Pomphouder Van Weelde: meer rendement door start eigen merk

Tankstation-ondernemer Gerard van Weelde heeft een hoger rendement op zijn brandstoffen sinds hij onder zijn eigen merk Perfect Energy is gestart. Door betere inkoopvoorwaarden vergrootte hij zijn marge per liter. ”Daardoor haal ik nu een normaal bedrijfsresultaat op mijn brandstofverkoop”, aldus de voormalige Shell-ondernemer. De keuze om zelfstandiger te worden, betreurt hij dan ook allerminst. Al kwamen er wel tegenslagen, soms uit onverwachte hoek.

Van Weelde en zijn vader hadden zo’n vijftig jaar lang Shell op de luifel staan van hun tankstation in Nieuwerkerk aan den IJssel. De pomphouder was, na het aflopen van zijn vorige contract, echter ontevreden over het nieuwe aanbod van de oliemaatschappij. Ook andere bekende merken konden hem niet bekoren, waardoor hij uiteindelijk besloot om onder eigen naam verder te gaan.

Onzekerheid

”Het is voor veel ondernemers eng om zo’n stap te zetten. Je bent onwetend en je wordt bang gemaakt door de grote maatschappijen. Maar eigenlijk valt het wel mee. Je moet op een gegeven moment gewoon de stap zetten en de onzekerheid overwinnen. Ik heb eigenlijk maar één fout gemaakt. Ik had het vijf jaar eerder moeten doen.”

”Het moeilijkste bij zo’n overstap is het bedenken van een eigen merk en logo. Als je je eigen achternaam gebruikt, hebben potentiële klanten het idee dat je de goedkoopste bent. Dan ben je verplicht om met hele lage prijzen te werken. Doe je dat niet, dan voldoe je niet aan de verwachtingen. Daarom wilde ik een merk dat kwaliteit uitstraalt, terwijl ik toch de mogelijkheid houd om met lage prijzen te werken.” Hij koos uiteindelijk voor de naam Perfect Energy.

Tankstation

”Ik kwam tijdens een fietsvakantie in Israël een tankstation tegen met die naam en heb vrijwel meteen besloten dat dat de nieuwe naam moest worden voor mijn station. Het biedt ook mogelijkheden om het op andere manieren te gebruiken: Perfect Shop, Perfect Carwash.”

Toen Van Weelde in maart dit jaar als Perfect Energy-station verder ging, raakte hij behoorlijk wat klanten kwijt. Betalen met de Shell-tankpas kon immers niet meer. ”Maar die verkoop mis ik niet, want aan kaartliters houd je nauwelijks iets over. En qua shopverkopen zijn die pashouders meestal ook niet degenen aan wie je veel verdient. Toen ik stopte met Shell, liep de omzet van mijn bakery en drive-thru nauwelijks terug.”

Klanten

”Daarvoor in de plaats krijg ik weer nieuwe klanten, omdat ik met lagere prijzen kan werken. De literverkoop is inmiddels weer bijna op het niveau van vóór de omkleuring, ongeveer op 95 procent. Maar ik heb nu een grotere marge per liter. Daardoor haal ik nu een normaal rendement op mijn brandstoffen. In plaats van dat ik moet leven van de shop en de carwash.”

Van Weelde stopte met Shell, omdat hij ontevreden was over het contract dat hij kreeg aangeboden. ”Het contract was tientallen pagina’s lang: Je moet dit, je moet dat, je mag zus niet, je mag zo niet. Alles was in het voordeel van de maatschappij. Ik snap echt niet dat er nog ondernemers zijn die zo’n contract tekenen. Dat is zakelijke zelfmoord.”

Contract

De contractduur was volgens Van Weelde te lang, de marge te laag, een krediettermijn was er niet. ”Ik moest alle brandstofleveringen meteen afrekenen, terwijl er behoorlijk wat klanten zijn die mij pas na enkele weken betalen. Bovendien zijn er diverse onbemande stations in de buurt, nota bene sommige van Shell zelf, die pompprijzen hanteren waar ik nooit tegenop zou kunnen. Je wordt weggeconcurreerd door je eigen leverancier.”

Uit de onderhandelingen met de oliemaatschappij bleek volgens Van Weelde geen bereidheid om iets aan die situatie te doen. Daardoor is hij zijn brandstof elders gaan inkopen, samen met de Rotterdamse ondernemer Bert Schipper.

Brandstof

”Ik kan nu inkopen op basis van Platts en zit gelukkig niet meer vast aan een adviesprijs-min-constructie. Ook krijg ik de brandstof aangeleverd op vijftien graden. Daardoor heb ik nu een gezonde marge per liter.” Hoeveel voordeliger hij momenteel uit is dan bij Shell, wil Van Weelde niet meedelen.

”Maar ik heb nu wel de ruimte om mee te gaan met de lage prijzen van de onbemande stations bij mij in de omgeving. Ik zit daar ongeveer twee cent boven. De klanten snappen wel dat ik iets duurder ben. En met Blue One, dat twee cent goedkoper is dan Euro 95, zit ik precies op de literprijs van onbemande stations.”

Drive-thru

De start met het eigen merk was niet de eerste keer dat de Nieuwerkerkse ondernemer opzien baarde in tankstationland, Twee jaar terug opende Van Weelde een drive-thru bakery, als eerste pomphouder van Nederland. ”Het is belangrijk om als ondernemer te kijken naar de mogelijkheden die je hebt vanwege je locatie. Met alleen een shop en dunne marges op brandstoffen ga je het niet redden. Je moet méér doen.”

Hoewel het allemaal mooi klinkt, ging de omschakeling naar Perfect Energy niet van leien dakje. Toen de switch naar het nieuwe merk bijna voltooid was, lag er een brief op de mat van Multi Energy. Die brandstofhandelaar startte een juridische procedure, omdat ze het nieuwe merk te veel vonden lijken op dat van hen.

Logo

Ook de logo’s toonden te veel gelijkenissen, bijvoorbeeld omdat ze allebei ’multi-color’ waren. Uiteindelijk zijn beide partijen overeengekomen dat Van Weelde zijn merk en logo iets aanpast. Waardoor de bedrijfsuitingen minder op elkaar lijken (zie afbeeldingen hieronder voor een impressie van de nieuwe signing). De omkleur-werkzaamheden starten volgende week.

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.