Werkgelegenheid bij tankstations en wasbedrijven neemt af

Het aantal mensen dat werkzaam is in de tankstation- en carwashbranche nam vorig jaar licht af. Waren er twee jaar geleden nog 17.180 mensen in loondienst aan het werk in de sector, vorig jaar vond een kleine daling plaats naar 17.000 arbeidsplaatsen. Ook het jaar ervoor was al sprake van een daling van bijna drie procent. Dat blijkt uit het rapport Kerncijfers Auto en Mobiliteit 2014 dat door Bovag en Rai Vereniging is samengesteld. Andere cijfers uit het rapport laten zien dat het aantal gereden autokilometers ook daalt. Daar staat tegenover dat het aantal personenauto’s hoger is dan ooit.

De daling van de werkgelegenheid in de branche is geen verrassing. Door de problemen van stations in de grensregio verdwijnen veel arbeidsplaatsen, ook vorig jaar al. ”En door de accijnsverhoging van begin dit jaar is de verwachting dat het aantal arbeidsplaatsen nog verder daalt”, zegt woordvoerder Paul de Waal van brancheorganisatie Bovag.

Onbemand

Ook het feit dat onbemande stations in Nederland nog altijd aan populariteit winnen, doet de werkgelegenheid geen goed. De meest recente cijfers over het aantal tankstations in Nederland laten zien dat onbemande merken, zoals Firezone, Tinq, Tango en de Express-formules van diverse retailers, nog steeds groeien.

De getallen over het aantal arbeidsplaatsen in 2013 zijn een raming. De exacte cijfers komen later beschikbaar. Bij de totstandkoming wordt alleen gekeken naar het aantal mensen in loondienst bij tankstations. Zelfstandige pomphouders, personeel bij hoofdkantoren van oliemaatschappijen of bij raffinaderijen worden niet meegenomen.

Personeel

Het werkelijke verlies van werk is mogelijk hoger. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met het aantal uren dat een personeelslid werkt. Als een medewerker is teruggegaan van twintig uur naar tien uur per week, heeft dat geen invloed op het aantal arbeidsplaatsen.

Slecht nieuws is er ook op het gebied van het aantal gereden kilometers. In 2012 werden drie miljard minder kilometers afgelegd met de auto dan in het jaar ervoor. Het totaal kwam uit op ruim 95 miljard kilometer. Cijfers over 2013 zijn nog niet beschikbaar. Overigens is het niet zo dat andere vervoersmiddelen aan populariteit winnen. Ook de kilometers op de fiets, op de brommer of met het openbaar vervoer daalden.

Auto’s

Reden voor de afname van de autokilometers zijn volgens De Waal divers. ”Ten eerste zie je dat thuiswerken wordt gestimuleerd. Daarnaast zijn momenteel veel mensen werkloos. Daardoor worden er minder werkgerelateerde autokilometers gemaakt. We zien nu de eerste tekenen van economisch herstel. Als we daadwerkelijk uit de crisis komen, vinden meer mensen een baan en zal het aantal ritten misschien weer toenemen.”

Een andere reden is dat veel mensen willen besparen op de autokosten. Dat blijkt uit een onderzoek van Intomart GfK. Ruim een derde van de automobilisten gaat er minder vaak op uit vanwege geldbesparing, of kiest er voor om minder ver te rijden.

Literprijs

Bijna driekwart van de autorijders die meededen aan het onderzoek geven aan te zoeken naar het tankstation met de goedkoopste literprijs. Daarnaast heeft 42 procent bewust gekozen voor een zuinige auto. Toch is het voor veel mensen geen optie om de auto definitief aan de kant te schuiven. Bijna zestig procent van de ondervraagden blijft de auto toch gebruiken, hoe hoog de kosten ook zijn.

Dat de auto nog steeds populair is, blijkt ook uit het feit dat het aantal personenauto’s stijgt. Sterker nog, er rijden dit jaar meer personenauto’s dan ooit in Nederland: 8,154 miljoen. Dat zijn er twaalfduizend meer dan vorig jaar.

Wagenpark

Daar staat tegenover dat er zestienduizend bestelauto’s en drieduizend vrachtauto’s minder rondrijden. Het totale Nederlandse wagenpark slinkt daardoor lichtjes, met zevenduizend voertuigen. Een daling van minder dan 0,1 procent.

