Esso Nederland verkoopt ruim honderd stations aan NRG Value

Ruim honderd Nederlandse Esso-locaties komen in handen van NRG Value. Daamee doet Esso-moederbedrijf Exxon Mobil zijn laatste tankstations in Nederland van de hand. Wel is afgesproken dat de komende jaren het roodwitte merk op de luifel blijft staan. Naar verwachting is de deal aan het einde van dit jaar afgerond, als goedkeuring wordt verkregen van ondernemingsraden en mededingingsautoriteiten. Financiële details van de transactie zijn niet bekendgemaakt.

Het gaat om 84 eigen stations, waaronder twee Express-locaties, en 23 dealer-vestigingen. Voor die laatste categorie zijn de leveringscontracten overgenomen. Beide partijen hebben afgesproken dat er tien jaar lang Esso op de luifel blijft staan, dat de tankpas geaccepteerd blijft en dat klanten kunnen blijven sparen op de stations.

Tankstations

Een woordvoerder van Exxon geeft aan dat de verkoop past binnen het nieuwe business model. “Wij geloven dat de verkoop via ‘resellers’ de meest efficiënte manier is voor Exxon Mobil om concurrerend te blijven en te groeien in de toekomst.” Voor het personeel dat actief is op de tankstations heeft de transactie geen gevolgen. Zij gaan over naar de nieuwe eigenaar.

Welke impact de overname gaat hebben op betrokken pomphouders is nog niet helemaal duidelijk. Het merk Esso blijft weliswaar op de luifel staan. “Maar een aantal ondernemers heeft zijn station verhuurd aan Exxon Mobil en dat is een heel solide, financieel krachtige huurder. Is NRG Value dat ook”, vraagt Edsko Schuitema van branchevereniging Beta zich af.

NRG Value

De nieuwe eigenaar NRG Value is een tamelijk onbekende speler in de tankstationmarkt. Het management van het bedrijf bestaat uit voormalige managers van Exxon Mobil, Shell en de bank Merrill Lynch. Het bedrijf is pas enkele maanden geleden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De hoofdzetel zit volgens de KvK in Amsterdam, al staan op de website alleen de contactgegevens van het kantoor in Utrecht.

Het bedrijf focust zich op het verkrijgen en exploiteren van tankstations. Momenteel richt het zich op vestigingen in de Benelux. De wens is om op termijn ook in andere Europese landen stations te verkrijgen. Bij NRG Value was  niemand bereikbaar voor een reactie.

Exxon Mobil

Exxon Mobil heeft in het verleden besloten om alle tankstations in Nederland af te stoten. Daarom zijn de afgelopen jaren tientallen vestigingen verkocht aan diverse brandstofhandelaren. Zo gingen in 2012 vijftien locaties over naar Multi Energy. De Haan Mineralie Oliën kocht vorig jaar achttien onbemande stations, terwijl Vissers Olie twintig bemande vestigingen overnam. De oliemaatschappij had echter nog zo’n honderd vestigingen in de etalage staan. Daar wordt dus eind dit jaar afscheid van genomen.

Niet alleen in Nederland verkoopt Exxon zijn tankstations. Ook in België voert het bedrijf dat beleid. Zo verkocht de oliereus twee jaar geleden 36 stations aan brandstofhandelaar G&V, nadat het een jaar eerder al 44 locaties van de hand had gedaan. Ook toen was G&V de kopende partij. De oliemaatschappij heeft daardoor geen vestigingen meer in eigen beheer bij de zuiderburen. Tevens werd bekend dat Exxon de verkoop van bijna driehonderd onbemande stations in Frankrijk heeft afgerond. Het Ierse DCC Energy is de koper.

Tom van Gurp

Lees ook: Vissers Olie neemt twintig tankstations over van Esso

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.