingen alleen om het leveren van brandstof. Het bedrijf hoopt in de komende jaren nog meer clusters van tankstations over te nemen.

De aankomende exploitant is opgericht door ex-bestuurders van Shell, ExxonMobil en de bank Merrill Lynch. Een deel van de aandelen is in handen van ABN Amro Participaties, dat zich toelegt op het investeren in middelgrote Nederlandse ondernemingen.

Shell

Directeur van het nieuwe bedrijf is een ex-manager van Shell, Ramon Mendes de Leon. Hij werkte meer dan twintig jaar voor de oliemaatschappij en bekleedde daarbij diverse functies in de downstream- en retailtak.

”Ik ben blij dat de nieuwe eigenaar bestuurders heeft die uit de branche afkomstig zijn”, aldus Chris van der Straaten van branchevereniging Beta. ”Ze hebben kennis van zaken en het lijkt erop alsof ze écht interesse hebben in de activiteiten van tankstations. In tegenstelling tot sommige investeringsmaatschappijen die bedrijven opkopen om ze een paar jaar later weer van de hand doen.”

Esso

De kracht van het Esso-merk en het feit dat de formule een sterk netwerk heeft, zijn voor NRG Value de belangrijkste redenen om voor deze overname te kiezen. ”We willen het merk Esso verder uitbouwen in Nederland en dit solide netwerk uitbreiden met hoogwaardige stations”, aldus Mendes de Leon.

De over te nemen locaties zijn verdeeld in vier clusters: regio Amsterdam, regio Rotterdam, regio Oost-Nederland en regio Zuid-Nederland. Met ExxonMobil is afgesproken dat er minimaal tien jaar Esso op de luifels blijft staan.

Pomphouders

De over te nemen stations bestaan uit 84 ’company owned’-vestigingen en 23 dealer-stations. Van laatstgenoemde vestigingen zitten alleen de leveringscontracten in de deal. Mendes de Leon geeft aan dat voor zelfstandige pomphouders weinig gaat veranderen. ”Voor bestaande contracten blijven dezelfde afspraken en voorwaarden van kracht.”

Ook voor personeel verandert er weinig. De 520 werknemers op de tankstations en op het Esso-kantoor in Breda, treden in dienst van NRG Value met behoud van hun huidige arbeidsvoorwaarden.

Snelweg

In de transactie zitten onder meer achttien rijksweglocaties. Opvallend is dat vorig jaar werd besloten om bij een aantal snelweg-Esso’s met lagere brandstofprijzen te gaan werken. Literverkopen aan de rijkswegen staan namelijk onder druk, omdat veel zakelijke en privé-rijders tanken aan het onderliggende wegennet. Of NRG Value straks op hun snelwegstations meegaat met dit prijsbeleid, is nog niet duidelijk.

Wel verwachten diverse branchekenners dat de pompshops, inclusief de rijkswegshops, onder handen worden genomen. Van de grote vijf merken is Esso de enige die de laatste jaren nauwelijks grote veranderingen in zijn shops heeft doorgevoerd. Total en Texaco lanceerden vorig jaar nieuwe concepten, terwijl BP en Shell startten met assortiment van respectievelijk Marks & Spencer en Starbucks.

Pompshops

Van der Straaten vermoedt dan ook dat de nieuwe eigenaar gaat investeren in de shops. “De tijd dat een tankstation met brandstofverkoop veel geld kon verdienen, is voorbij. Ik denk niet dat dat de komende jaren verandert. Het blijft een vechtmarkt. Dus ik vermoed dat de klantenstroom ‘an sich’ een belangrijke reden is om de stations te kopen en dat NRG Value meer aan de klanten hoopt te verdienen door het verbeteren van de winkel.”

Als de overname straks is afgerond, heeft ExxonMobil geen tankstations meer in eigen beheer. De oliemaatschappij voert het beleid om alle vestigingen van de hand te doen en verkocht daarom al stations aan onder andere de brandstofhandelaren Multi Energy, Haan en Vissers Olie. Eind dit jaar gaan dus de laatste stations over in andere handen.

ExxonMobil

Volgens marktkenners voert ExxonMobil dat beleid onder meer omdat brandstofverkoop ze beter afgaat dan het exploiteren van shops. Handelaren die eerder Esso-stations overnamen, kregen tijdens de onderhandelingen met Exxon te horen dat ze bewegingsvrijheid hebben als ze de shops willen aanpakken.

Ook Mendes de Leon zegt dat NRG Value het shopassortiment in de toekomst verder wil ontwikkelen, zonder te specificeren welke keuzes daarbij gemaakt worden. ”We richten ons in de eerste plaats op het overnameproces, waarvan de klant niets mag merken. Daarna bezien we op welke gebieden wij de klant meer waarde kunnen bieden en zullen wij de plannen voor de komende jaren vormgeven.”

Dealers

Van der Straaten verwacht niet dat de overname voor de betrokken dealers veel impact heeft. ”Er is weinig onzekerheid bij pomphouders. Het merk Esso blijft op de luifel staan en de brandstofleveringen blijven ook gewoon doorgaan. Het enige wat niet duidelijk is, is of ze bij NRG Value willen werken met dealers of met eigen exploitatie. Als daar een wijziging optreedt, heeft dat natuurlijk wel gevolgen.” De toekomstige eigenaar zegt desgevraagd dat daar later een besluit over wordt genomen.

Directeur Erik de Vries van branchevereniging Nove vermoedt dat er voor dealers die geen eigenaar maar huurder zijn, wellicht toch het een en ander verandert. ”Misschien dat de nieuwe partij in de toekomst een andere huurprijs gaat rekenen. Ook kan het zijn dat bepaalde investeringen in stations niet doorgaan, omdat er een nieuwe eigenaar komt. Al kan het natuurlijk ook zo zijn dat bepaalde investeringen nu juist wél worden gedaan.”

Tom van Gurp

Lees ook: Esso Nederland verkoopt ruim honderd stations aan NRG Value

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.