Erik de Vries, NOVE, voorzitter, oliehandel, tankstationbranche

‘Tankstation-sector staat aan vooravond van netwerksanering’

Het huidige aantal van 4.000 tankstations in Nederland is niet vol te houden. Binnen drie jaar is het huidige speelveld fors veranderd. Dat zegt Erik de Vries, directeur van brancheorganisatie NOVE. “De kleinere tankstations worden opgeslokt door de grotere. Vervolgens vindt er een netwerksanering plaats”, voorspelt hij. “We staan nu aan de vooravond van deze veranderingen.”

Een gemiddeld tankstation in Duitsland doet een miljoen liter meer. “Dat betekent wel wat voor je kostprijs per liter”, weet De Vries. “Als er straks minder tankstations overblijven, is het gezonder voor de rest.”

Tankstation

“Iedere ondernemer moet voor zichzelf de vraag beantwoorden: ‘Hoe lang gaat dit nog goed?’. Hij zal nieuwe klantengroepen moeten aanboren, nieuwe concepten uitvoeren of zijn tankstation wordt overgenomen”, zegt De Vries. “Heb je bijvoorbeeld geen ruimte voor een bakery, dan is de kans groot dat je shop straks te weinig oplevert om je kosten te betalen.”

De brandstofverkopen lopen terug. Ook hebben tankstation-ondernemers steeds meer moeite voldoende rendement uit hun shop te halen. “Een shop runnen is ook veel ingewikkelder dan alleen brandstof verkopen”, weet De Vries.

Rendement

“Vroeger had iedereen in de tankstation-sector redelijke marges en een groeiende shop-omzet. Alleen op de toko letten was genoeg om een prima boterham te verdienen. Maar nu wordt er veel meer gevraagd. Rendement uit je shop halen is nu veel ingewikkelder geworden.”

De daling van de brandstofverkoop zal nog wel enkele jaren aanhouden, denkt De Vries. “Auto’s worden steeds zuiniger en minder jongeren kopen nog een auto. We moeten realistisch zijn. Er zijn op dit moment eigenlijk geen factoren die een stijging van de verkoop voorspellen. En de verkoop van nieuwe brandstoffen is nu nog erg moeilijk.”

Ondernemers

Tankstation-ondernemers zijn steeds meer gedwongen om zelf de markt op te gaan en klanten te benaderen. Bijvoorbeeld een lokale taxi-ondernemer of een andere fleet-owner. Dat zijn vaak interessante klanten. De Vries: “Veel ondernemers zijn echter nog niet gewend om zelf de boer op te gaan. Dat is toch een vak.”

De leden van de NOVE exploiteren in totaal zo’n 1.000 tankstations. Hierbij ligt de nadruk op de brandstofverkoop. Zo’n 40% is onbemand. “Vroeger had je nog gouden locaties, zoals langs de snelweg. Maar de consument let steeds meer op de prijs. Zelfs zakelijke rijders tanken nu lokaal. Hoe kun je je straks dan nog onderscheiden als tankstation”, is de uitdaging volgens De Vries.

Schaalvergroting

Hij voorspelt een voortzetting van de huidige trend dat er steeds meer concentratie en schaalvergroting komt in de sector, wat moet leiden tot kostenreductie. De Vries: “Er is nog veel synergie en efficiency te behalen als het gaat om zaken inkoop en personeel. Het is immers een verschil of je de administratie voert voor 3 tankstations of voor 10 locaties. ”

Ook buitenlandse bedrijven kijken tegenwoordig met grote interesse naar Nederland. “We hebben hier lage marges, maar de markt is goed geordend. We zijn voor deze bedrijven vaak een goede springplank naar West-Europa”, weet De Vries. “Zo is onze organisatie benaderd door bedrijven uit Wit-Rusland, Kazachstan en Indonesië. Dat leidt niet altijd tot een overname, maar de interesse is er.”

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.