Pomphouder haalt Shell van luifel en start onder eigen naam

Tankstation-ondernemer Gerard van Weelde heeft zijn contract met Shell beëindigd en gaat onder eigen naam verder. Hij is het wurgcontract met de oliemaatschappij beu en zet zijn bedrijf voort onder de zelfbedachte naam Perfect Energy. Ook start de ondernemer uit Nieuwerkerk aan den IJssel met een eigen spaarsysteem.

Het Shell-omhulsel wordt van de pompen gehaald, de naam en kleuren van de oliemaatschappij verdwijnen van de luifel en ook de carwash wordt omgekleurd. Alle uitingen van Shell verdwijnen bij het Nieuwerkerkse station. De shop en de aanwezige drive-thru blijven hetzelfde.

Brandstof

Het spaarsysteem wijzigt wel. De ondernemer heeft in samenwerking met software-ontwikkelaar Extendas een eigen spaarsysteem ontwikkeld: Perfect Energy Points (PEP’s). Ook de brandstof koopt Van Weelde voortaan niet meer bij Shell. Hij gaat zaken doen met één van de leden van de AVIA-coöperatie, SO Retail uit Alphen aan den Rijn. Van Weelde kan daar goedkoper inkopen en krijgt op die manier meer mogelijkheden om concurrerende prijzen te vragen aan de pomp.

Perfect Energy heeft hij als naam gekozen, omdat het kwaliteit uitstraalt. Net als het logo dat hij heeft ontwikkeld. Met een kwaliteitslogo en -naam wil Van Weelde voorkomen dat klanten hem zien als een vrije pomp, waarvan de consument verwacht dat daar de goedkoopste prijzen in de regio worden gehanteerd.

Contract

Van Weelde ergert zich al jaren aan de houding van Shell. Hij heeft een contract met de oliemaatschappij dat volgens hem ”onevenwichtig is en eenzijdig in het voordeel van Shell”. Als hij daarover met de oliereus in overleg treedt, krijgt hij nul op het rekest.

”Wel is enkele jaren geleden een Shell Express geopend, letterlijk bij mij om de hoek. Die hanteert prijzen op basis van Platts-noteringen, terwijl ik verplicht ben om het adviesprijs min-systeem te gebruiken. Die onbemande locatie vraagt lage prijzen die ik nooit kan hanteren. Ik snap niet waarom Shell het op deze manier heeft aangepakt. Bovendien zijn enkele kilometers hiervandaan nog eens twee Tango’s geopend.” Hoewel die onbemande locaties concurreren met lage prijzen, geeft Van Weelde aan dat hij geen gunstigere prijsafspraken kon maken met Shell.

Oliemaatschappij

”Het kan zijn dat de concurrentie in de toekomst minder wordt, maar ik betwijfel het. Daarom is het van belang om nu te veranderen. Ik heb er lang over nagedacht. Maar als je de stap niet zet, kun je over een tijdje de sleutel teruggeven aan de oliemaatschappij.”

Veel ondernemers halen op dit moment geen normaal rendement uit hun brandstoffen. Ook Van Weelde is daarover ontevreden. ”Ik vind dat je als pomphouder ook aan de brandstoffen redelijk moet kunnen verdienen. Het kan niet zo zijn dat een tankstation uitsluitend draait op de bakery en de wasstraat.”

Inkoopcoöperatie

De Nieuwerkerkse pomphouder is niet de eerste ondernemer die besluit met een eigen naam verder te gaan. Onder andere een pomphouder uit Rotterdam zette recentelijk een zelfde stap.

Ook is onlangs een inkoopcoöperatie opgericht. Branchevereniging Beta heeft hierbij het voortouw genomen en inmiddels hebben bijna tweehonderd pomphouders zich hierbij aangesloten. Ze gaan bekijken hoe ze het beste hun krachten kunnen bundelen op het gebied van brandstofinkoop. Daarnaast is het starten met een gezamenlijk eigen merk een serieuze optie. Ook het uitgeven van een eigen tankpas behoort tot de mogelijkheden. Een besluit hierover wordt in een later stadium genomen.

De foto bovenaan dit verhaal is een illustratie. Van Weelde verwacht begin maart de omkleuring definitief te hebben afgerond. Hieronder staan enkele afbeeldingen van de spaarkaart en het logo van Perfect Energy.