Tom van Gurp

Lees ook: Vakbond vreest verlies van 3.000 banen door accijnsverhoging

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Werkgelegenheid bij tankstations en wasbedrijven neemt af | TankPro.nl

Werkgelegenheid bij tankstations en wasbedrijven neemt af

Het aantal mensen dat werkzaam is in de tankstation- en carwashbranche nam vorig jaar licht af. Waren er twee jaar geleden nog 17.180 mensen in loondienst aan het werk in de sector, vorig jaar vond een kleine daling plaats naar 17.000 arbeidsplaatsen. Ook het jaar ervoor was al sprake van een daling van bijna drie procent. Dat blijkt uit het rapport Kerncijfers Auto en Mobiliteit 2014 dat door Bovag en Rai Vereniging is samengesteld. Andere cijfers uit het rapport laten zien dat het aantal gereden autokilometers ook daalt. Daar staat tegenover dat het aantal personenauto’s hoger is dan ooit.

De daling van de werkgelegenheid in de branche is geen verrassing. Door de problemen van stations in de grensregio verdwijnen veel arbeidsplaatsen, ook vorig jaar al. ”En door de accijnsverhoging van begin dit jaar is de verwachting dat het aantal arbeidsplaatsen nog verder daalt”, zegt woordvoerder Paul de Waal van brancheorganisatie Bovag.

Onbemand

Ook het feit dat onbemande stations in Nederland nog altijd aan populariteit winnen, doet de werkgelegenheid geen goed. De meest recente cijfers over het aantal tankstations in Nederland laten zien dat onbemande merken, zoals Firezone, Tinq, Tango en de Express-formules van diverse retailers, nog steeds groeien.

De getallen over het aantal arbeidsplaatsen in 2013 zijn een raming. De exacte cijfers komen later beschikbaar. Bij de totstandkoming wordt alleen gekeken naar het aantal mensen in loondienst bij tankstations. Zelfstandige pomphouders, personeel bij hoofdkantoren van oliemaatschappijen of bij raffinaderijen worden niet meegenomen.

Personeel

Het werkelijke verlies van werk is mogelijk hoger. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met het aantal uren dat een personeelslid werkt. Als een medewerker is teruggegaan van twintig uur naar tien uur per week, heeft dat geen invloed op het aantal arbeidsplaatsen.

Slecht nieuws is er ook op het gebied van het aantal gereden kilometers. In 2012 werden drie miljard minder kilometers afgelegd met de auto dan in het jaar ervoor. Het totaal kwam uit op ruim 95 miljard kilometer. Cijfers over 2013 zijn nog niet beschikbaar. Overigens is het niet zo dat andere vervoersmiddelen aan populariteit winnen. Ook de kilometers op de fiets, op de brommer of met het openbaar vervoer daalden.

Auto’s

Reden voor de afname van de autokilometers zijn volgens De Waal divers. ”Ten eerste zie je dat thuiswerken wordt gestimuleerd. Daarnaast zijn momenteel veel mensen werkloos. Daardoor worden er minder werkgerelateerde autokilometers gemaakt. We zien nu de eerste tekenen van economisch herstel. Als we daadwerkelijk uit de crisis komen, vinden meer mensen een baan en zal het aantal ritten misschien weer toenemen.”

Een andere reden is dat veel mensen willen besparen op de autokosten. Dat blijkt uit een onderzoek van Intomart GfK. Ruim een derde van de automobilisten gaat er minder vaak op uit vanwege geldbesparing, of kiest er voor om minder ver te rijden.

Literprijs

Bijna driekwart van de autorijders die meededen aan het onderzoek geven aan te zoeken naar het tankstation met de goedkoopste literprijs. Daarnaast heeft 42 procent bewust gekozen voor een zuinige auto. Toch is het voor veel mensen geen optie om de auto definitief aan de kant te schuiven. Bijna zestig procent van de ondervraagden blijft de auto toch gebruiken, hoe hoog de kosten ook zijn.

Dat de auto nog steeds populair is, blijkt ook uit het feit dat het aantal personenauto’s stijgt. Sterker nog, er rijden dit jaar meer personenauto’s dan ooit in Nederland: 8,154 miljoen. Dat zijn er twaalfduizend meer dan vorig jaar.

Wagenpark

Daar staat tegenover dat er zestienduizend bestelauto’s en drieduizend vrachtauto’s minder rondrijden. Het totale Nederlandse wagenpark slinkt daardoor lichtjes, met zevenduizend voertuigen. Een daling van minder dan 0,1 procent.

Tom van Gurp

Lees ook: Vakbond vreest verlies van 3.000 banen door accijnsverhoging

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.