Projectontwikkelaar bouwt keten van duurzame tankstations

De agrarische ondernemer Tonnie van Peperstraten wil binnen enkele jaren een landelijk dekkend netwerk van duurzame tankstations realiseren. Hiervoor heeft hij het Greenpoint-concept ontwikkeld. Voor het eerste station in Oude Tonge is Van Peperstraten een samenwerking aangegaan met BP. De oliemaatschappij levert de fossiele brandstoffen en de Zuid-Hollandse entrepreneur biedt onder meer cng, waterstof en lng aan. Als alles vlotjes verloopt, moet volgend jaar het eerste station gerealiseerd worden. Daarna moeten vestigingen volgen in onder andere Breda, Zeewolde en Ede.

Naast een Express-tankstation van BP en de alternatieve brandstoffen, wil Van Peperstraten (zie foto onderaan dit artikel) ook een pompshop en een carwash, met een dubbele roll-over en zes wasboxen, laten verrijzen. “Daarnaast denk ik aan de bouw van een restaurant en vergaderruimtes. En alles moet klimaatneutraal zijn. Greenpoint moet het tankstation-concept van de toekomst worden”, legt de ondernemer uit.

Kosten

Kosten voor het project schat hij op zo’n tien miljoen euro per locatie. Om een dergelijk bedrag bij elkaar te krijgen, heeft Van Peperstraten financiële steun gekregen van diverse overheden.

De eerste locatie komt dus in Oude-Tonge, op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee, op een plek waar de N59, de N215 en de N498 bij elkaar komen. ”Dagelijks komt er veel verkeer langs die plek. Bovendien wordt de weg in de toekomst verbreed naar vier banen, waardoor er nog meer automobilisten langs komen.” Op de locatie is nu nog geen tankstation gevestigd.

Waterstof

Van Peperstraten heeft geen achtergrond in de petrolbranche. Hij is eigenaar van een familiebedrijf uit Oude-Tonge dat actief is in de landbouw, projectontwikkeling en bemiddeling bij aan- en verkoop van agrarische bedrijven en kavels.

Met zijn boerenbedrijf wil hij de energie opwekken die nodig is voor het koelen en verwarmen van de agrarische onderneming. Het restant van de energie gaat naar het tankstation voor de productie van waterstof en het warm houden van de tankshop en de andere aanwezige faciliteiten

Energie

”Op de loodsen wil ik zo’n zevenduizend vierkante meter aan zonnepanelen bevestigen. Dat levert ongeveer 1,1 megawatt op. Daarvan hebben we circa 350.000 kilowattuur per jaar nodig voor het landbouwbedrijf. Het restant gaat naar het station.”

Van Peperstraten heeft ook plannen voor de bouw van zes windmolens, waar ook een belangrijk deel van de benodigde energie vandaan komt. ”En het regenwater dat op de daken van mijn loodsen valt, wil ik opvangen en gebruiken voor de waterstofproductie en carwash. Het bedrijvencomplex moet zo duurzaam mogelijk worden.”

Carwash

Hij wil niet alle faciliteiten zelf gaan runnen. Voor het restaurant, de shop en de carwash wordt nog een exploitant gezocht, net als voor andere, niet-petrol gerelateerde voorzieningen. BP gaat de shop niet exploiteren, omdat dat conflicteert met de Express-formule van de oliemaatschappij. De pompshop zelf moet een uitgebreide winkel worden, met verse producten en een bakery.

Dat tankende klanten bij de BP Express aan de pomp afrekenen, ziet Van Peperstraten niet als een probleem. ”Als je een goed shopconcept hebt, denk ik dat de klanten ook de winkel in komen. Je kunt ze bijvoorbeeld verleiden door ze bij het tanken een bonnetje te geven voor een kop koffie. We bieden de service van een bemand station met de prijzen van een onbemande vestiging, want de brandstoffen moeten scherp geprijsd zijn.”

