Haan-tankstation opent eerste snelweg-drive-thru

Vrouwen, koopjesjagers en autorijders met veel haast zijn groepen die vaak een tankstation voorbij rijden. Haan wil met zijn vernieuwde tankshop aan de A28 bij Wezep ook die klanten aanspreken. Vooral een drive-thru moet daarbij helpen. Maar ook een verregaande focus op vers, met onder andere een saladebar, tomatenbar en een aparte theemachine, moet met name de vrouwelijke klant naar de Esso-vestiging trekken. ”Wat wij hier doen, zien we als de toekomst van de tankshop”, zegt commercieel manager Patrick Vanwersch.

Zo’n dertig procent van de mensen eet ’s ochtends geen ontbijt thuis, zegt Vanwersch. ”Juist die haastige mensen willen wij met de drive-thru bedienen. Binnen een of twee minuten kunnen automobilisten bij ons een broodje en een kop koffie krijgen, inclusief het afrekenen. En de klanten hoeven hun auto niet eens uit.”

Bestelling

Om een zo snel mogelijke afhandeling te realiseren, maakt Haan bij de nieuwe locatie gebruik van het spatelconcept. Het beleg is al klaargelegd op spatels die in een gekoelde glazen vitrine naast de toonbank zijn geplaatst. Als een klant een bestelling doorgeeft, wordt het beleg met één beweging op het broodje gelegd.

De broodjes worden apart van het beleg bewaard. ”Zo blijven de producten het langste vers. De broodjes blijven warm en knapperig en het beleg blijft koel. Als je het bij elkaar voegt voordat de klant bestelt, loop je het risico dat het klef wordt.” De broodjes zijn overigens niet achterin de bakery geplaatst, maar juist op de toonbank. ”Dat is een heel bewuste keuze. Op deze manier maken we de producten meer zichtbaar en benadrukken we dat we met verse artikelen werken.”

Drive-thru

Tussen zeven en tien uur ’s morgens verwacht de commercieel manager de meeste drukte bij de drive-thru. ”Al zal er rond lunchtijd ook een behoorlijke klantenstroom zijn.” De afhaalmogelijkheid is elke dag geopend van zes uur ’s morgens tot vier uur ’s middags. ”Maar als blijkt dat klanten na vier uur ook nog een broodje willen afhalen, dan zullen we ruimere openingstijden zeker bekijken.”

Het afhaalsysteem is voor de klant tamelijk simpel. Rechts naast de shop kan de automobilist een lane inrijden. Vooraan bij de lane staat een intercom waar de klanten via een speaker de bestelling kunnen doorgeven. Enkele meters verderop, aan de achterkant van de bakery, kunnen medewerkers de bestelde artikelen overhandigen en afrekenen. De klant kan ook met de pinpas betalen, mede doordat ter plekke een fuelpos van Tokheim aanwezig is.

Tankstation

De drive-thru is niet de eerste van Nederland, maar de tweede. Tankstation-ondernemer Gerard van Weelde heeft bij zijn vestiging in Nieuwerkerk aan den IJssel al de eerste geopend in 2012. Wel is de Haan-locatie de eerste afhaalmogelijkheid aan de snelweg.

Tegenover de gehaaste klant, die graag afhaalt om tijd te besparen, staat de consument die juist meer tijd heeft en langer in de shop kan blijven. Daarom heeft Haan op diverse plekken in de winkel statafels geplaatst. ”Daar kunnen de klanten even rustig hun broodje eten en koffie drinken. En we hebben gratis wifi, zodat je in de shop kunt werken. Ook kunnen klanten hun mobiele telefoons, iPads en laptops bij ons opladen doordat er snelladers aanwezig zijn.”

Vrouwen

Vrouwen zijn een andere doelgroep die niet zo graag naar een tankstation toe gaat. Mede daarom heeft Haan bij de nieuwe shop veel oog voor verse producten die bij de vrouwelijke doelgroep goed scoren. Zo valt bij binnenkomst meteen de tomatenbar op, waar klanten diverse soorten snoepgroenten, zoals snacktomaatjes, mini-komkommers en kleine paprika’s kunnen krijgen.

