Investeerder Bencis koopt CNG Net en LNG24 van Ballast Nedam

De zeventig stations van CNG Net wisselen van eigenaar. De Amsterdamse investeerder Bencis neemt de cng-activiteiten volgende maand over van Ballast Nedam. De huidige eigenaar ontvangt 26,5 miljoen euro voor het bedrijfsonderdeel én voor de eigendom en exploitatie van de LNG24-tankstations, die ook in Amsterdamse handen komen. Naar verwachting ronden beide partijen de transactie eind september af.

Bouwbedrijf Ballast Nedam verkoopt de onderdelen, omdat het zich de komende tijd verder wil focussen op de kern van zijn activiteiten: het bouwen van onder andere tankstations in binnen- en buitenland. De nu verkochte bedrijfsonderdelen passen niet in die strategie. De verkoop van CNG Net BV, LNG24 BV en CNG Net Realisatie en Onderhoud BV past in de lijn van het aangekondigde programma van desinvesteringen. Dat de onderdelen in de etalage stonden, was al langer bekend. Wie de koper zou worden, is echter nu pas duidelijk geworden.

Werkgelegenheid

De overname heeft volgens de betrokken partijen geen gevolgen voor de werkgelegenheid. Een woordvoerder van Ballast Nedam geeft aan dat de activiteiten worden gecontinueerd door de nieuwe eigenaar. De verwachting is dan ook dat de realisatie van nieuwe stations volgens planning blijft verlopen en dat de onlangs gewijzigde signing in tact blijft. De dagelijkse leiding blijft waarschijnlijk in handen van het huidige management.

De nieuwe eigenaar van de cng- en lng-bedrijfsonderdelen is dus investeringsmaatschappij Bencis Capital Partners. Dat bedrijf is sinds 1999 actief en doet bij voorkeur beleggingen van tussen de vijf en vijftig miljoen euro. Oprichters zijn Zoran van Gessel en Jeroen Pit.

Stations

Het bedrijf is momenteel niet actief in de petrolbranche, maar heeft wel beleggingen in diverse andere sectoren. Zo heeft het een belang in een modeketen, een bouwbedrijf en een aanbieder van tandheelkundige zorg. Ook heeft het een belegging in snoepjesproducent The European Candy Group. Het bedrijf heeft 21 medewerkers in dienst en beschikt over kantoren in Amsterdam en Brussel. Bencis wilde geen reactie geven op het nieuws.

CNG Net is, nu nog, een dochteronderneming van Ballast Nedam en exploiteert 13 stations die gerealiseerd zijn op het terrein van klanten met een specifiek afnamepatroon en 57 openbare stations, verspreid over het land. In elke provincie is minimaal één locatie aanwezig. Het merendeel ligt in de Randstad en Brabant. Het bedrijfsonderdeel werkt nog steeds aan uitbreiding van het aantal stations en heeft de bestaande locaties onlangs nog in een nieuw jasje gestoken.

Brandstof

De cng-locaties zijn gerealiseerd bij bestaande tankstations en kosten zo’n kwart miljoen euro per stuk. Cng staat voor compressed natural gas (aardgas onder druk) en is een duurzaam alternatief voor fossiele brandstof. Momenteel rijden er ongeveer zevenduizend Nederlandse voertuigen op de schonere brandstof.

Ook LNG24 is een dochter van het bouwbedrijf en bouwt en exploiteert enkele lng-vulpunten in Nederland. Lng staat voor liquefied natural gas (vloeibaar aardgas) en is een duurzame brandstof voor vrachtverkeer. Momenteel is er één openbaar LNG24-station gebruiksklaar, in Zwolle. Daarnaast wordt gewerkt aan enkele nieuwe locaties. De stations zijn onbemand en zijn 24 uur per dag operationeel. Tevens wil het bedrijfsonderdeel een lng-netwerk voor de scheepvaart realiseren.

Tom van Gurp

Lees ook: Delek rondt verkoop van Texaco-stations definitief af

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.