Tom van Gurp

Lees ook: Zelfstandige tankstations willen starten met eigen merk

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Pomphouder haalt Shell van luifel en start onder eigen naam | TankPro.nl

Pomphouder haalt Shell van luifel en start onder eigen naam

Tankstation-ondernemer Gerard van Weelde heeft zijn contract met Shell beëindigd en gaat onder eigen naam verder. Hij is het wurgcontract met de oliemaatschappij beu en zet zijn bedrijf voort onder de zelfbedachte naam Perfect Energy. Ook start de ondernemer uit Nieuwerkerk aan den IJssel met een eigen spaarsysteem.

Het Shell-omhulsel wordt van de pompen gehaald, de naam en kleuren van de oliemaatschappij verdwijnen van de luifel en ook de carwash wordt omgekleurd. Alle uitingen van Shell verdwijnen bij het Nieuwerkerkse station. De shop en de aanwezige drive-thru blijven hetzelfde.

Brandstof

Het spaarsysteem wijzigt wel. De ondernemer heeft in samenwerking met software-ontwikkelaar Extendas een eigen spaarsysteem ontwikkeld: Perfect Energy Points (PEP’s). Ook de brandstof koopt Van Weelde voortaan niet meer bij Shell. Hij gaat zaken doen met één van de leden van de AVIA-coöperatie, SO Retail uit Alphen aan den Rijn. Van Weelde kan daar goedkoper inkopen en krijgt op die manier meer mogelijkheden om concurrerende prijzen te vragen aan de pomp.

Perfect Energy heeft hij als naam gekozen, omdat het kwaliteit uitstraalt. Net als het logo dat hij heeft ontwikkeld. Met een kwaliteitslogo en -naam wil Van Weelde voorkomen dat klanten hem zien als een vrije pomp, waarvan de consument verwacht dat daar de goedkoopste prijzen in de regio worden gehanteerd.

Contract

Van Weelde ergert zich al jaren aan de houding van Shell. Hij heeft een contract met de oliemaatschappij dat volgens hem ”onevenwichtig is en eenzijdig in het voordeel van Shell”. Als hij daarover met de oliereus in overleg treedt, krijgt hij nul op het rekest.

”Wel is enkele jaren geleden een Shell Express geopend, letterlijk bij mij om de hoek. Die hanteert prijzen op basis van Platts-noteringen, terwijl ik verplicht ben om het adviesprijs min-systeem te gebruiken. Die onbemande locatie vraagt lage prijzen die ik nooit kan hanteren. Ik snap niet waarom Shell het op deze manier heeft aangepakt. Bovendien zijn enkele kilometers hiervandaan nog eens twee Tango’s geopend.” Hoewel die onbemande locaties concurreren met lage prijzen, geeft Van Weelde aan dat hij geen gunstigere prijsafspraken kon maken met Shell.

Oliemaatschappij

”Het kan zijn dat de concurrentie in de toekomst minder wordt, maar ik betwijfel het. Daarom is het van belang om nu te veranderen. Ik heb er lang over nagedacht. Maar als je de stap niet zet, kun je over een tijdje de sleutel teruggeven aan de oliemaatschappij.”

Veel ondernemers halen op dit moment geen normaal rendement uit hun brandstoffen. Ook Van Weelde is daarover ontevreden. ”Ik vind dat je als pomphouder ook aan de brandstoffen redelijk moet kunnen verdienen. Het kan niet zo zijn dat een tankstation uitsluitend draait op de bakery en de wasstraat.”

Inkoopcoöperatie

De Nieuwerkerkse pomphouder is niet de eerste ondernemer die besluit met een eigen naam verder te gaan. Onder andere een pomphouder uit Rotterdam zette recentelijk een zelfde stap.

Ook is onlangs een inkoopcoöperatie opgericht. Branchevereniging Beta heeft hierbij het voortouw genomen en inmiddels hebben bijna tweehonderd pomphouders zich hierbij aangesloten. Ze gaan bekijken hoe ze het beste hun krachten kunnen bundelen op het gebied van brandstofinkoop. Daarnaast is het starten met een gezamenlijk eigen merk een serieuze optie. Ook het uitgeven van een eigen tankpas behoort tot de mogelijkheden. Een besluit hierover wordt in een later stadium genomen.

De foto bovenaan dit verhaal is een illustratie. Van Weelde verwacht begin maart de omkleuring definitief te hebben afgerond. Hieronder staan enkele afbeeldingen van de spaarkaart en het logo van Perfect Energy.

Tom van Gurp

Lees ook: Zelfstandige tankstations willen starten met eigen merk

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.