Ook is ruimte vrijgemaakt voor een saladebar en een Lipton-machine met verse thee. ”Bij veel stations komt de thee uit een koffie-automaat. Maar we denken dat veel mensen zich afvragen of uit een koffie-automaat echt goede thee kan komen”, zegt Vanwersch.

Theemachine

Daarom besloot Haan om, volgens eigen zeggen als eerste tankstation in Nederland, gebruik te maken van een machine van Lipton. Klanten kunnen kiezen uit twaalf smaken. De theebladeren worden in een plastic kuipje in de machine geplaatst die vervolgens de bladeren vermengd met kokend water. Dit om er voor te zorgen dat het aroma goed is verdeeld over de thee die uit de machine komt. ”Mannen drinken weinig thee, maar onder vrouwen is dat populairder. Die willen we hiermee aanspreken en dat doe je door kwaliteit te bieden.”

Naast de vernieuwingen in de shop aan de A28 heeft Haan ook een actie die momenteel landelijk is uitgerold. Zowel bij de frisdrank als bij de zoetwaren en chips krijgen klanten het tweede artikel voor de halve prijs. ”Bij veel mensen leeft het idee dat producten bij een tankshop duur zijn. Voor die mensen is deze actie bedoeld. De korting op het tweede product krijgen de klanten bij al onze tankstations in Nederland.”

Esso

De vernieuwde locatie bij het Gelderse Wezep is vorige week opengegaan. Tot voor kort zat daar nog een Shell-locatie, maar inmiddels is het tankstation omgekleurd naar Esso. ”We hebben in ons tankstationbestand uitsluitend Esso, BP en Haan-vestigingen. Met Shell doen we eigenlijk weinig zaken. Daarom is het goed om om te kleuren naar Esso. Dat is gewoon een sterke formule aan de snelweg.”

De shop is behoorlijk gewijzigd en groter geworden. Een deel van het magazijn is bij de winkel getrokken, waardoor de shop nu een oppervlakte heeft van grofweg honderdvijftig vierkante meter. ”Magazijn is voor ons niet zo heel belangrijk. In de shop verdien je je geld. Bovendien hebben we in dit tankstations voornamelijk hardlopers. Slowmovers hebben we tot een minimum beperkt.”

Productgroepen

”Neem bijvoorbeeld de cadeau-artikelen. Daar zaten producten bij, waar we er eentje per jaar van verkochten. Dat is gewoon zonde van de ruimte.” Diverse productgroepen zijn daarom gesneuveld. Zoals gezegd de cadeau-artikelen, maar ook de lectuur en multimedia. Die markt loopt behoorlijk terug, merkt Vanwersch. Dagbladen verkoopt de snelweglocatie nog wel.

Doordat een aantal artikelgroepen niet is teruggekomen in de vernieuwde locatie is meer ruimte gecreëerd, waardoor de shop bredere gangpaden heeft en de locatie rustiger is voor het oog. ”Ook hebben we geen displays met een eigen merkuitstraling. Je ziet bij andere tankstations weleens de ene display na de andere verschijnen en verdwijnen. Dat maakt je vestiging onrustig, het verstoort de klant.”

Shopconcept

Dat vanaf nu alle 55 Coco-tankstations van het bedrijf dezelfde shopinrichting krijgen als die in Wezep, is onwaarschijnlijk. Lang niet alle vestigingen zijn geschikte locaties voor een drive-thru of zijn simpelweg niet groot genoeg voor alle elementen uit de vernieuwde winkel. Haan wil daarom per tankstation bekijken welke modules van het nieuwe concept inpasbaar en rendabel zijn.