Tankstation

Het duurzame karakter van het tankstation komt niet alleen terug in de opwekking van energie, maar ook in het assortiment van brandstoffen en andere energiedragers. Naast laadpalen voor elektrische voertuigen, vloeibaar aardgas (lng) en aardgas onder druk (cng) denkt de ondernemer ook aan vloeibaar biomethaan (bio-lng) en waterstof, dat hij zelf produceert. De alternatieve brandstoffen die hij wil aanbieden, zijn nog niet verkrijgbaar op Goeree-Overflakkee.

Er zijn dan ook weinig voertuigen die al rijden op bijvoorbeeld lng of waterstof. Toch denkt de Zuid-Hollandse ondernemer dat er wel een markt voor te creëren is. Daarom is hij in gesprek met diverse partijen, zoals importeurs en transporteurs.

Greenpoint

”Er zijn inmiddels met diverse transporteurs intentieverklaringen getekend voor de afzet van lng, zodat we meteen naar een afzet gaan van tussen de 20 en 25 ton per week. De doelstelling is om zo snel mogelijk over te schakelen op bio-lng. Ook zijn er enkele waterstofbussen die een route gaan rijden van Goeree-Overflakkee naar Rotterdam-Zuid. Op hun route komen ze langs Oude-Tonge, waar ook de remise is gevestigd.

De vergunning voor het station is inmiddels aangevraagd en Van Peperstraten hoopt binnen enkele maanden de eerste vestiging te realiseren. Daarna worden op diverse andere plekken complexen gebouwd volgens hetzelfde concept. Ook wordt Greenpoint International opgericht om een stap te zetten in het buitenland, bijvoorbeeld in Frankrijk, Duitsland en België.

BP

”Op andere locaties in Nederland of het buitenland kunnen we samenwerken met andere partijen”, legt Van Peperstraten uit. ”Voor Greenpoint Holland-Zeeland in Oude Tonge is het BP geworden, maar ik sta voor alle bedrijven open. Wie op een bepaalde locatie het beste bod uitbrengt, is voor mij de ideale partij voor die specifieke plek. Dat kunnen de grote multinationals zijn, maar ook particulieren, oliehandelaren, gasleveranciers en energiemaatschappijen. Dat maakt het Greenpoint-concept uniek.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Projectontwikkelaar bouwt keten van duurzame tankstations | TankPro.nl

Projectontwikkelaar bouwt keten van duurzame tankstations

De agrarische ondernemer Tonnie van Peperstraten wil binnen enkele jaren een landelijk dekkend netwerk van duurzame tankstations realiseren. Hiervoor heeft hij het Greenpoint-concept ontwikkeld. Voor het eerste station in Oude Tonge is Van Peperstraten een samenwerking aangegaan met BP. De oliemaatschappij levert de fossiele brandstoffen en de Zuid-Hollandse entrepreneur biedt onder meer cng, waterstof en lng aan. Als alles vlotjes verloopt, moet volgend jaar het eerste station gerealiseerd worden. Daarna moeten vestigingen volgen in onder andere Breda, Zeewolde en Ede.

Naast een Express-tankstation van BP en de alternatieve brandstoffen, wil Van Peperstraten (zie foto onderaan dit artikel) ook een pompshop en een carwash, met een dubbele roll-over en zes wasboxen, laten verrijzen. “Daarnaast denk ik aan de bouw van een restaurant en vergaderruimtes. En alles moet klimaatneutraal zijn. Greenpoint moet het tankstation-concept van de toekomst worden”, legt de ondernemer uit.

Kosten

Kosten voor het project schat hij op zo’n tien miljoen euro per locatie. Om een dergelijk bedrag bij elkaar te krijgen, heeft Van Peperstraten financiële steun gekregen van diverse overheden.

De eerste locatie komt dus in Oude-Tonge, op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee, op een plek waar de N59, de N215 en de N498 bij elkaar komen. ”Dagelijks komt er veel verkeer langs die plek. Bovendien wordt de weg in de toekomst verbreed naar vier banen, waardoor er nog meer automobilisten langs komen.” Op de locatie is nu nog geen tankstation gevestigd.

Waterstof

Van Peperstraten heeft geen achtergrond in de petrolbranche. Hij is eigenaar van een familiebedrijf uit Oude-Tonge dat actief is in de landbouw, projectontwikkeling en bemiddeling bij aan- en verkoop van agrarische bedrijven en kavels.

