‘Wifi bij tankstations is over vijf jaar een must’

Pomphouders kunnen binnen vijf tot tien jaar niet meer om wifi heen. Het móet in de shop aanwezig zijn voor klanten. Dat denkt de Overijsselse Avia-pomphouder René Winkels. Hij heeft enkele maanden geleden wifi geïnstalleerd. “En het is echt een aanrader. Extra service bieden aan je klanten wordt alleen maar belangrijker. Gratis internet is een mooie manier om dat te doen.”

Klanten gaan het in de toekomst verwachten, denkt de ondernemer uit Westerhaar-Vriezeveensewijk, een klein dorpje boven Almelo. “En als ze kunnen kiezen tussen wifi of geen wifi, kiezen ze toch voor een plaats waar ze even kunnen facebooken of twitteren. Sommigen komen er specifiek voor naar je shop”, zegt Winkels.

Facebook

Hij neemt binnenkort het interieur van zijn vestiging onder handen. Dan komt er in de shop (60 m2) een grote statafel. “Ik wil klanten wat langer in mijn shop houden met de nieuwe tafel. Ze komen binnen voor een kopje koffie en kunnen ondertussen even rustig hun e-mail of Facebook checken. En als dat op een comfortabele manier kan, blijven ze misschien langer en bestellen ze wat meer.” Voor een zithoek kiest hij niet. Daarvoor is in zijn shop te weinig ruimte.

De Avia-pomphouder biedt uitsluitend wifi aan als zijn tankstation open is. “Op die manier voorkom ik dat er hangjongeren bij mij voor de deur staan. Toen ik net wifi had geïnstalleerd, heb ik het gecommuniceerd via onder andere Facebook en Twitter. Binnen enkele dagen had ik jeugd voor de deur staan na sluitingstijd. In het begin begreep ik daar niets van. Maar die kwamen natuurlijk naar mijn shop, omdat ze daar toegang tot internet hebben.”

Service

Aan het gebruik van wifi heeft Winkels geen wachtwoord gekoppeld of een verplichting dat bezoekers minimaal één consumptie gebruiken. “Ik zie het echt als service voor mijn klanten”. Is hij dan niet bevreesd dat Jan en alleman van zijn verbinding profiteert? “Dat valt wel mee. Het bereik is niet zo groot. Mijn buurman zou er in principe wel gebruik van kunnen maken. Maar dan alleen als hij buiten is. In zijn huis kan hij mijn wifi al niet meer bereiken.”

Enige restricties heeft de Avia-ondernemer wel ingesteld. Websites waar je bijvoorbeeld kunt gokken of porno kunt bekijken, zijn geblokkeerd. Ook heeft Winkels gekozen voor het beperken van de up- en downloadsnelheid. “Je moet natuurlijk wel voldoende bandbreedte overhouden voor jezelf.” De pomphouder besloot daarom gebruik te maken van het netwerk in zijn naastgelegen woning. Op die manier wordt het internet van zijn eigen onderneming niet belemmerd.

Kosten

Kosten voor de aanschaf en aanleg van wifi waren 500 tot 600 euro vertelt Winkels. Belangrijkste uitgave is het kopen van een router. “Normaal gesproken ligt je internetverbinding er al. Dus daar hoef je niets aan te doen. En het installeren kon ik zelf.” Als wifi eenmaal draait, heb je er nauwelijks onderhoud aan. Qua kosten heeft de pomphouder alleen de maandelijkse uitgaven voor internet. “Maar die heb je zonder wifi ook al.”

Ook Edwin Oskam van KommaGo geeft aan dat installatie eenvoudig is. Het bedrijf specialiseert zich onder meer in het aanbieden van wifi-netwerken. “Internet in je shop is niet ingewikkeld. Als je je erin verdiept, kun je het als pomphouder zelf wel aanleggen. Maar wij kunnen dat natuurlijk ook”, aldus Oskam.

Bezoekers

Voor een paar honderd euro kun je een wifi-aansluiting hebben. “En dat zijn eenmalige kosten, namelijk voor de aanschaf van een router-firewall. Daar kunnen tussen de 40 en 50 bezoekers tegelijkertijd op. Als je als grotere shop ook op een nabijgelegen parkeerplaats wifi wilt hebben, wordt het wat duurder. Je moet andere materialen gaan gebruiken en een andere antennetechniek. Bomen hebben bijvoorbeeld een nadelig effect op je internetbereik.”

KommaGo ziet tankstations als een belangrijke markt voor hun producten en diensten. “Mensen kunnen tegenwoordig overal op internet”, vervolgt Oskam. “Ze gaan het verwachten. Daar kun je als tankstations mooi op inspringen. En kijk naar het nieuwe werken. Dat is ook in opkomst. Bijvoorbeeld accountmanagers zijn veel onderweg. Waarom zouden zij niet even bij een tankstation afspreken met een zakenrelatie. Als je dat in een stad moet doen, is de locatie vaak moeilijk bereikbaar en kun je je auto niet kwijt. Bij tankstations kan dat wel en die zijn vrijwel altijd goed bereikbaar.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

5 reacties op “‘Wifi bij tankstations is over vijf jaar een must’”

Tankstation Mos|31.10.13|11:54

Sorry maar over 5jr ben je te laat.
Het is nu al een must.
Daarom hebben wij al bijna 2jr WiFi voor onze klanten.

Rob van Gestel|31.10.13|12:34

Nú is inderdaad het toverwoord. Over een paar jaar is 4G gemeengoed en is wifi via ziggo en upc bijna overal buiten beschikbaar. Wil je klanten binnenhalen moet je het dus nú doen.

Jan Veenendaal|31.10.13|12:46

Ik denk niet dat dat het toverwoord is iedereen die wil FB of TWITTER of internet heeft dit op zijn telefoon en is zeker geen toegevoegde waarde, het wordt een ander verhaal als je bijvoorbeeld 2 statafels hebt met een aantal ipads of andere tabs welke de klant kosteloos even kunnen gebruiken.

En de tijd dat deze niet gebruikt worden gelijk een mooie tool om reclame te maken met de wekelijkse aanbiedingen, hier zou een klant namelijk wel even voor omrijden

Shell Jetten|01.11.13|09:29

Binnen niet al te lange tijd lezen we het nieuws op onze bril, horloges e.d.
Oplaadpunten zijn misschien beter, want de techniek vreet stroom.

Marco Raap|07.11.13|20:13

Ik heb al 2 jaar Wifi in mn tankstation Esso Raap WenumWiesel en ik heb er wel sinds een half jaar een code opgezet die dan weer bij de kassa staat. Ik verander de code regelmatig.Waarom?
De oosteuropeanen kwamen snachts bij mn station staan om te internetten,daarzat de buurt niet op te wachten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.