Tom van Gurp

Lees ook: Drive thru bakery Shell-tankstation slaat aan

drive thru

drive thru

drive thru

drive thru

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Haan-tankstation opent eerste snelweg-drive-thru”

De Louw AGS|19.02.14|20:46

Ziet er keurig uit Drive -Thru Haan tankstation @DeLouwAGS

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Haan-tankstation opent eerste snelweg-drive-thru | TankPro.nl

Haan-tankstation opent eerste snelweg-drive-thru

Vrouwen, koopjesjagers en autorijders met veel haast zijn groepen die vaak een tankstation voorbij rijden. Haan wil met zijn vernieuwde tankshop aan de A28 bij Wezep ook die klanten aanspreken. Vooral een drive-thru moet daarbij helpen. Maar ook een verregaande focus op vers, met onder andere een saladebar, tomatenbar en een aparte theemachine, moet met name de vrouwelijke klant naar de Esso-vestiging trekken. ”Wat wij hier doen, zien we als de toekomst van de tankshop”, zegt commercieel manager Patrick Vanwersch.

Zo’n dertig procent van de mensen eet ’s ochtends geen ontbijt thuis, zegt Vanwersch. ”Juist die haastige mensen willen wij met de drive-thru bedienen. Binnen een of twee minuten kunnen automobilisten bij ons een broodje en een kop koffie krijgen, inclusief het afrekenen. En de klanten hoeven hun auto niet eens uit.”

Bestelling

Om een zo snel mogelijke afhandeling te realiseren, maakt Haan bij de nieuwe locatie gebruik van het spatelconcept. Het beleg is al klaargelegd op spatels die in een gekoelde glazen vitrine naast de toonbank zijn geplaatst. Als een klant een bestelling doorgeeft, wordt het beleg met één beweging op het broodje gelegd.

De broodjes worden apart van het beleg bewaard. ”Zo blijven de producten het langste vers. De broodjes blijven warm en knapperig en het beleg blijft koel. Als je het bij elkaar voegt voordat de klant bestelt, loop je het risico dat het klef wordt.” De broodjes zijn overigens niet achterin de bakery geplaatst, maar juist op de toonbank. ”Dat is een heel bewuste keuze. Op deze manier maken we de producten meer zichtbaar en benadrukken we dat we met verse artikelen werken.”

Drive-thru

Tussen zeven en tien uur ’s morgens verwacht de commercieel manager de meeste drukte bij de drive-thru. ”Al zal er rond lunchtijd ook een behoorlijke klantenstroom zijn.” De afhaalmogelijkheid is elke dag geopend van zes uur ’s morgens tot vier uur ’s middags. ”Maar als blijkt dat klanten na vier uur ook nog een broodje willen afhalen, dan zullen we ruimere openingstijden zeker bekijken.”

Het afhaalsysteem is voor de klant tamelijk simpel. Rechts naast de shop kan de automobilist een lane inrijden. Vooraan bij de lane staat een intercom waar de klanten via een speaker de bestelling kunnen doorgeven. Enkele meters verderop, aan de achterkant van de bakery, kunnen medewerkers de bestelde artikelen overhandigen en afrekenen. De klant kan ook met de pinpas betalen, mede doordat ter plekke een fuelpos van Tokheim aanwezig is.

Tankstation

De drive-thru is niet de eerste van Nederland, maar de tweede. Tankstation-ondernemer Gerard van Weelde heeft bij zijn vestiging in Nieuwerkerk aan den IJssel al de eerste geopend in 2012. Wel is de Haan-locatie de eerste afhaalmogelijkheid aan de snelweg.

Tegenover de gehaaste klant, die graag afhaalt om tijd te besparen, staat de consument die juist meer tijd heeft en langer in de shop kan blijven. Daarom heeft Haan op diverse plekken in de winkel statafels geplaatst. ”Daar kunnen de klanten even rustig hun broodje eten en koffie drinken. En we hebben gratis wifi, zodat je in de shop kunt werken. Ook kunnen klanten hun mobiele telefoons, iPads en laptops bij ons opladen doordat er snelladers aanwezig zijn.”

Vrouwen

Vrouwen zijn een andere doelgroep die niet zo graag naar een tankstation toe gaat. Mede daarom heeft Haan bij de nieuwe shop veel oog voor verse producten die bij de vrouwelijke doelgroep goed scoren. Zo valt bij binnenkomst meteen de tomatenbar op, waar klanten diverse soorten snoepgroenten, zoals snacktomaatjes, mini-komkommers en kleine paprika’s kunnen krijgen.