Met zijn boerenbedrijf wil hij de energie opwekken die nodig is voor het koelen en verwarmen van de agrarische onderneming. Het restant van de energie gaat naar het tankstation voor de productie van waterstof en het warm houden van de tankshop en de andere aanwezige faciliteiten

Energie

”Op de loodsen wil ik zo’n zevenduizend vierkante meter aan zonnepanelen bevestigen. Dat levert ongeveer 1,1 megawatt op. Daarvan hebben we circa 350.000 kilowattuur per jaar nodig voor het landbouwbedrijf. Het restant gaat naar het station.”

Van Peperstraten heeft ook plannen voor de bouw van zes windmolens, waar ook een belangrijk deel van de benodigde energie vandaan komt. ”En het regenwater dat op de daken van mijn loodsen valt, wil ik opvangen en gebruiken voor de waterstofproductie en carwash. Het bedrijvencomplex moet zo duurzaam mogelijk worden.”

Carwash

Hij wil niet alle faciliteiten zelf gaan runnen. Voor het restaurant, de shop en de carwash wordt nog een exploitant gezocht, net als voor andere, niet-petrol gerelateerde voorzieningen. BP gaat de shop niet exploiteren, omdat dat conflicteert met de Express-formule van de oliemaatschappij. De pompshop zelf moet een uitgebreide winkel worden, met verse producten en een bakery.

Dat tankende klanten bij de BP Express aan de pomp afrekenen, ziet Van Peperstraten niet als een probleem. ”Als je een goed shopconcept hebt, denk ik dat de klanten ook de winkel in komen. Je kunt ze bijvoorbeeld verleiden door ze bij het tanken een bonnetje te geven voor een kop koffie. We bieden de service van een bemand station met de prijzen van een onbemande vestiging, want de brandstoffen moeten scherp geprijsd zijn.”

Tankstation

Het duurzame karakter van het tankstation komt niet alleen terug in de opwekking van energie, maar ook in het assortiment van brandstoffen en andere energiedragers. Naast laadpalen voor elektrische voertuigen, vloeibaar aardgas (lng) en aardgas onder druk (cng) denkt de ondernemer ook aan vloeibaar biomethaan (bio-lng) en waterstof, dat hij zelf produceert. De alternatieve brandstoffen die hij wil aanbieden, zijn nog niet verkrijgbaar op Goeree-Overflakkee.

Er zijn dan ook weinig voertuigen die al rijden op bijvoorbeeld lng of waterstof. Toch denkt de Zuid-Hollandse ondernemer dat er wel een markt voor te creëren is. Daarom is hij in gesprek met diverse partijen, zoals importeurs en transporteurs.

Greenpoint

”Er zijn inmiddels met diverse transporteurs intentieverklaringen getekend voor de afzet van lng, zodat we meteen naar een afzet gaan van tussen de 20 en 25 ton per week. De doelstelling is om zo snel mogelijk over te schakelen op bio-lng. Ook zijn er enkele waterstofbussen die een route gaan rijden van Goeree-Overflakkee naar Rotterdam-Zuid. Op hun route komen ze langs Oude-Tonge, waar ook de remise is gevestigd.

De vergunning voor het station is inmiddels aangevraagd en Van Peperstraten hoopt binnen enkele maanden de eerste vestiging te realiseren. Daarna worden op diverse andere plekken complexen gebouwd volgens hetzelfde concept. Ook wordt Greenpoint International opgericht om een stap te zetten in het buitenland, bijvoorbeeld in Frankrijk, Duitsland en België.

BP

”Op andere locaties in Nederland of het buitenland kunnen we samenwerken met andere partijen”, legt Van Peperstraten uit. ”Voor Greenpoint Holland-Zeeland in Oude Tonge is het BP geworden, maar ik sta voor alle bedrijven open. Wie op een bepaalde locatie het beste bod uitbrengt, is voor mij de ideale partij voor die specifieke plek. Dat kunnen de grote multinationals zijn, maar ook particulieren, oliehandelaren, gasleveranciers en energiemaatschappijen. Dat maakt het Greenpoint-concept uniek.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.