Total wil Live View toepassen bij alle tankstations

De politie kan in de nabije toekomst meekijken tijdens overvallen, inbraken en agressieve situaties bij vestigingen van Total. De Franse oliemaatschappij rolt momenteel Live View uit bij de eerste vestigingen en streeft ernaar dat binnen afzienbare tijd alle 115 eigen tankstations voorzien zijn van het meekijk-systeem. Total is daarmee de eerste oliemaatschappij die gebruik maakt van Live View. Beveiligingsexpert BigBrother is nauw betrokken bij de implementatie van de cameratoepassing.

Het doel van het systeem is uiteraard om het aantal overvallen terug te dringen. ”Maar we willen ook ons personeel een gevoel van veiligheid geven. Het eerste kwartaal van dit jaar implementeren we het systeem bij een twintigtal stations en dat zijn volgens ons de risicolocaties”, zegt manager station control Henk Hopman van Total.

Testlocatie

Vanaf 1 juli 2013 heeft het Franse bedrijf het systeem getest bij een vestiging in Breda. ”Gelukkig is er in die tijd geen overval geweest. Jammer genoeg is het station in april vorig jaar wél overvallen. Daarom was de vestiging in Breda ook de testlocatie en de eerste vestiging waar het definitief is geïmplementeerd.”

Live View is een systeem waarbij videobeelden met één druk op de knop kunnen worden doorgezet van de meldkamer naar de politie. Omdat de politie meteen meekijkt, kunnen agenten daadkrachtiger opsporen, bijvoorbeeld omdat ze al een signalement hebben van de dader. Ook geven de beelden duidelijkheid over het aantal overvallers, hoe ze bewapend zijn en het voertuig waarmee ze vluchten.

Incident

De politie kijkt echter niet standaard mee. Er moet sprake zijn van een gevaarlijke situatie, bijvoorbeeld een overval. Een medewerker moet dan een signalering in werking stellen, voordat er meegekeken kan worden. Het is voor een personeelslid echter niet altijd raadzaam om onverwachte bewegingen te maken tijdens een incident, daarom worden medewerkers geïnstrueerd hoe om te gaan met dergelijke situaties.

Als een personeelslid tijdens een overval niet in staat is een signalering aan te zetten, is het raadzaam om dat meteen na het incident alsnog te doen. Op die manier kan de politie meteen terugkijken en sneller in actie komen dan zonder Live View. ”Ook zou een tweede medewerker die buiten het zichtveld van de dader is, een signaal kunnen afgeven dat er een overval gaande is”, legt Hopman uit.

Preventief

Niet alleen de daadkrachtigere opsporing en het grotere veiligheidsgevoel spelen een rol bij de keuze voor Live View. Ook moet van het systeem een preventieve werking uitgaan. Daarom is op de stations materiaal aanwezig dat potentiële overvallers erop wijst dat de politie live kan meekijken.

Total zet Live View ook in als middel tegen inbraken. Hoewel die meestal ’s nachts plaatsvinden en er dan weinig licht is, meent Hopman dat meekijken wel degelijk nut heeft. “Als er maar een klein beetje licht is, bijvoorbeeld de inval van een lantaarnpaal, is het al genoeg om duidelijke beelden te hebben.”

Camerasysteem

Voor het systeem worden camera’s gebruikt van BigBrother. Het bedrijf is voorloper op het gebied van innovatieve camerasystemen en is in die hoedanigheid ook betrokken bij de eerste implementaties in de branche. Het bedrijf is dan ook een belangrijke factor bij de uitrol.

”Het aanleggen van Live View doe je niet zomaar even”, zegt commercieel directeur Aart van Rooijen. ”Je moet de softwaretoepassing, dat het doorsturen van de beelden mogelijk maakt, integreren in het gehele beveiligingssysteem van een tankstation. Daarbij moet je rekening houden met alle regels en communicatieprotocollen die zeer strikt zijn in het netwerk van een multinational als Total.”

Kosten

”En daar ligt voor ons een grote uitdaging. Want op het moment dat een incident plaatsvindt, moet alles natuurlijk wel goed gaan. Wij moeten dat zo optimaal mogelijk laten verlopen. De prestatie van Live View staat of valt met de prestatie van ons beveiligingssysteem.”

Zelfstandige pomphouders kunnen ook van het systeem gebruik maken. Kosten voor implementatie worden geschat op 1.500 tot 2.000 euro per vestiging. Al hangt die prijs onder andere af van welke veiligheidsmaatregelen al genomen zijn, bijvoorbeeld de kwaliteit van de camera’s.

Bekijk hieronder een video over Live View:

Tom van Gurp

Lees ook: Total houdt proef met sluitingsbegeleiding op afstand

Lees ook: Politie kan live meekijken tijdens overval

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.