Ook is ruimte vrijgemaakt voor een saladebar en een Lipton-machine met verse thee. ”Bij veel stations komt de thee uit een koffie-automaat. Maar we denken dat veel mensen zich afvragen of uit een koffie-automaat echt goede thee kan komen”, zegt Vanwersch.

Theemachine

Daarom besloot Haan om, volgens eigen zeggen als eerste tankstation in Nederland, gebruik te maken van een machine van Lipton. Klanten kunnen kiezen uit twaalf smaken. De theebladeren worden in een plastic kuipje in de machine geplaatst die vervolgens de bladeren vermengd met kokend water. Dit om er voor te zorgen dat het aroma goed is verdeeld over de thee die uit de machine komt. ”Mannen drinken weinig thee, maar onder vrouwen is dat populairder. Die willen we hiermee aanspreken en dat doe je door kwaliteit te bieden.”

Naast de vernieuwingen in de shop aan de A28 heeft Haan ook een actie die momenteel landelijk is uitgerold. Zowel bij de frisdrank als bij de zoetwaren en chips krijgen klanten het tweede artikel voor de halve prijs. ”Bij veel mensen leeft het idee dat producten bij een tankshop duur zijn. Voor die mensen is deze actie bedoeld. De korting op het tweede product krijgen de klanten bij al onze tankstations in Nederland.”

Esso

De vernieuwde locatie bij het Gelderse Wezep is vorige week opengegaan. Tot voor kort zat daar nog een Shell-locatie, maar inmiddels is het tankstation omgekleurd naar Esso. ”We hebben in ons tankstationbestand uitsluitend Esso, BP en Haan-vestigingen. Met Shell doen we eigenlijk weinig zaken. Daarom is het goed om om te kleuren naar Esso. Dat is gewoon een sterke formule aan de snelweg.”

De shop is behoorlijk gewijzigd en groter geworden. Een deel van het magazijn is bij de winkel getrokken, waardoor de shop nu een oppervlakte heeft van grofweg honderdvijftig vierkante meter. ”Magazijn is voor ons niet zo heel belangrijk. In de shop verdien je je geld. Bovendien hebben we in dit tankstations voornamelijk hardlopers. Slowmovers hebben we tot een minimum beperkt.”

Productgroepen

”Neem bijvoorbeeld de cadeau-artikelen. Daar zaten producten bij, waar we er eentje per jaar van verkochten. Dat is gewoon zonde van de ruimte.” Diverse productgroepen zijn daarom gesneuveld. Zoals gezegd de cadeau-artikelen, maar ook de lectuur en multimedia. Die markt loopt behoorlijk terug, merkt Vanwersch. Dagbladen verkoopt de snelweglocatie nog wel.

Doordat een aantal artikelgroepen niet is teruggekomen in de vernieuwde locatie is meer ruimte gecreëerd, waardoor de shop bredere gangpaden heeft en de locatie rustiger is voor het oog. ”Ook hebben we geen displays met een eigen merkuitstraling. Je ziet bij andere tankstations weleens de ene display na de andere verschijnen en verdwijnen. Dat maakt je vestiging onrustig, het verstoort de klant.”

Shopconcept

Dat vanaf nu alle 55 Coco-tankstations van het bedrijf dezelfde shopinrichting krijgen als die in Wezep, is onwaarschijnlijk. Lang niet alle vestigingen zijn geschikte locaties voor een drive-thru of zijn simpelweg niet groot genoeg voor alle elementen uit de vernieuwde winkel. Haan wil daarom per tankstation bekijken welke modules van het nieuwe concept inpasbaar en rendabel zijn.

Tom van Gurp

Lees ook: Drive thru bakery Shell-tankstation slaat aan

drive thru

drive thru

drive thru

drive thru

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Haan-tankstation opent eerste snelweg-drive-thru”

De Louw AGS|19.02.14|20:46

Ziet er keurig uit Drive -Thru Haan tankstation @DeLouwAGS

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.